Tütüne bağlı kanser sıklığı azalıyor

Tütüne bağlı kanser sıklığı azalıyor
Sağlık Bakanlığı tarafından "tütün kontrol programı" kapsamında yürütülen çalışmalar sonucunda, özellikle sigara kullanıma bağlı ortaya çıkan akciğer kanseri sıklığında azalma tespit edildi- Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Gültekin:- "Son

ANKARA (AA) - YEŞİM SERT KARAASLAN - Sağlık Bakanlığı tarafından "tütün kontrol programı" kapsamında yürütülen çalışmalar sonucunda, özellikle sigara kullanıma bağlı ortaya çıkan akciğer kanseri sıklığında azalma saptandı.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Murat Gültekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya genelinde yılda 14 milyon kişiye kanser teşhisi konulduğunu, 8 milyon kişinin kansere bağlı nedenlerle yaşamını yitirdiğini belirtti.

Gültekin, Türkiye'de son istatistiklere göre her 100 bin erkeğin 267'sine ve her 100 bin kadının 187'sine kanser teşhisi konduğunu, her yıl yaklaşık 175 bin kişinin kanser tanısı aldığını ve ortalama 75 bin kişinin kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirdi.

Verilere göre, "tüm kanserlerin üçte ikisinin erkeklerde görüldüğünü" ifade eden Gültekin, şunları söyledi:

"Erkeklerde en sık akciğer kanseri görülmekte olup, her 3 erkek kanserinin biri akciğer kanseridir. Erkeklerde kanser hızı, her 100 bin kişide yılda 267 yeni teşhistir. Bunun 51'ini akciğer olmak üzere 80'ini tütüne bağlı kanserler oluşturmaktadır. Tütüne bağlı kanserlerin tamamı dikkate alındığında erkeklerde görülen kanserlerin halen üçte birinin tütün ve tütün ürünleri kullanımına bağlı olduğu görülmektedir. Ancak son yıllarda erkeklerde akciğer kanseri insidansı giderek düşmektedir. Son 5 yıllık veriler incelendiğinde erkeklerde akciğer kanserleri ve tütüne bağlı kanserlerde yüzde 10-15 arasında azalma görülmektedir."

-"Kadınlarda tütüne bağlı kanserlerde artış görülüyor"

Gültekin, bir yılda tütüne bağlı gelişen yeni kanser sayısının erkeklerde 32 bin 984'den 30 bin 400'e, akciğer kanserinin 21 bin 584'den 19 bin 380'e düştüğünü belirtti.

Gültekin, "Özellikle erkek akciğer kanserlerinde oluşan düşme 'tütün kontrol programı'nın ilk olası sonuçları şeklinde yorumlanabilir. Ancak, erkeklerde 25-49 yaş grubundan itibaren tüm yaş gruplarında ilk sırada görülmesi, Türkiye'de akciğer kanserlerinin halen ve gelecekte önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kalacağını göstermektedir. Öte yandan son yıllarda ne yazık ki kadınlarda tütüne bağlı kanserlerde artış görülmektedir. İlk defa akciğer kanseri kadınlarda en sık görülen ilk on kanser arasında dördüncü sıraya yükselmiştir." diye konuştu.

- "Tütünün zararsız bir formu yok"

Gültekin, sigaranın başta kanser olmak üzere kalp ve akciğer hastalıklarına yol açtığına, ölümlere neden olduğuna dikkati çekerek, doğrudan tütün kullanımı dışında sigara dumanına maruz kalmanın da akciğer kanseri ve kalp hastalıkları riskini arttırdığını vurguladı.

Tütünün en sık sigara şeklinde tüketildiğini, bunun dışında pipo, puro, nargile şeklinde de kullanıldığını belirten Gültekin, "Bütün tütün ürünleri nikotin içerir ve bağımlılık yapar. Tütünün zararsız bir formu yoktur. Tütün içimi ile ilişkili olarak başta akciğer kanseri olmak üzere, oral kavite ve larinks, mesane, özofagus, karaciğer, pankreas, kemik, lösemi, mide, böbrek ve serviks kanseri görülebilir. Mutlaka, tütün ürünlerinin kulanımından kaçınılmalıdır." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.