Türkmen Beşir köyünün DAEŞ'ten geri alınması

Türkmen Beşir köyünün DAEŞ'ten geri alınması
Haşdi Şabi Türkmen Gücü Beşir Komutanlığı Sözcüsü Nuri: "DAEŞ'in kontrol ettiği Beşir'in geri alınması için çıkan çatışmalar sonucu köydeki evlerin yüzde 90'ı tamamen harabe oldu ve diğer yüzde 10'u ise kullanılamaz durumda" "Köyün altı neredeyse labiren

KERKÜK (AA) - Irak'ta, terör örgütü DAEŞ'in elinden nisan ayı sonunda geri alınan Türkmenlerin yaşadığı Beşir köyündeki evlerin büyük çoğunluğu, çıkan çatışmalar ve örgütün kazdığı tüneller sebebiyle kullanılamaz hale geldi.

Köyün kurtarılması sırasında çıkan çatışmalar ve DAEŞ'in bölgeye verdiği zararlar sebebiyle Beşir'deki 250 evden bir tanesi dahi kullanılacak durumda değil. Çatışmalardan dolayı evlerini terk eden Beşirliler de en kısa zamanda teröristlerin kendilerine verdiği zararın karşılanması için Irak merkezi hükümetinin uzatacağı yardım elini bekliyor.

Beşir köyündeki güvenliği elinde bulunduran Haşdi Şabi Türkmen Gücü Beşir Komutanlığı Sözcüsü İsam Nuri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "DAEŞ'in kontrol ettiği Beşir'in geri alınması için çıkan çatışmalar sonucu köydeki evlerin yüzde 90'ı tamamen harabe oldu ve diğer yüzde 10'u ise kullanılamaz durumda. Örgüt, köydeki birçok eve mayın ve bomba döşedi. Şu ana kadar imha edilen mayın sayısı 500'ü buldu." dedi.

- "Havice kurtarılmadan Beşir güvende olamaz"

Hava saldırılarından korunmak amacıyla militanların köy merkezinde birçok tünel kazdığını aktaran Nuri, "Köyün altı neredeyse labirente çevrilmiş durumda. Şu ana kadar 3'ü büyük olmak üzere toplamda 18 tünel bulduk. Tüneller sayesinde diğer bölgelere destek göndermişler." diye konuştu.

Nuri, Beşir köyü üzerinde DAEŞ tehdidinin devam ettiğini hatırlatarak, "Köyün güneyindeki Reşad kasabası ve Havice ilçesi örgütten tamamen temizlenmediği müddetçe, Beşir'in güvenliğinden söz edemeyiz." ifadelerini kullandı.

Güvenlik tehdidinden dolayı sivillerin evlerine dönemediğini de sözlerine ekleyen Nuri, "Merkezi hükümetin, bir an önce geniş çaplı operasyon başlatması lazım. Aksi takdirde köylülerin evlerine dönmesi imkansız." dedi.

Bölge sakinlerinden Fatma İsmail de köyün geri alınması için çok sayıda gencin kendisini feda ettiğini vurgulayarak, "Harabe halindeki evimde dahi yaşamaya razıyım. Hükümetin bu konuda bize yardım etmesini bekliyoruz." diye konuştu.

Beşirli Cafer Murtaza da köydeki yıkımın ortadan kaldırılması için bir an önce imar çalışmalarının başlamasını isteyerek, iki yıldır uzakta yaşadıkları evlerine hasret kaldıklarını dile getirdi.

Terör örgütü DAEŞ'in 10 Haziran 2014'ten bu yana elinde tuttuğu Beşir köyü, Iraklı güçlerin ortaklaşa düzenlediği operasyonlar sonucu nisan ayı sonunda geri alınmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.