Türkiye'den Afrika'ya uzanan ilk "hemşehri" eli

Türkiye'den Afrika'ya uzanan ilk "hemşehri" eli
Türkiye'den Afrika'ya Türk Kızılayı, Diyanet Vakfı, İHH, Deniz Feneri Derneği'nin de aralarında bulunduğu büyük bütçeli vakıf ve dernekler üzerinden uzun yıllardır yapılan yardımlar, artık küçük çaplı hemşehri dernekleri tarafından da yapılmaya başlandı-

İSTANBUL (AA) - HALİL İBRAHİM BAŞER - Türkiye'den Afrika'ya Türk Kızılayı, Diyanet Vakfı, İnsani Yardım Vakfı (İHH), Deniz Feneri Derneği gibi büyük bütçeli vakıf ve dernekler üzerinden uzun yıllardır yapılan yardımlar, küçük çaplı hemşehri dernekleri tarafından da yapılmaya başlandı.

Türkiye özellikle son yıllarda, zor durumda bulunan, çeşitli afet ve sıkıntılarla mücadele eden insanlara uzattığı yardım eliyle, mazlum ve mağdur coğrafyaların umudu oluyor. Resmi ve özel kuruluşlarla ihtiyaç sahiplerine ulaşan Türk yardımseverler, din, ırk, dil ve coğrafya ayrımı yapmadan tüm muhtaçların yaralarını sarıyor.

Bu kapsamda, Türk Kızılayı ve Diyanet Vakfı'nın yanı sıra İHH, Deniz Feneri Derneği, Sadakaşı'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda büyük bütçeli yardım kurumu, özellik Afrika'da kurban, sünnet, gıda, sağlık, giysi, barınma gibi alanlarda aralıksız yardım faaliyetleri yürütüyor.

Söz konusu kuruluşlar, kimi zaman bayram, yetim günleri gibi tarihleri fırsat bilip, yardıma muhtaçların et, gıda, giysi gibi ihtiyaçlarını karşılıyor, kimi zaman da sel, deprem gibi afetlerin yaşandığı yerlere koşuyor.

Son dönemde ise büyük kuruluşların yanı sıra daha küçük çaplı "hemşehri" kuruluşları da mazlum ve mağdurlara yardım elini uzatmaya başladı. Buna göre, merkezi İstanbul'da bulunan Siirt Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı, Türkiye sınırları dışında yardım yapan ilk hemşehri örgütü oldu.

- "İlk faaliyet, Uganda'da kurban ve sünnet yardımı oldu"

Vakıf Başkanı Zeki Akyüzlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin uzun yıllardır nerede bir yardıma muhtaç varsa, şefkatli elini oraya uzattığını söyledi.

Yardımlaşma duygusu sayesinde Türk insanının tüm mağdur ve mazlumların umudu olduğunu anlatan Akyüzlü, "Büyük kuruluşlar zaten imkanları olduğu için uzun yıllardır bu faaliyetlerini yürütüyorlar. Ancak biz de bir hemşehri vakfı olarak bu taşın altına elimizi sokmaya karar verdik ve bu alanda bir ilk olduk" dedi.

Akyüzlü, imkanlarının kısıtlı olmasına rağmen amaçlarına ulaştıklarını dile getirerek, şunları anlattı:

"Geçen yıl uzun çalışmalar sonucunda yurtdışında ilk yardım faaliyetimizi yaptık. Bu kapsamda, Kurban Bayramı'nda Uganda'da kurban kesimi yaptık. Ayrıca 50 çocuğu da sünnet ettirdik. İnanılmaz mutluluk verici ve teşvik edici bir iş oldu. Artık bunu sürekli yapmaya karar verdik. 'Afrika'daki Çocuklara Bir Kirvelik de Sen Yap' isimli bir kampanya başlattık. İnşallah martta yine Uganda'ya gidip, bin 500 çocuğu sünnet yaptıracağız. Ayrıca su kuyusu da açmayı planlıyoruz. Şu anda Uganda'da yapacağız. Kenya'da da yapabiliriz. Zamanla diğer ülkelere de yayacağız."

Bu çalışmaları imkanları ölçüsünde genişletmek istediklerini belirten Akyüzlü, "Daha yolun başındayız. Malum bütçemiz ve imkanlarımız çok kısıtlı. Ancak Allah'ın izniyle yolu öğrendik. Daha geniş kapsamlı ve başka ülkelerde de yardım faaliyeti yapmayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.