Tutuksuz yargılandığı davada hapis cezasına çarptırılan tıp öğrencisi

Tutuksuz yargılandığı davada hapis cezasına çarptırılan tıp öğrencisi
Suriye'nin Ayn el Arab (Kobani) kentinde terör örgütleri DAEŞ ile PKK arasında yaşanan çatışmada yaralanan tıp fakültesi öğrencisi tutuksuz sanık Esra Yakar'ın, 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin gerekçeli karar açıklandı

DİYARBAKIR (AA) - Suriye'nin Ayn el-Arab (Kobani) kentinde 2 yıl önce terör örgütleri DAEŞ ile PKK arasındaki yaşanan çatışmada yaralanan Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi sanık Esra Yakar'a verilen hapis cezasına ilişkin gerekçeli karar açıklandı.

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesinde tutuksuz yargılanan Yakar'a "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan verilen 6 yıl 3 ay hapis cezasına ilişkin gerekçeli kararda, sanık Yakar'ın beraberindeki grup ile terör örgütüne katıldığı belirtilerek, "Yapılan katılımı ise yeni katılımları teşvik etmek ve psikolojik üstünlük sağlamak için örgüte müzahir internet sitelerinde yayımlandı." denildi.

Görüntünün yayımlanma tarihi ile sanığın yakalandığı tarih arasındaki zaman aralığının da dikkate alındığı aktarılan kararda, sanığın örgüt içerisinde gerekli ideolojik ve askeri eğitim alması için yeterli sürenin bulunduğu vurgulandı.

Kararda, şunlara yer verildi:

"Sanık terör örgütü PKK içerisinde Kobani kenti kırsalında yaşanan çatışmada yaralanarak sınırdan bir şekilde geçilerek Şanlıurfa Devlet Hastanesinde sahte isimle tedavisi yapılmıştır. Yapılan parmak izi çalışmasından sonra gerçek kimliği tespit edildi. Bu nedenle sanık 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçunu işlediği sabittir."

- "Sanık gönüllü olarak teslim olmamış"

"Sanık gönüllü olarak güvenlik güçlerine teslim olmamış." ifadesine yer verilen kararda, yakalandıktan sonra konumuna uygun şekilde örgüte ilişkin herhangi bilgi vermediği ve terör örgütüne katıldığını inkar ettiği aktarıldı.

Sanık hakkında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanmadığına yer verilen kararda, mahkeme başkanının sanık hakkında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması gerektiğine ilişkin muhalefet şerhi koyduğu belirtildi.

15 Aralık 2014'te Kobani'de başına ve gözüne şarapnel parçası isabet eden Esra Yakar, Şanlıurfa Devlet Hastanesinde Suriye uyruklu Emine Mahmut ismiyle giriş yaptığı tespit edildikten sonra gözaltına alınarak, tutuklanmıştı. Yaklaşık 4 ay tutuklu yargılanan Yakar'ın daha sonra tahliyesine karar verilmişti.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.