'Türkiye'nin Öncülüğünde İslam Dünyası Ayağa Kalkacak'

'Türkiye'nin Öncülüğünde İslam Dünyası Ayağa Kalkacak'
İSİPAB Türk Grubu Başkanı Atalay, "Türkiye, duruşu ve konumuyla İslam dünyasının bölünmesinin önündeki en büyük engel. Türkiye'nin öncülüğünde İslam dünyası kısa sürede ayağa kalkacaktır" dedi

TBMM (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, "Türkiye, duruşu ve konumuyla İslam dünyasının bölünmesinin önündeki en büyük engel, İslam dünyasının vahdedini, birlik ve beraberliğini gerçekleştirebilecek en büyük imkandır. Türkiye'nin bir elinden Suudi Arabistan'ın, bir elinden İran'ın tutması halinde, Türkiye'nin öncülüğünde İslam dünyası kısa sürede ayağa kalkacaktır." dedi.

Atalay, AA muhabirine, Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi'nin İstanbul Deklerasyonu'nda alınan, "Doğu Kudüs'ü Filistin Devleti'nin başkenti olarak ilan ediyor ve bütün devletleri Filistin Devleti'ni ve Doğu Kudüs'ün işgal altındaki başkenti olduğunu tanımaya davet ediyoruz" şeklindeki kararı değerlendirdi.

İstanbul'daki olağanüstü zirvenin ABD Başkanı Donald Trump'un kararına haklı bir uluslararası tepki, Müslümanlar'ın sesi olarak toplandığını belirten Atalay, Trump'un kararının bölgede var olan çatışma sürecini derinleştirdiğini, alevlendirdiğini, itilafları körüklediğini ve hem dünyada hem de İslam ülkelerinde ciddi tepkiyle karşılandığını ifade etti.

İİT'nin Dönem Başkanı ve Türkiye'nin Cumhurbaşkanı sıfatıyla Recep Tayyip Erdoğan'ın, İslam ülkelerini toplantıya çağırdığını, kısa sürede ciddi bir katılımla İstanbul'daki zirvenin gerçekleştirildiğini anlatan Atalay, zirvenin İİT'nin tarihi açısından son derece başarılı bir toplantı düzenlediklerini bildirdi.

Atalay, "Zirvede alınan kararlar dünyanın mahşeri vicdanının istediği kararlardı. Trump'un aldığı karar 'yok hükmünde' kabul edildi. İİT'nin kararı gerçekliğe daha yakından dokunan, hemen uygulamaya geçirilebilen, İslam ülkelerinin yüksek düzeyde ortaklaşa aldıkları etkin bir karar. Bu kararlar Doğu Kudüs'ü bağımsız Filistin devletinin başkenti olarak tanımak, aynı zamanda 57 ülke tarafından da Filistin'in bağımsızlığının kabulü manasına da geliyor." diye konuştu.

Türkiye'nin Filistin büyükelçiliğinin Doğu Kudüs'te bulunduğunu anımsatan Atalay, İİT'nin İstanbul zirvesinden sonra bazı Müslüman ülkelerin büyükelçiliklerini ya da konsolosluklarını hemen Kudüs'te açacaklarını düşündüğünü, böylelikle Filistin'in devlet olma, tanınma sürecinin de hızlanacağına inandığını vurguladı.

İSİPAB, Tahran'da Kudüs gündemiyle toplanacak

İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği'nin (İSİPAB) Filistin Komitesi'nin de 18 Aralık Pazartesi günü İran'ın başkenti Tahran'da, ABD'nin Kudüs kararı gündemiyle olağanüstü toplanacağı ve Türkiye'yi temsilen İSİPAB Türk Grubu Başkanı olarak toplantıya katılacağına değinen Atalay, şöyle devam etti:

"Tahran'da İİT'nin İstanbul'da aldığı kararlar tekrarlanacak. Şunu önermeyi düşünüyoruz; bütün dünya parlamentolarına Filistin'in bağımsız devlet olarak tanıyın, Doğu Kudüs'ü bağımsız Filistin'in başkenti olarak tanıyın teklifini yapacağız ve konsolosluklarını ya da büyükelçiliklerini Doğu Kudüs'te açmaya davet edeceğiz. Çünkü Şark'tan Garp'a kadar İslam dünyasının tam kalbi mesabesinde olan Kudüs'te, Mescid-i Aksa'da, Filistin topraklarında İsrail'in saldırganlığını önleyen, İsrail'i medeni çağdaş bir devlet çizgisine getirecek, barbarlığını sonlandıracak, işgale, katliama, zulme, işkenceye son verecek, bir devlete yakışır hale itecek, zorlayacak uluslararası etkin bir mekanizmanın çalışmaya ihtiyacı var.

Atalay, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İslam ülkeleri kendi aralarında bir araya gelsinler, önce kendi evlerinin içini düzenlesinler, yabancı müdahaleye açık kapılarını kapatsın. Biz bu problemleri çözdüğümüz zaman, İran ile Suud tokalaştığı zaman bu sorunların çok daha kolay çözüldüğünü göreceksiniz. Türkiye, duruşu ve konumuyla İslam dünyasının bölünmesinin önündeki en büyük engel, İslam dünyasının vahdedini, birlik ve beraberliğini gerçekleştirebilecek en büyük imkandır. Türkiye'nin bir elinden Suudi Arabistan'ın, bir elinden İran'ın tutması halinde, Türkiye'nin öncülüğünde İslam dünyası kısa sürede ayağa kalkacaktır."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.