Uganda'daki devlet başkanı seçimi

Uganda'daki devlet başkanı seçimi
Muhalefet seçim sonuçlarını mahkemeye taşıdı

KAMPALA (AA) - Uganda'da muhalefet 18 Şubat'ta yapılan ve 30 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Yoweri Museveni’nin kazandığı devlet başkanı seçiminin sonuçlarına mahkemede itiraz etti.

Go Forward olarak bilinen ve seçimlerde eski Başbakan Amama Mbabazi'yi aday gösteren muhalefet grubu, seçim sonuçlarının iptali için Uganda Yüksek Mahkemesine başvurdu.

Eski Başbakan Amama Mbabazi, mahkemeye sunduğu dava dilekçesinde seçim komisyonun açıkladığı sonuçların seçmenlerin iradesini yansıtmadığını iddia etti.

Go Forward'ın avukatı Severino Twinobusingye, Yüksek Mahkeme önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Mbabazi'nin oyların seçim komisyonunun ilan ettiği kadarını değil, daha fazlasını aldığına inandıklarını söyledi.

Twinobusingye "Seçim komisyonu yasanın lafzı ve ruhuna uymadı. Ancak 'sahte seçim' olarak adlandırılabilecek, ulusal veya uluslararası hiçbir devlet başkanı seçim standardına uymayan bir seçim düzenledi" dedi. Twinobusingye, mahkemeyi seçim sonuçlarını feshetmeye çağırdı.

Dilekçede ayrıca Devlet Başkanı Museveni'nin oy satın aldığı da öne sürüldü.

Uganda anayasasına göre, seçim sonuçlarının açıklanmasından sonraki on gün içinde sonuçlara itiraz dilekçeleri mahkemeye sunulabiliyor. Dilekçelerin sunulduktan sonraki 30 gün içinde ele alınması gerekiyor.

Ülkedeki ana muhalefet partisi Demokratik Değişim Forumunun (FDC) lideri ve devlet başkanı adayı Kizza Besigye seçim gününden beri ev hapsinde tutuluyor. Seçimden sonra sonuçlara itiraz etmeye hazırlanan FDC'nin 200'den fazla üyesi gözaltına alınmıştı.

Uganda Seçim Komisyonu, 18 Şubat'ta yapılan seçimlerde Devlet Başkanı Museveni'nin yüzde 60'ın üzerinde, Kizza Besigye'nin ise yüzde 35 oranında oy aldığını açıklamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.