TZOB Genel Başkanı Bayraktar soruları yanıtladı:

TZOB Genel Başkanı Bayraktar soruları yanıtladı:
"Sektörde temel gıda maddelerinde müdahale kurumlarına ihtiyaç var. Üretici örgütlerini bir müdahale kurumu haline getirebiliriz"- "Böyle bir sektörde müdahale olmazsa tekelleşmeye boyun eğmiş olursunuz"

ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sektörde temel gıda maddeleri için müdahale kurumlarına ihtiyaç bulunduğunu belirterek, "Üretici örgütlerini bir müdahale kurumu haline getirebiliriz" dedi.

Bayraktar, TZOB Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Patatesin üretici ve tüketici fiyatları arasında yüzde 350 düzeyindeki fiyat farkının nedeninin sorulması üzerine Bayraktar, son dönemde üretici fiyatlarının aşırı derecede düştüğünü söyledi.

Bayraktar, stoklarda 700 bin ton patates olduğuna işaret ederek, hükümetin tedbir aldığını, verilen desteklerle stokların bir miktar eridiğini anlattı.

Önümüzdeki aylarda fiyat artışı bekledikleri bir ürün olmadığının altını çizen Bayraktar, havaların ısındığını, pek çok üründe hasat döneminin geldiğini, sera ürünlerinin de bu aylarda bollaşacağını bildirdi.

Bayraktar, Rusya'nın koyduğu ambargonun Türkiye'yi etkilediğine dikkati çekerek, şu an ambargo uygulanan ürünlerin dışında da bazı ürünlere ambargo konulabileceğine yönelik haberlerin tedirgin edici olduğunu söyledi. Bayraktar, yeni ambargo kararları gelirse fiyatların bir miktar daha aşağıya çekileceğini, bunun da üreticileri vuracağını kaydetti.

Üreticinin sürdürülebilir üretim açısından desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Bayraktar, bunun dışında ihracatçıların Orta Doğu ve Avrupa Birliği ülkelerine daha fazla açılması gerektiğini belirtti.

Bir soru üzerine, tarım sektöründeki bazı sorunları da değerlendiren Bayraktar, işletme büyüklüklerinin ortalama 10 parsel olmak üzere 61 dekar ile çok küçük olduğunu, bu sebeple yaklaşık 2-2,5 milyon hektar arazinin sulamaya açılamadığını dile getirdi.

Bayraktar, bunun yanısıra sektörde büyük bir yapısal sorun olarak örgütlenme zafiyeti bulunduğuna işaret ederek, ekonomik örgütlenme ve planlama olmadığını, pazarlama sıkıntılarının baş gösterdiğini söyledi.

- "Temel gıdada müdahale kurumlarına ihtiyaç var"

Verilen kredilerle sektör dışında birçok insanın süt sektöründe çok büyük işletmeler kurduğunu bunlara kimsenin "dur" demediğini ifade eden Bayraktar, arz fazlası ve plansız bir büyüme olduğunu bunun da krizi beraberinde getirdiğini kaydetti.

Süt krizinin sadece süt üreticisini değil, kırmızı et sektörünü de etkilediğini vurgulayan Bayraktar, "Yarın et fiyatları da buna bağlı olarak artacak. Sadece üretici ayağı yok, tüketici ayağı da var. Biz gebe düve ithalatının da engellenmesini istiyoruz" diye konuştu.

Bayraktar, üreticinin sütü şu anda 30 kuruş zararla sattığını, sektörde arz talep dengesini sağlayacak mekanizmaların kurulması, planlama yapılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Sektörde temel gıda maddelerinde muhakkak müdahale kurumlarına ihtiyaç var. Üretici örgütlerini bir müdahale kurumu haline getirebiliriz. Bu yoksa ESK, TMO gibi kurumlara ihtiyacımız var. Bu sektörde serbest piyasa koşulları, rekabet koşulları oluşmuş değil, üreticinin aleyhine. Böyle bir sektörde müdahale olmazsa tekelleşmeye boyun eğmiş olursunuz. Tekeller de üretici fiyatlarını düşürmeye çalışıyor. Bir müdahale kurumu şart, yoksa serbest piyasa ekonomisi üreticiyi ezer geçer, bu memlekette üretici kalmaz. Bu Türkiye'nin gerçeği. 'Sütte devlet devletliğini göstermesi lazım' dedik. Sayın bakan da açıkladı, 'Ben devlet olduğumu göstermek zorundayım, gösteriyorum, ESK'yı müdahale kurumu olarak devreye koyuyorum' dedi. Yapılması gereken de buydu zaten."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.