"Tütün ürünleri 21 yaşının altında kimseye satılmamalı"

"Tütün ürünleri 21 yaşının altında kimseye satılmamalı"
Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Dağlı:- "Nikotinin gelişmekte olan beyne zarar verdiği bilimsel olarak ispat edildi. Elektronik sigara ve tütün ürünleri ülkemizde de 21 yaşının altında kimseye sunulmamalı ve satılmamalı"

İSTANBUL (AA) - Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, nikotinin gelişmekte olan beyne zarar verdiğinin bilimsel olarak ispat edildiğini belirterek, elektronik sigara ve tütün ürünlerinin Türkiye'de de 21 yaşının altında kimseye satılmaması gerektiğini bildirdi.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, San Francisco'da, haziran ayından itibaren 21 yaşından küçüklere tütün ürünü ve elektronik sigara satılmayacağı aktarılarak, Türkiye'de 18 yaş altı çocuklara satışların yasak olduğu ancak kanuna uyulmadığının gözlendiği ifade edildi.

Halk sağlığı açısından önemli bir kazanım kabul edilen San Francisco'nun kararının, daha önce ABD'nin başka şehirlerinde de alındığına dikkat çekilen açıklamada, New York'ta 2013'ten bu yana tütün ürününün 21 yaş üzerindekilere satıldığı, geçen yıl Hawai, Boston, Berkeley, Healdsburg'da başlayan uygulamanın 22 Şubat itibarıyla ABD'de 125'den fazla şehir ve kasabada hayata geçirildiği kaydedildi.

Amerikan Hastalık Önleme Merkezine göre, nikotin maruziyetinin beyin gelişmesine zarar verdiğini gösteren kanıtlar bulunduğuna işaret edilen açıklamada, şu bilgiler paylaşıldı:

"İnsan beyni 25 yaşına kadar gelişimini sürdürmektedir. Nikotinin karar verme, algı ve hafızayı yöneten ön beyin lobunu etkilediği saptanmıştır. Amerikan Pediatri Akademisi, beyinleri gelişmeye devam eden ergenlerde ömür boyu sürecek bağımlılıkların gelişme olasılığının yüksek olduğunu bildirmiştir. Amerikan Kalp Federasyonuna göre, sigara içenlerin yüzde 95'i 21 yaşının altında başlamaktadır. Hayvan deneyleri ergen yaşta nikotin maruziyetinin erişkin yaşta devam eden dikkat ve dürtü kontrol bozukluğu yarattığını göstermiştir. Nikotinin beyin üzerine toksik etkileri erken ergenliğin erken yaşlarında daha fazladır. Çok sigara içen ergenlerin dörtte birinde beyinin problem çözüm bölgesi kabuk (korteks) hasar görmektedir. Sigarayı bırakmaya çalışan ergenlerde yoksunluk belirtileri, hafıza ve algı bozuklukları olmaktadır. Sigarayı bırakabilen ergenlerde, erişkin yaşlarda tütün bağımlılığı riski düşmektedir."

Prof. Dr. Elif Dağlı, nikotinin gelişmekte olan beyne zarar verdiği bilimsel olarak ispat edildiğinin altını çizerek, "Düşünme, algı, hafıza, problem çözme yeteneğini kaybettiren bu ürünün beyin gelişimi tamamlanmamış bireylere sunulması kabul edilemez. Elektronik sigara ve tütün ürünleri ülkemizde de 21 yaşının altında kimseye sunulmamalı ve satılmamalıdır" ifadelerini kullandı.

Sağlık Enstitüsü Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Füsun Yıldız da son araştırmaların gençlere tütün ve nikotin ürünleri satışının ne kadar tehlikeli olduğunu ortaya koyduğunu aktararak, kanunların doğru uygulanması için toplumca çaba sarfetmek gerektiğini vurguladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.