Ukrayna Milletvekili Savçenko'nun Rus mahkemesinde yargılanması

Ukrayna Milletvekili Savçenko'nun Rus mahkemesinde yargılanması
Rus mahkemesinin yarın kararını açıklaması bekleniyor

MOSKOVA (AA) - Ukraynalı kadın pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko için karar duruşması yarına ertelendi.

Savçenko'nun yargılanmasına Rostov Bölgesi Donetsk Şehir Mahkemesi'nde devam edildi. Rus mahkemesi, dünya kamuoyunda tepkilere neden olan davada, savcılığın suçlamalarını kabul ederek, Savçenko'yu Ukrayna’nın doğusunda Rus gazetecilerin ölümünden sorumlu tuttu.

Gün boyu devam eden duruşmada Savçenko'ya gerekçeli karar okunurken, davaya yarın devam edileceği belirtildi. Mahkemenin yarın Savçenko'ya verdiği cezayı açıklaması bekleniyor.

Bazı Ukraynalı milletvekilleri ile Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun Basın Danışmanı Svyatoslav Tsegolko da duruşma salonunda yargılamayı izledi. Ukrayna Devlet Başkanının Donbas'ta çözümden sorumlu yetkilisi, Ukrayna Milletvekili İrina Geraşçenko'nun ise Rusya'ya girişine izin verilmedi.

Öte yandan, Ukrayna'da, gün boyu Savçenko’nun serbest bırakılması için destek gösterileri düzenlendi.

Kiev’de Bağımsızlık Meydanı'nda, Rusya’nın Kiev Büyükelçiliği ve Harkov Başkonsolosluğu önünde toplanan göstericiler Savçenko’ya destek verdi. Eylemlerde, göstericiler pankart açtı, Rusya ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin aleyhinde slogan attı.

Ukrayna’nın doğusunda Rus yanlısı ayrılıkçılara yönelik operasyonlara gönüllü katılan Ukrayna ordusunun tek kadın pilotu Üsteğmen Savçenko, 18-19 Haziran 2014’te Sçastye yakınlarında, sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti ayrılıkçılarınca rehin alınmıştı.

Ukrayna’nın doğusundaki Rus gazetecileri öldürmekle suçlanan Savçenko hakkında savcı, 23 yıl hapis ve 100 bin ruble para cezası talep etmiş, tutuklu kaldığı sürenin cezadan düşürülmesini istemişti. Savçenko, duruşmada son savunma için söz hakkı verilmemesi üzerine açlık grevine başlamıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, Savçenko'nun Ukrayna’nın sembolü haline geldiğini kaydetmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.