Ukrayna'nın doğusundaki kriz

Ukrayna'nın doğusundaki kriz
Uluslararası Kriz Grubu: - "Moskova'nın Ukrayna'nın doğusunda izlediği politika, Minsk Anlaşması'nın öngördüğü silahsızlanma için hazırlanmak yerine bölgede bulunan unsurları daha da güçlendirebilir"

ANKARA (AA) - Uluslararası Kriz Grubu, Moskova'nın Ukrayna'nın doğusunda izlediği politikanın, Minsk Anlaşması'nın öngördüğü silahsızlanma için hazırlanma yerine bölgede bulunan unsurları daha da güçlendirebileceği uyarısında bulundu.

Kriz Grubu'ndan yapılan açıklamada "Minsk sürecini de destekleyeceğine, Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri'ne karşı Ukrayna'nın egemenliğini tanıyacağına yönelik açıklamalarına karşın Moskova'nın Ukrayna'nın doğusunda izlediği politika, Minsk Anlaşması'nın öngördüğü silahsızlanma için hazırlanmak yerine bölgede bulunan unsurları daha da güçlendireceğe benziyor" vurgusu yapıldı.

Açıklamada, "Ukrayna'nın Batı'yı tercih etmesini önemli bir güvenlik tehdidi olarak algılayan Kremlin, 2014'te Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in iktidardan uzaklaştırılmasını Batı'nın Rusya'yı tek başına bırakmayı amaçlayan bir eylem kabul ediyor" ifadelerine yer verildi.

Kremlin'in Ukrayna'yı başa çıkamayacağı ucu açık bir askeri çatışma içerisinde bırakarak, ülkeyi karışık ve istikrarsız bir halde tutmak istediğinin belirtildiği açıklamada, Rusya'nın böylece Ukrayna'yı kendi etki alanına almayı amaçladığı kaydedildi.

Moskova'nın birçok seçenekle oynar gibi görünerek gösterdiği taktiksel değişkenliğin tehlikeli olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Yaklaşık 10 bin kişi çatışmalarda hayatını kaybetti, on binlerce asker 500 kilometrelik çizgide karşı karşıya geldi. Uluslararası toplum, Rusya'nın Minsk sürecine olan taahhüdünü ortaya koyması konusunda baskı yaparak, Rusya'ya Minsk'in tamamıyla uygulanana kadar yaptırımların devam edeceğini hatırlatmalı."


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.