Ukrayna Milletvekili Savçenko'nun Rus mahkemesinde yargılanması

Ukrayna Milletvekili Savçenko'nun Rus mahkemesinde yargılanması
Rusya Adalet Bakanlığı, pilot olan Savçenko hakkında yapılacak iade başvurusunu değerlendireceklerini bildirdi

MOSKOVA (AA) - Rusya Adalet Bakanlığı, Rus mahkemesinde yargılanan ve 22 yıl hapis cezasına mahkum edilen Ukrayna Milletvekili olan kadın pilot Nadejda Savçenkoz hakkında iade başvurusunun yapılması halinde bunun değerlendirileceğini açıkladı.

Rus Ria Novosti ajansında yayınlanan Bakanlık açıklamasında, Savçenko'nun Ukrayna'ya iadesine ilişkin talebin Rusya kanunları ve uluslararası hukuk çerçevesinde değerlendirileceği belirtildi.

Açıklamada, "Rusya Adalet Bakanlığına Ukrayna vatandaşı mahkumun cezasının, vatandaşlığı bulunduğu ülkede çekilmesine ilişkin iade talebi yapılması durumunda talep, Rusya Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun hükümlerine uygun olarak değerlendirilecektir" ifadelerine yer verildi.

İade talebinin, "mahkemenin kararının yürürlüğe girmesi" gibi bazı koşullar gözetilerek değerlendirileceği belirtilen açıklamada, Savçenko'nun iadesine ilişkin her hangi bir talebin 23 Mart itibarıyla henüz yapılmadığı kaydedildi.

Ukrayna’nın doğusunda Rus yanlısı ayrılıkçılara yönelik operasyonlara gönüllü katılan, Ukrayna ordusunun tek kadın pilotu Üsteğmen Nadejda Savçenko, 18-19 Haziran 2014’te Sçastye yakınlarında, sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti ayrılıkçılarınca rehin alınmıştı.

Ukrayna’nın doğusundaki Rus gazetecileri öldürmekle suçlanan Savçenko hakkında savcı, 23 yıl hapis ve 100 bin ruble para cezası talep etmiş, tutuklu kaldığı sürenin cezadan düşürülmesini istemişti. Savçenko, duruşmada son savunma için söz hakkı verilmemesi üzerine açlık grevine başlamıştı.

Mahkeme 22 Mart'ta, Ukrayna Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyesi Savçenko'ya 22 yıl hapis cezası verildiğini açıklamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.