Ukrayna'da neler oldu? Tarihi Çernobil Felaketi Nedir?

Ukrayna'da neler oldu? Tarihi Çernobil Felaketi Nedir?
Ukrayna’da 4 Nisan’da başlayan yangın henüz söndürülemezken, 34 yıl önce dünyanın en büyük çevre felaketinin meydana geldiği Çernobil Nükleer Santrali’nin bulunduğu yerdeki santrale yaklaştı.

Ukrayna’da 4 Nisan’da başlayan yangın kontrol altına alınamadan Çernobil Nükleer Santralinin bulunduğu bölgede olan santrale birkaç kilometre mesafesi kaldı. Yangının Pripyat şehrine ulaştığını söyleyen uzmanlar, alevlerin açıklanandan çok daha büyük olduğunu söyledi. Greenpeace Rusya sorumlusu en büyük yangının 34.000 hektarlık bir bölgeye yayıldığı, eski nükleer santralin yalnızca bir kilometre uzağında olan ikinci yangının da 12.000 hektarlık bir alana yayıldığı uyarısında bulundu.

ÇERNOBİL NÜKLEER SANTRALDE NELER OLDU?

Çernobil Faciası, 26 Nisan 1986 tarihinde Sovyetler Birliği'ne bağlı Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Pripyat şehri yakınlarındaki Çernobil Nükleer Santrali'nin 4 numaralı reaktöründe gerçekleşen nükleer kazadır. Kaza, Uluslararası Nükleer Olay Ölçeği'ne göre bugüne kadar meydana gelmiş en büyük nükleer kazalardan biri olarak tarihe geçmiştir. Çernobil felaketi, Uluslararası Nükleer Olay Ölçeğinde en yüksek sınıflandırma oranı olan 7 ile ölçeklendirilmiştir. Bu kadar yüksek sınıfta ölçeklendirilen yalnızca iki nükleer felaket bulunmaktadır. Bunlardan birisi Çernobil felaketi, diğeri ise 2011 yılında meydana gelen Fukuşima I Nükleer Santrali kazalarıdır.  Felaket maliyeti ve kayıpları açısından tarihin en kötü iki nükleer felaketinden birisidir. Kaza sonrası 500.000'den fazla işçi nükleer faciaya müdahalede bulunmuş ve birçoğu radyasyona maruz kalmıştır. Tahmini olarak yapılan masraf ise 18 milyar ruble olmuştur. Meydana gelen kaza esnasında 31 kişi ölmüştür fakat çok büyük bir alana yayılan radyasyon neticesine uzun vadede sonuçlarının daha ağır olduğu değerlendirilmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.