Türkiye'nin uluslararası uyuşturucuyla mücadele hamlesi

Türkiye'nin uluslararası uyuşturucuyla mücadele hamlesi
Adli tıp uzmanı Prof. Dr. Sevil Atasoy, Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu'na Türkiye'nin adayı olarak ikinci kez seçildi- Prof. Dr. Atasoy: - "Türkiye'nin uyuşturcuyla mücadelede bilgi, deneyim ve politikalarının dünya ile paylaşılması açısından büyü

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - SELÇUK ACAR - Merkezi Viyana'da bulunan bağımsız Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu'na (INCB) Türkiye'nin adayı olarak ikinci defa seçilen adli tıp uzmanı, Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevil Atasoy, seçilmesinin "Türkiye'nin uyuşturcuyla mücadelede bilgi, deneyim ve politikalarının dünya ile paylaşılması açısından büyük bir adım" olduğunu bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik ve Sosyal Konseyi'nde (ECOSOC) 5 Nisan'da yapılan INCB üyeliği seçimlerinde 54 üye ülkeden 40'ının onayıyla en yüksek oyu alan Atasoy, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Seçilmesinin dünya uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele politikalarına Türkiye'nin bakış açısının yansıtılabilmesi açısından yeni bir imkan olduğunu belirten Atasoy, bunun "Türkiye'nin uyuşturcuyla mücadelede bilgi, deneyim ve politikalarının dünya ile paylaşılması açısından büyük bir adım" olduğunu söyledi.

Atasoy, merkezi Viyana'da bulunan bağımsız yarı hukuki uluslararası kuruluş INCB'e üyelerin seçildikten sonra, bir taahhütname imzalayarak bağımsız olacaklarının sözünü verdiklerini bildirdi.

Türkiye'nin adli tıp alanında önemli isimlerinden olan Atasoy, seçilebilmek için aralık ayından bu yana 4 aylık çok yoğun bir kampanya yaptıklarını belirterek şunları kaydetti:

"Seçilebilmek için ECOSOC üyesi 54 ülkenin daimi büyükelçiliklerinde çalışan seçim memurlarıyla tek tek hem New York'ta hem de Viyana'da yüz yüze görüştük. Kendimi tanıttım. Onların ülkelerindeki uyuşturucu problemlerini onlara anlattım. Üye seçilirsem yapmak istediklerimi anlattım.

Kimin ne kadar kaç hektar afyon ekebileceğine, ne kadar kimyasal madde ithal edeceğine karar veren bir kurul. Sayıları yüzleri bulan kontrollü kimyasal maddelerin ihracat ve ithalatına izin veriyor. BM'nin uyuşturucu kontrol sözleşmesine uymayan ülkelere misyon ziyaretleri yapılıyor. Bu ziyaretler üst düzey hükümet yetkilileriyle yüz yüze görüşmeye dayanan ziyaretler."

18 Nisan'da BM'de uyuşturucuyla mücadelenin son 10 yılının masaya yatırılacağını anlatan Atasoy, "Bu sözleşmelerde bir değişiklik kararı alınırsa kurulumuz da ona göre uygulamalarını değiştirmek zorunda kalacak." dedi.

Açıklamasında Türkiye'de uyuşturucuyla mücadele konusunda önemli çalışmalar yapıldığına değinen Atasoy, Üsküdar Üniversitesinin bağımlılık konusunda tematik bir üniversite olduğunu belirtti. Atasoy, üniversitenin bağımlılığın oluşması ve tedavisi konusunda beyin üzerine büyük araştırmaları bulunduğunu ifade etti.

- "BM'ye ambargo teklifinde bulunabiliyor"

INCB, BM'ye bağlı olmayan bağımsız bir kuruluş olmasına rağmen uyuşturucu kontrol sözleşmesinin uygulanması için izleme görevi nedeniyle, BM Genel Kurulu'na, uyuşturucuyla mücadeleye katılmayan veya zayıf kalan ülkelere ambargo uygulanması teklifinde bulunabiliyor. INCB önceki yıllarda Afganistan için böyle bir talepte bulunmuştu.

Adli Tıp Kurumunun duayen isimlerinden. Prof. Dr. Şemsi Gök'ün kızı olan Atasoy da 1970'lerden 90'ların başına kadar Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumunun Kimya Dairesi başkanlığında bulundu. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Adlı Tıp Enstitüsü'nün kurucuları arasında yer alan ve 30 yıla yakın öğretim üyeliği yapan Atasoy, 7 kitap ile çeşitli televizyon kanallarında adlı tıpla ilgili tartışma programlarına imza attı.

Atasoy, Moleküler Biyoloji Genetik Anabilim dalına öğretim üyesi olarak atandığı Üsküdar Üniversitesinde son iki senedir Rektör Yardımcısı olarak görev yapıyor. 2017-2022 döneminde INCB'de görev yapacak olan Atasoy, ilk olarak 2005-2010 döneminde üyesi olduğu kurulda, bir dönem başkanlık görevinde de bulunmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.