Türkiye'nin ilk kısa menzilli balistik füzesi TAYFUN test edildi

Türkiye'nin ilk kısa menzilli balistik füzesi TAYFUN test edildi
Roketsan tarafından milli imkanlarla geliştirilen TAYFUN Balistik Füzesinin ilk test atışı, başarıyla gerçekleştirildi.

Türkiye’nin savunma sanayisinde mesai devam ediyor. Yeni ‘Tayfun’ füzesinin deneme atışları gerçekleştirildi. Tayfun balistik füze sisteminin geliştirilmesi ilk atış ROKETSAN tarafından Rize-Artvin Havalimanından Sinop açıklarına yapıldı.

Rize-Artvin Havalimanı’nda gerçekleştirilen test atışı esnasında TAYFUN Füzesi, hedefi başarı ile vurdu.

Roketsan tarafından geliştirilen 150+ kilometre menzilli J600T YILDIRIM ve 280+ kilometre menzilli BORA Balistik Füzeleri, geçtiğimiz dönemde Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alınmış ve teslimatları tamamlanmıştı. Daha gelişmiş balistik füze çözümleri üzerine çalışmalarını sürdüren Roketsan, bu kapsamda TAYFUN Balistik Füzesini geliştirdi.

Pek çok otorite tarafından menzili 300 kilometreye kadar olan balistik füzeler ‘Taktik Balistik Füze (TBM)’; 300-1000 kilometre arasında menzile sahip balistik füzeler ise ‘Kısa Menzilli Balistik Füze (SRBM)’ olarak tanımlanıyor. TAYFUN, Türkiye’nin ilk kısa menzilli balistik füzesi oldu.

Yapısal olarak BORA Balistik Füzesine oldukça benzer olduğu görülen TAYFUN Füzesi, Türkiye’nin şu ana kadarki en uzun menzilli füze sistemi oldu. Birkaç atışlı testinin daha gerçekleştirileceği tahmin edilen TAYFUN Füzesinin, kısa süre içerisinde envantere alınması bekleniyor. TAYFUN ile Türk Silahlı Kuvvetleri, önemli bir caydırıcılık kapasitesine ulaşmış olacak.

BALİSTİK FÜZE NEDİR?

Balistik füze, nükleer, kimyasal, biyolojik başlık taşıyabilen uzun menzilli güdümlü veya güdümsüz füzedir. Bu füzeler tek bir nükleer başlık taşıyabilecekleri gibi, birden fazla başlık taşıyarak bu başlıkları farklı hedeflere yollayabilirler. Bu silahlar, motorlu uçuşta aerodinamik olarak yönlendirilen seyir füzelerinden farklı bir kategoridedir. R-7 ilk kıtalararası balistik füzedir.

Toplam 30 ülke operasyonel balistik füzeler konuşlandırdı. Geliştirme, ABD, Çin Halk Cumhuriyeti, İran ve Rusya Federasyonu tarafından yapılan yaklaşık 100 balistik füze uçuş testiyle devam ediyor. 2010'da ABD ve Rus hükümetleri, kıtalararası balistik füze (ICBM'ler) envanterlerini yedi yıllık bir süre boyunca (2017'ye kadar) her biri 1550 birime düşürmek için bir anlaşma imzaladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum