"Türkmenler Suriye'de varoluş mücadelesi veriyor"

"Türkmenler Suriye'de varoluş mücadelesi veriyor"
Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Mustafa: - "Türkmenler Suriye'de varoluş mücadelesi veriyor"- İran'in 65. tümeni Halep'in güneyinde resmen savaşıyor ve Halep'i ablukaya almaya çalışıyor"- "Cenevre süreci başladıktan sonra tutukluların serbest bırakılması g

CENEVRE (AA) - BETÜL YÜRÜK - Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, Halep ve kırsalındaki 400 bin Türkmenin bir yandan rejim, Rusya ve Hizbullah milislerinin saldırısına maruz kaldığını, diğer taraftan YPG ve DAEŞ ile mücadele ettiğini belirterek, "Türkmenler Suriye'de varoluş mücadelesi veriyor" dedi.

Mustafa, Cenevre'deki Suriye görüşmelerine ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Rejimin şu ana kadar hiçbir şey yapmadığını ve insani konularda ablukaların devam ettiğini anlatan Mustafa, kuşatma altındaki bölgelerin sayısının ise artmaya başladığını söyledi.

Mustafa, "Rejim şimdi Halep'i almaya çalışıyor ve yoğun saldırılar başlattı. İnsanlar artık Türkiye sınırına doğru ilerlemeye başladı. Bizim Türkmen bölgelerinde ateşkes hiçbir şekilde uygulanmadı, ister Türkmendağı'nda olsun, ister Halep'in kuzeyinde. Rejim çok samimiyetsiz. Suriye muhalefeti siyasi çözümden yana ama rejim hiçbir şekilde siyasi çözüme yanaşmıyor çünkü bu sonu olacak. Suriye'nin geleceğinde Esed'in yerini olmayacak ve geçiş hükümetinin başlaması ile Esed'in de gitmesi gerekiyor." dedi.

Bir haftadır Cenevre'de olduklarını ve Suriye'nin geleceği ve geçiş hükümetinin nasıl olacağı ile ilgili muhaliflerin 18 belgeyi Birleşmiş Milletler'e sunduğunu ifade eden Mustafa, rejiminse şimdiye kadar sadece iki belge sunduğunu aktardı.

Halep ve kırsalında 400 bin Türkmenin yaşadığını ve Türkmenlerin bir yandan rejim, Rusya ve Hizbullah milislerinin saldırısına maruz kaldığını, diğer taraftan YPG ve DAEŞ ile mücadele ettiklerini belirten Mustafa, Türkmenlerin zor bir süreçten geçtiğini söyledi.

"Türkmenler Suriye'de varoluş mücadelesi veriyor" diyen Mustafa sözlerini şöyle sürdürdü :

"PYD Rakka'da, rejim Hama ve Humus'ta, Ruslar Bayırbucak'ta Türkmenleri yerinden etti ve şimdi de Halep'in kuzey kırsalında DAEŞ ile mücadelemiz devam ediyor. Günlük şehit veriyoruz."

- "İran Halep'in güneyinde savaşıyor"

İran'ın 65. tümeninin Halep'in güneyinde savaştığına ve şehri ablukaya almaya çalıştığına dikkati çeken Mustafa, oradaki direnişinin güçlü olduğunu, Türkmen birliklerinin de Halep'te mücadele verdiğini ve bu nedenle İran ve Rusya'nın ilerleyemediğini söyledi.

Uluslararası topluma siyasi süreç konusunda rejime baskı yapması çağrısında bulunan Mustafa, insani durum ve ateşkes ihlallerine ilişkin ise şu değerlendirmede bulundu :

"Cenevre süreci başladıktan sonra tutukluların serbest bırakılması gerekirken 2440 kişi daha tutuklandı. Tutuklamalar, işkenceler, hala ateşkes ihlalleri devam ediyor. İnsani yardımlar hiçbir yere gönderilemiyor."

Muhalefetin üzerine düşeni yaptığını, siyasi sürecinin sekteye uğramaması için görüşmeleri askıya almasına rağmen hala Cenevre'de olduğunu belirten Mustafa, "Bundan sonrası artık uluslararası toplumun sorumluluğundadır." diye konuştu.

- "Diğer gruplar Suriye muhalefetine alternatif olamaz"

Cenevre'deki rejim heyetinin, Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) müzakerelere katılmazsa başka muhalif gruplarla görüşüleceği yönündeki açıklamasına ilişkin de değerlendirmede bulunan Mustafa şunları kaydetti:

"Görüşmeler başladığından beri burada Kahire Konferansının temsilcileri var, Hmeymim denilen muhalifler var. Astana ve Moskova var. Böyle bir muhalefet yok, bu rejimin yarattığı bir muhalefet. Resmi olarak MYK ile görüşülüyor. BM, diğerleri ile gayriresmi bir şekilde görüşüyor ve istişarelerde bulunuyor. Bu gruplar Suriye muhalefetine alternatif olamaz."





























Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.