TUSAŞ ve Airbus, Paris Havacılık Fuarı'nda 2 anlaşma imzaladı

TUSAŞ ve Airbus, Paris Havacılık Fuarı'nda 2 anlaşma imzaladı
Anlaşmalar kapsamında TUSAŞ, Airbus A320 için rudder ve Airbus A350 F kargo uçağı için metalik parçalar üretecek

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ve Avrupalı uçak üreticisi Airbus, Fransa'daki 55. Paris Havacılık Fuarı'nda 2 anlaşma imzaladı.

Fransa'nın başkenti Paris'e yakın Le Bourget kentinde dün başlayan 55. Paris Havacılık Fuarı 22 Haziran'a kadar devam edecek.

Fuarda TUSAŞ ve Airbus heyetleri tarafından 2 anlaşma imzalandı.

TUSAŞ'dan yapılan açıklamada, anlaşma kapsamında, TUSAŞ'ın sivil havacılıkta en çok kullanılan uçak olan Airbus A320 için rudder (uçak dümeni) parçası üreteceği bildirildi.

Açıklamada, atılan imzalarla birlikte TUSAŞ'ın Kahramankazan'daki merkezinin dünyada rudder parçasını üreten en önemli tesislerden biri olacağı kaydedildi.

İki firma arasında yapılan ikinci anlaşmada ise Airbus A350 F kargo uçağının metalik parçalarının imalatının TUSAŞ tarafından yapılması yönünde mutabakat sağlandığı kaydedilen açıklamada, "Böylece TUSAŞ, A350F kargo uçağının metalik parçalarının üretiminde dünyada tek kaynak haline geldi. Varılan anlaşmayla dünyada üretilecek tüm AIRBUS A350F uçaklarının metal parçalarını TUSAŞ üretecek." ifadelerine yer verildi.

Fuardaki imza töreniyle, A320 uçağının yanı sıra Airbus A350F kargo uçağı için de işbirliğine gidilmesi yönünde karara varıldığı aktarılan açıklamada, dünyanın en büyük havacılık markalarıyla işbirliği yapan TUSAŞ'ın Türkiye'nin mühendislik gücünü gökyüzüne taşımakta olduğu belirtildi.

Açıklamada, "TUSAŞ, Airbus'ın A220, A320, A330 ve A350, Boeing'in ise 737, 767, 777 ve 787 Dreamliner gibi en yenilikçi modellerinde; flaplardan iniş takımı panellerine, gövde yapısal elemanlarından kompozit parçalara kadar birçok kritik bileşeni üretmektedir." denildi.

Ayrıca açıklamada, hafif, dayanıklı ve çevre dostu kompozit malzeme üretim kabiliyeti sayesinde havacılığın geleceğini şekillendiren TUSAŞ'ın, küresel tedarik zincirinin vazgeçilmez aktörlerinden biri haline geldiği ifade edildi.

"KAAN'ın ihracatıyla ilgili farklı ülkelerle görüşmeler sürüyor"

Öte yandan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, KAAN'ın ihracatına yönelik farklı ülkelerle görüşmelerin sürdüğünü belirterek, "İsim vermek istemem ama Körfez'den diyebilirim. Henüz kesinleşmiş bir şey yok. Umarım bu yıl ya da gelecek yılın başında Endonezya kadar büyük bir haberi duyarız." dedi.

Demiroğlu, Fransa'nın başkenti Paris'in banliyölerinden Le Bourget'de düzenlenen 55. Paris Havacılık Fuarı'nda yabancı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Endonezya'ya 48 adet KAAN ihracatıyla ilgili soruya karşılık Demiroğlu, siparişle ilgili uçak sayısı, teknoloji transferi gibi konuların kararlaştırıldığını belirterek, ayrıntılar için görüşmelerin sürdüğünü, bu ayrıntıları birkaç ay içinde tamamlamaya çalışacaklarını söyledi.

Demiroğlu, Endonezya'nın KAAN siparişinin Türkiye'ye, Türk havacılığına ve KAAN'a duyulan güvenin bir yansıması olduğunu aktararak, "Geçmişte yaptıklarımız ve güvenlik kuvvetlerimize teslim ettiklerimiz onların bize güvenebileceğini gösterdi. Türk Hava Kuvvetleri'nin uçağı almayı kararlaştırmış olması da herkesin bu uçağa güvenebileceğini gösteriyor." diye konuştu.

"KAAN'ın ihracatıyla ilgili farklı ülkelerle görüşmeler sürüyor"

Endonezya'nın 48 adet KAAN siparişiyle aynı zamanda ciddi bir yatırım da yaptığına işaret eden Demiroğlu, teknoloji transferinin seviyesinin gelecek aylarda belirleneceğini dile getirdi.

Demiroğlu, KAAN'ın ihracatına yönelik farklı ülkelerle de görüşmelerin sürdüğünü belirterek, "İsim vermek istemem ama Körfez'den diyebilirim. Henüz kesinleşmiş bir şey yok. Umarım bu yıl ya da gelecek yılın başında Endonezya kadar büyük bir haberi duyarız." dedi.

"KAAN'ı Avrupa ülkelerine sunmak ister misiniz?" sorusuna karşılık Demiroğlu, dost ülkelere ellerindekini vermekten çekinmeyeceklerini söyledi.

Demiroğlu, IDEF 2025'te tüm platformlarını sergileyeceklerini ve fuarda bazı sözleşmelerin imzalanacağını ifade etti.

"Türkiye yüksek üretim kapasitesiyle Avrupa'ya yardımcı olabilir"

Avrupa'ya ürün sağlama noktasında Türkiye'nin yüksek üretim kapasitesiyle yardımcı olabileceğini anlatan Demiroğlu, "Airbus, Boeing, Leonardo'ya tedarik sağlıyoruz. Bazı bürokratik yavaşlıklar var, onları aşmaya çalışıyoruz." dedi.

Demiroğlu, HÜRJET'le ilgili odak noktalarının, uçağı İspanya'dan öteye, Latin Amerika'ya ve diğer NATO ülkelerine taşımak olduğunu aktararak, iki prototipin uçuşlarına devam ettiğini, üretimin sürdüğünü kaydetti.

"Baykar'la TUSAŞ'ın resmi bir işbirliği var mı?" sorusuna ilişkin Demiroğlu, "Baykar'la işbirliği içindeyiz ancak bu işbirliği resmi değil, olmak zorunda da değil. Ürettiğimiz platformlar birbirini tamamlayıcı." yanıtını verdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.