Üç inancın yaşadığı "eski Gümüşhane"de tarihi doku yenileniyor

Üç inancın yaşadığı "eski Gümüşhane"de tarihi doku yenileniyor
Gümüşhane Belediye Başkanı Çimen: - "Eski Gümüşhane adıyla anılan Süleymaniye Mahallesi, tarihi ve turistik değerleri nedeniyle zengin bir turizm potansiyeline sahiptir. Belediye olarak tarihi dokuyu yenileme çalışmalarını sürdürüyoruz"

GÜMÜŞHANE (AA) - Geçmişte üç farklı inancı bir arada tutan ve kardeşlik meşalesinin yüz yıllarca yanmasını sağlayan "eski Gümüşhane" adıyla bilinen Süleymaniye Mahallesi'ndeki tarihi dokunun yenilenmesine yönelik çalışma yürütülüyor.

Gümüşhane'nin kuzeybatısında yer alan Süleymaniye Mahallesi, kentin ilk yerleşim yeri olması nedeniyle yöre halkı tarafından "eski Gümüşhane" olarak biliniyor. Gümüş yatağı üzerinde olduğu ileri sürülen mahallenin, coğrafi konumu nedeniyle tarihte birçok medeniyetin geçiş noktasında yer aldığı tarihi kaynaklarda belirtiliyor.

Kuruluşu milattan önce 3 binli yıllara dayanan Süleymaniye Mahallesi, Pontus Krallığı, Doğu Roma İmparatorluğu, Selçuklu ve Moğol hakimiyetinin ardından Akkoyunlu ve Karakoyunlular, daha sonra da Trabzon Rum Devleti'nin eline geçti. Süleymaniye, 1479 yılında Osmanlı'nın idaresine girinceye kadar 10'un üzerinde medeniyette yerleşim yeri oldu.

İran seferi sırasında Harşit Vadisi'nden geçen Kanuni Sultan Süleyman'ın emri üzerine bölgeye 50 ev ve Süleymaniye Camisi yapıldı.

Bölgede Süleymaniye Camisi'nin yanı sıra Hagios Stephanos Kilisesi, Bagios lonnes Kaya Kilisesi, Hacı Tahir Efendi Türbesi, Bagios lonnes Kaya Kilisesi, Hagios lonnes Kilisesi, Rum Erkek Lisesi, Cami-ı Sağir Mahallesi Kilisesi, Süleymaniye Hamamı gibi tarihi yapılar yer alıyor.

- "Zengin bir turizm potansiyeli var"

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahallenin tarihi İpek Yolu üzerinde yer aldığını, bölgede tarihi ve kültürel eserlerin yanı sıra endemik bitkilerin yetiştiği yaylalar da bulunduğunu söyledi.

Deniz ve doğa turizmine alternatif olarak kültür turizminden pay almak istediklerini ifade eden Çimen, "Eski Gümüşhane adıyla anılan Süleymaniye Mahallesi, tarihi ve turistik değerleri nedeniyle zengin bir turizm potansiyeline sahiptir. Gümüşhane’nin en eski yerleşim yeridir. Şehir merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan yerleşim yeri, geçmişte üç farklı inancı bir arada tutmuş ve kardeşlik meşalesinin yüz yıllarca yanmasını sağlamıştır .Tarihi eserler ve kültürel varlıklar bakımından bölgede, birçok kilise, köprü, dükkan, cami, minare, türbe, çeşitli hamam ve çeşmeler bulunmaktadır" diye konuştu.

Belediye olarak Süleymaniye Mahallesi'ndeki tarihi dokuyu yenileme çalışmalarını sürdürdüklerini bildiren Çimen, "Zeki Kadirbeyoğlu Konağı ve çevre düzenlemesiyle başladık. Deniz, kum ve güneş eksenindeki turizme alternatifi olarak yayla ve doğa turizminde hak ettiğimiz yeri almak istiyoruz. Bunu başarmak, altyapı çalışmalarımızı tamamlayabilmemiz için desteğe ihtiyacımız var. Bütçe desteği ile ilimizde tesisleşme, konaklama, yol, su ve kanalizasyon çalışmalarını kısa sürede bitirerek turizmde hak ettiğimiz yeri alacağımıza inancım tamdır" ifadelerini kullandı.

Süleymaniye Mahallesi'nin 2002 yılında çıkan kanun ile kentsel ve doğal sit alanı ilan edildiğini kaydeden Çimen, 5 kilometre uzaklıktaki Canca Kalesi’nin restorasyonunun yapılarak oluşturulacak yeni mekanlar ve seyir terası sayesinde şehirde oluşacak turizm potansiyeline ayrı bir renk katılacağını sözlerine ekledi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.