TYB Konya'da “Osmanlı – Karamanoğlu" ilişkisi konuşuldu

TYB Konya'da  “Osmanlı – Karamanoğlu" ilişkisi konuşuldu
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin düzenlediği kültürel etkinliklerde bu hafta “Osmanlı – Karamanoğlu Münasebetleri” konuşuldu.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi’nin tertip ettiği kültürel etkinliklerde bu hafta “Osmanlı – Karamanoğlu Münasebetleri” konuşuldu Prof. Dr. Alaattin Aköz’ün katılıp TYB Konya Şube Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Çaycı’nın düzenleyici olduğu konferans Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapıldı.

Prof. Dr. Aköz Karamanoğulları'nın Konya'da iki imaret yaptıklarını belirterek, "Biz bütün enerjimizi ve bakışımızı kavgaya çevirdiğimiz zaman Anadolu'nun imarını kaçırıyoruz. Konya çevresinden ne Selçuklular ne Osmanlılar İmaret yapmadılar, Karamanoğlu İbrahim bey hem Konya'da hem Larende de iki imaret yaptı. Vakıflar içerisinde en kıymetli külliye imaretlerdir, çoklu yapı topluluğudur" dedi.

OSMANLI DEVLETİ İÇİN HUKUKİ BELGE NİTELİĞİNİ TAŞIMIŞ

Karamanoğullarının hükümlerinin Osmanlı tarafından kabul gördüğünü vurgulayan Prof. Dr. Alaattin Aköz “Osmanlı devletinin mufassal ve vakıf defterlerinde çok sık rastladığımız bir atıf vardır, Karamanoğullarından Alaaddin Bey'den başlar, Mehmet Bey Özellikle de ikinci İbrahim Bey'in mukarrernamesi paralel kılınmış yani Karamanoğullarının verdikleri tasarruf hükümleri hem vakıflarda hem toprak sisteminde Osmanlı Devleti için hukuki belge niteliğini taşımış, bunu Osmanlı defterleri anlatıyor” dedi.

tyb-konya-6.jpg

DİPLOMATİK DEVLETLER ARASI İLİŞKİLERİ DÜZENLEYEN EVLİLİKLERDİR

Dönemin evliliklerinin önemini anlatan Prof. Dr. Alaattin Aköz “Günümüzde uluslararası anlaşmalar var, devletlerin dayandığı ilişkilerin kurgulandığı herkesi bağlayan kurallar, kurumlar var. Uluslararası boyutta geçmiş dönemde bunlar olmadığı için devletler arası ilişkilerde evlilik önemli bir konudur. Osmanlı Karaman münasebetlerine de evlilikler üzerinden bakabiliriz. Osmanlı devletinin kuruluşu da evlilik üzerine fikren bina edilir. Yani bu evlilik gerçekten oldu mu olmadı mı bunu çok net olarak bilmiyoruz, Osman Bey Şeyh Edebali'nin kızı vardı da gerçekten o kızla evlendi mi bilinmiyor. Dünyanın o çevreye bakışını ortaya koyması açısından biz o evliliği var kabul ederiz. Yani fiilen bir kızla bir oğlan evliliği değil devletin kuruluş felsefesinde meşruiyeti oturttuğu bir zemin. Osmanlı Hanedan üyesi hanımların gelin gittiği Saray Karaman sarayıdır, Karamanoğullarının sarayıdır. İlk evlilik Birinci Murat zamanında Birinci Murat'ın kızı iledir. Alaeddin Bey Birinci Murat'ın kızına talibi oldu, hediyeler gönderdi mektup gönderdi. Osmanlı sarayında yetişen bir hanım Karaman sarayının ve baş hanımı oldu. Bunlar görmezden gelmemek lazım. Evliliklerin İki tür amacı var bu bunlar sıradan evlilikler değil şüphesiz diplomatik devletler arası ilişkileri düzenleyen evliliklerdir.” dedi

tyb-konya-7.jpg

Aköz konuşmasını “Tarih düşmanlık üzerine bina edilerek anlaşılamaz, tarih sadece kahramanlık üzerine bina ederek de anlaşılamaz. Olup bitenleri mümkün olduğunca doğru anlayarak ve kavrayarak geniş mahiyeti ile ancak anlaşılabilir. O yüzden tarihteki bütün devletler bizim tarihimizin bir parçasıdır.” sözleriyle tamamladı.

Program sonunda katılım belgeleri ve plaket hediyesini TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu ve eski milletvekili Prof. Dr. Ahmet Alkan takdim etti.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.