“ÜLKEMİZDE KALİTE SORUNU VAR”

“ÜLKEMİZDE KALİTE SORUNU VAR”
Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik; “Kaliteli ürünün piyasada çok daha fazla para ettiği bilindiği halde, ne yazık ki üreticimiz bu konuda istenilen gayreti pek göstermiyor.

Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik; “Kaliteli ürünün piyasada çok daha fazla para ettiği bilindiği halde, ne yazık ki üreticimiz bu konuda istenilen gayreti pek göstermiyor. Örneğin aynı yörenin, aynı çeşit buğdaylarından kalitesiz olanı 600 TL, kaliteli olanı 950 TL’ye satılmaktadır. Burada tarlasıyla ilgilenen çiftçimiz daha çok kazanmaktadır”

Emine Şeyma Yıldız

Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, gazetemize önemli değerlendirmelerde bulunarak, sektörün son durumunu değerlendirdi. Konya İlinde son yıllarda buğday ekim alanının 720.000 hektarın üzerinde olduğunu söyleyen Çevik, “Konya’da 2014-2015 sezonunda 760.000 hektar civarında buğday ekimin gerçekleştirildiği varsayılmaktadır. Uzun yıllar ortalamasının 2 milyon ton olduğu Konya’da verimin 350-400 kg’da olduğu hesap edilmektedir. Bu verilere göre 2014-2015 sezonunda olumlu iklim koşullarının devamı veya çok olumsuz koşulların yaşanmadığı göz önüne alınırsa, üretim uzun yıllara göre %25-30 oranında artış göstermiştir. Buna göre Konya’da ortalama 2,6–2,8 milyon ton, Türkiye’de ise ortalama 23 milyon ton civarında rekor bir üretim yapılmış olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye’de tek bir alanda en büyük lisanslı depoculuk tesisine sahip olmanın avantajıyla rekor üretimlere devam etmekteyiz” dedi.

Kurak yıllarda bile üretimde sorun yaşanmayan Türkiye’de, kalitede dünya ortalamasının gerilerinde kalındığını belirten Çevik, “Bakanlığımız sertifikalı tohumluğu ve süne mücadelesini teşvik etmiş ve yaygınlaştırılmasını hedefleyerek, kalite sorunlarını asgariye indirmeye çalışmaktadır. Bu konuda geçmişe nazaran önemli yol kat edilmiştir. Türkiye artık 75 milyonu değil en az 85 milyonu besleyen bir ülke konumunda. Gelişmiş un sanayimiz dünya ihracat şampiyonu. Makarna ve irmik sektörümüz de Dünya’da söz sahibi. Bu sektörler sürekli kaliteli hammadde ihtiyacı duymakta. Burada önemli bir ayrıntı daha var. Ülkemiz kendine yetecek buğdayı kurak yıllar haricinde üretmiştir. Ülkemizde bir kalite sorunu vardır. Bu konuda epey ilerleme sağlanmış olsa da, sorunun çözümü kaliteli üreten çiftçinin ödüllendirilmesidir. Serbest piyasa yıllardır kaliteli ürüne yüksek değer vermektedir. Bu yıl da TMO protein oranı yüksek, süne oranı düşük olan buğdaylar açıklanan fiyatın üzerine yüzde 7’ye kadar ilave destek primi vererek konunun önemine işaret etmiştir. Konya Ticaret Borsası olarak, hububatta kaliteli üretim konusunda ciddi projeler hazırlıyoruz. İnşallah birkaç sezon içinde, ülke genelinde kaliteli tarımsal ürün bilincini geliştirerek; özellikle hububat üreticimizle kalitede artışlar sağlayacağız. Amacımız tüccar ve sanayicimizi ülke dışı havzalara muhtaç etmemek ve kaynaklarımızı kendi çiftçimize aktarmaktır. Türk sanayicisi ve tüccarı ihtiyaç duyduğu kaliteli buğdayı yurtiçinden karşılamak istemektedir. Bu konuda en büyük görev üreticilerimize düşmektedir. Kaliteli ürünün piyasada çok daha fazla para ettiği bilindiği halde, ne yazık ki üreticimiz bu konuda istenilen gayreti pek göstermiyor. Örneğin aynı yörenin, aynı çeşit buğdaylarından kalitesiz olanı 600 TL, kaliteli olanı 950 TL’ye satılmaktadır. Burada tarlasıyla ilgilenen çiftçimiz daha çok kazanmaktadır. Bu açıdan üreticilerimizin kendi gelirlerini artırmaları için kaliteli üretime dikkat etmeleri gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Kısa sürede çok mesafe alan BorsaKonya Elektronik Platformu’nun Temmuz 2015 itibariyle, 70 bin ton işlem karşılığı 58 milyon TL’lik bir işlem hacmine ulaştığını da sözlerine ekleyen Çevik, “BorsaKonya Platformu Konya, Mersin, Çorum, Kırıkkale, Sivas ve Bandırma’da bulunan lisanslı depolarla Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) alım satımı konusunda anlaşma sağladı. Böylelikle anlaşma sağlanan depo hacmi toplam 300 bin tona yaklaşmış olup, lisanslı depoculuğun gelişmesiyle bu tonaj artacaktır. BorsaKonya Elektronik Platformu ile tarımsal ticaretin, şeffaf ve küresel bir piyasa modelinin ortaya konması amaçlanmıştır. Biz bu platformu sadece kısa vadeli amaçlara hizmet etmesi için değil, uzun vadede yerel tüccarlarımızı küresel ticaretin birer aktörü haline getirmek için oluşturduk.  Uygulanacak sistemle; ürünler borsalar aracılığıyla daha reel fiyatlarla işlem görecek,  tüccar ve sanayicilerimiz; talep ettikleri miktar, tür ve kalitedeki ürünü kolaylıkla, güvenilir biçimde temin edecektir. Ürün senetleri vasıtasıyla olası fiyat farklılıklarından korunacak, riskler azalacak, ticaret hacmi artacaktır. Küresel sermayeden pay alınacak, ulusal boyutta ise tasarrufların güvenli bir limanı olacaktır. Uygulama, tarım sektörü ile finansal piyasaların entegre olması açısından da büyük önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.