Ukraynalı pilot ve milletvekili Savçenko'nun yargılanması

Ukraynalı pilot ve milletvekili Savçenko'nun yargılanması
Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko: - “Savçenko, Ukrayna’nın ve Ukraynalı kadınların sembolü olan bir kadındır”

KİEV (AA) - Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rusya’da mahkemenin tutumunu protesto etmek için açlık grevine başlayan Ukraynalı pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko’nun Ukrayna’nın sembolü haline geldiğini söyledi.

Poroşenko, öğretmen, gönüllü, sporcu ve askerlerden oluşan bir grup Ukraynalı kadın için düzenlenen devlet ödülleri töreninde yaptığı konuşmada, Rusya’da yargılanması süren Ukraynalı pilot ve milletvekili Savçenko’nun açlık grevine gitmesi ile ilgili değerlendirmede bulundu.

“Nadejda Savçenko, Ukrayna’nın ve Ukraynalı kadınların sembolü olan bir kadındır” diyen Poroşenko, Savçenko’nun mahkemede sergilediği tavrı da “Ukrayna için büyük bir iş” olarak nitelendirdi.

Ukrayna’nın Savçenko’nun evine dönmesi için çabalarını daha da arttırdığını belirten Poroşenko, bunun Ukrayna’da herkes için çok önemli olduğunu ifade etti.

Savçenko’nun yargılanmasına atfen Rusya’da adil yargılamanın olduğuna inanmadığını vurgulayan Poroşenko, şöyle konuştu:

“Nadejda’nın mahkemedeki konuşmasını okudum. O, sadece her Ukraynalı kadının yaptığı gibi değil, aynı zamanda Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin bir askeri olarak her Ukraynalının yapması gerektiği gibi elinde silah ile vatanını korumak için gerekeni yaptı. Onun dayanıklılığı ve sertliği bugün devletimizde bir sembol oldu ve ülke içerisinde güçlü bir destek meydana getirdi. Bugün her Ukraynalı, her bir kahramanı ile gurur duyuyor. Bu gerçek kahramanların arasında Nadejda Savçenko birinci sıralarda yer alıyor.”

Ukrayna’nın doğusunda Rus yanlısı ayrılıkçılara yönelik operasyonlara gönüllü katılan Ukrayna ordusunun tek kadın pilotu üsteğmen Savçenko, 18-19 Haziran 2014’te Lugansk bölgesi Sçastye şehri yakınlarında sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti ayrılıkçıları tarafından rehin alınmıştı. Rusya’nın Voronej şehrinde tutuklu bulunduğu 8 Temmuz 2014’te ortaya çıkan Savçenko, Ukrayna’nın doğusunda Rus gazetecileri öldürmekle suçlanmıştı.

2 Mart’ta Rostov Bölgesi Donetsk Şehir Mahkemesi’nde görülen davada, savcı, mahkeme heyetinden Savçenko’ya 23 yıl hapis cezası verilmesini, ayrıca Savçenko'nun 100 bin Rus Rublesi para cezasına çarptırılmasını ancak tutuklu kaldığı sürenin cezadan düşülmesini talep etmişti.

Ertesi günü duruşmaya devam edilmiş, Savçenko’ya mahkemenin son söz hakkı vereceği belirtilmişti. Ancak davada, mahkeme heyetinin kendisine son söz hakkı vermeyerek duruşmayı 9 Mart'a ertelemesine Savçenko tepki göstererek, açlık grevine başlamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.