Ukrayna'daki Gelişmeler

Ukrayna'daki Gelişmeler
Parlamento binası önünde güvenlik güçleriyle bir grup arasında gerginlik çıktı

 Ukrayna Parlamentosu'nda, Ukrayna Milliyetçileri Teşkilatı ile askeri kanadı Ukrayna İsyancı Ordusu'nun 2. Dünya Savaşında, taraf kabul edilmesi ve Ukrayna bağımsızlık savaşçıları olarak ilan edilmesine ilişkin yasa tasarısını gündeme alınmaması, protesto edildi.

Ukrayna İsyancı Ordusu'nun "bağımsızlık savaşçıları" olarak ilan edilmesini isteyen grup, parlamento binasına yürümeye kalkınca, göstericiler ile bina önünde güvenlik duvarı oluşturan emniyet güçleri arasında gerginlik çıktı.

Eylem sırasında göstericiler, Ukrayna Komünist Partisi'nin kapatılması da istendi.

Bazı eylemciler polise taşlarla saldırırken, bazılarının duman bombası atması üzerine, ortalık karıştı. Polisin olaya müdahale etmesi üzerine eylemciler dağılırken, parlamentonun iki penceresi kırıldı.

Parlamentonun bugünkü toplantısında, Ukrayna milliyetçisi bazı milletvekilleri tarafından, 2. Dünya Savaşı sırasında eski Sovyetler Birliği'ne karşı savaşan Ukrayna Milliyetçileri Teşkilatı ile askeri kanadı  Ukrayna İsyancı Ordusu'nun 2. Dünya Savaşında taraf olarak kabul edilmesi ve Ukrayna bağımsızlığının savaşçıları olarak ilan edilmesine ilişkin yasa tasarısı gündeme alınmak üzere sunuldu. Oylamada çoğunluk sağlanamayınca, yasa tasarısı gündeme alınamadı. 

Bunun üzerine yasa tasarısını sunan milletvekillerinin tepkisiyle karşılaşan Parlamento Başkanı Aleksandr Turçinov, “Bu yasanın kabul edilmesi için gerekeni yapıyorum. Divanın önüne gelmeye gerek yok, sorun divanda değil, sorun salonda. Milletvekili arkadaşlarınızla konuşarak, onları bu yasanın kabul edilmesi için ikna ediniz” ifadesini kullandı. Buna rağmen, yasa tasarısının meclis gündemine alınması için yeterli oy toplanamadı. Bu arada, parlamento genel kurulu salonunda, Ukrayna İsyancı Ordusu'nu destekleyen pankartların asılması dikkati çekti.

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.