Uganda'daki devlet başkanı seçimi

Uganda'daki devlet başkanı seçimi
Yüksek Mahkeme tartışmalı seçim sonuçlarını onayladı

KAMPALA (AA) - Uganda'da 30 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Yoweri Museveni’nin kazandığı ve muhalefetin itiraz ettiği seçim sonuçları onaylandı.

Uganda Yüksek Mahkemesi, 18 Şubat'ta yapılan başkanlık seçiminin iptali talebiyle yapılan başvuruyu reddederek Museveni’nin kazandığı seçimin geçerli olduğuna hükmetti.

Yapılan açıklamada, eski Başbakan Amama Mbabazi'nin itiraz davasının seçimi iptal edecek kadar önemli olmadığı belirtildi.

Muhalefet, 18 Şubat'ta yapılan ve 30 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Yoweri Museveni’nin kazandığı devlet başkanı seçiminin sonuçlarına itiraz etmişti. Eski Başbakan Amama Mbabazi, mahkemeye sunduğu dava dilekçesinde seçim komisyonun açıkladığı sonuçların seçmenlerin iradesini yansıtmadığını iddia etmişti.

Seçimlerde Museveni’nin en yakın rakibi olan muhalefet lideri Kizza Besigye, seçimlerde hile yapıldığını savunarak uluslararası denetim çağrısında bulunmuştu. Besigye, seçimin ardından ev hapsinde tutulmuş, sonuçlara itiraz etmeye hazırlanan ana muhalefet partisi Demokratik Değişim Forumu'nun (FDC) 200'den fazla üyesi de gözaltına alınmıştı.

Uganda Seçim Komisyonu, 18 Şubat'ta yapılan seçimlerde Devlet Başkanı Museveni'nin yüzde 60'ın üzerinde, Kizza Besigye'nin ise yüzde 35 oy aldığını açıklamıştı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.