Ukraynalı milletvekilinin Rusya'da yargılanması

Ukraynalı milletvekilinin Rusya'da yargılanması
Rus mahkemesi Savçenko ile ilgili kararını 21 ya da 22 Mart'ta açıklayacak- Savçenko, açlık grevine devam edeceğini söyledi- Savçenko’nun avukatı Feygin:- "Nadejda ancak cezasını çekmesi için Ukrayna'ya gönderileceğinin söylenmesi halinde büyük ihtimalle

MOSKOVA (AA) - Rus mahkemesi, Ukrayna'nın doğusunda Rus gazetecileri öldürdüğü iddiasıyla yargıladığı Ukraynalı kadın pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko hakkındaki kararı 21 ya da 22 Mart'ta açıklayacak.

Karar öncesi son sözünü söylemesi için Savçenko aleyhinde Rostov Bölgesi Donetsk Şehir Mahkemesinde görülen davaya devam edildi. Duruşmada Savçenko’nun avukatları, müvekkillerinin bir önceki duruşmada bütün savunmasını yaptığını belirtti. Avukatların ardından Savçenko söz alarak açlık grevine devam edeceğini söyledi.

Mahkeme heyeti Savçenko ile ilgili kararın 21 ya da 22 Mart 2016’da verileceğini açıklayarak duruşmayı sona erdirdi. Duruşmanın bitiminde Nadejda Savçenko ve yakınları salonda yüksek sesle Ukrayna milli marşını okudu.

Mahkeme çıkışında açıklama yapan Savçenko’nun avukatı Mark Feygin, Savçenko’nun Ukrayna’ya gönderilinceye kadar açlık grevine devam edeceğini bildirdi. Feygin, “Nadejda ancak cezasını çekmesi için Ukrayna’ya gönderileceğinin söylenmesi halinde büyük ihtimalle açlık grevine son verecektir” ifadesini kullandı.

Avukat Nikolay Polozov ise Savçenko’nun açlık grevine 12 gün daha dayanamayacağını söyleyerek Savçenko’nun sağlık durumunun kötüye gittiğine dikkati çekti.

Öte yandan Ukrayna’dan duruşmayı takip etmek için Moskova üzerinden Rostov Bölgesi Donetsk şehrine uçakla gitmek isteyen Ukraynalı milletvekillerinin havaalanında engellendiği belirtildi. Aynı şekilde, Savçenko’nun sağlık durumunu kontrol etmek için Rusya’ya gitmek isteyen Ukraynalı doktorların da Rusya’ya girişlerine izin verilmediği kaydedildi.

Ukrayna’nın doğusunda Rus yanlısı ayrılıkçılara yönelik operasyonlara gönüllü olarak katılan Ukrayna ordusunun tek kadın pilotu Üsteğmen Savçenko, 18-19 Haziran 2014’te Lugansk bölgesindeki Sçastye şehri yakınlarında, sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti ayrılıkçıları tarafından rehin alınmıştı. Rusya’nın Voronej şehrinde tutuklu bulunduğu 8 Temmuz 2014’te ortaya çıkan Savçenko, Ukrayna’nın doğusundaki Rus gazetecileri öldürmekle suçlanmıştı.

Rostov Bölgesi Donetsk Şehir Mahkemesinde 2 Mart’ta görülen davada savcı, Savçenko hakkında 23 yıl hapis ve 100 bin ruble para cezası talep etmiş, tutuklu kaldığı sürenin de cezadan düşürülmesini istemişti. Savçenko, duruşmada son savunma için söz hakkı verilmemesi üzerine açlık grevine başlamıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, Rusya’da mahkemenin tutumunu protesto etmek için açlık grevine başlayan Savçenko’nun Ukrayna’nın sembolü haline geldiğini kaydetmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.