'Ülkeye yeteri kadar araç girmezse fiyatlar düşmez'

'Ülkeye yeteri kadar araç girmezse fiyatlar düşmez'
Otomobilde özel tüketim vergisi (ÖTV) matrah değişikliği düzenlemesi yolda. Matrah düzenlemesi Aralık ayında yürürlüğe girecek. Düzenleme sonrası alt matraha düşen otomobillerde ÖTV indirimi söz konusu.

Otomobilde özel tüketim vergisi (ÖTV) matrah değişikliği düzenlemesi yolda. Matrah düzenlemesi Aralık ayında yürürlüğe girecek. Düzenleme sonrası alt matraha düşen otomobillerde ÖTV indirimi söz konusu. Vatandaşın gözü Aralık ayındaki matrah düzenlemesinde. Konya Oto Galericiler ve Lastikçiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla düzenleme ile ilgili merak edilen ayrıntıları anlattı. Vatandaşların araç ÖTV indirimi ile ilgili 3 aydır beklenti içerisinde olduğunu aktaran Acıbadem, “Biz her zaman ÖTV indiriminin olmayacağını söyledik. ÖTV matrahı ile ilgili bakanlığımız düzenleme yapacağını açıkladı.

Devletimizin satışa çıkacağı araçlarda ilk motor hacmi baz alarak bir de araç değerini baz alarak vergilendirme dilimi oluşuyor. Bu yüzdelik birimi yüzde 45 ile yüzde 220 arası değişmektedir. Matrah düzenlemesi 1600 CC ye kadar olan araçlarda vergisiz araç bedelinde 120 bin liraya kadar yüzde 45, 120-150bin lira arası yüzde 50, 150- 175 bin lira arası yüzde 60, 200 bin lira üzeri yüzde 80. Mevcuttaki uygulama bu şekilde. Ama bugün dünya da araç fiyatlarındaki artış buna kaynaklı ham madde sıkıntısı, yedek parça tedariği, çip krizi derken dünyada ciddi zamlar oldu. Döviz artışları da hesaplandıktan sonra önceki dönemde yapılan matrah birimi düzenlemede yüzde 45 birimi olan bir araç, bugün yüzde 60’lık birimle hesaplanıyor haliyle fiyatlar artıp gidiyor. Şimdi bakanlığımızın yapacağı düzenleme ile özellikle 1600 CC araçlarda araçların durumuna göre yüzde 10-15 gibi oranlarda indirim bekleniyor” dedi.

‘OTOMOBİLLERİ YATIRIM ARACI OLARAK GÖRMEYELİM’

Fabrikaların tam kapasite çalışamadığını, bu nedenle ülkeye yeteri kadar aracın gelmediğini aktaran Acıbadem, “Ülkemize giren araç sayısı yükselmezse bu fiyatlar düşmez. Burada uygulanacak matrah düzenlemesinden distribütörler ve bu işi fırsata çeviren sıfır araç satan bayiler faydalanacak. Son zamanlarda sattıkları araçların kesilen fatura tutarı haricinde elden para isteyen bayi sayısı çoğaldı. Bazı markalar 3-5 bin liraya aksesuar takarak bunu 50 bin lira olarak araç fiyatına yansıtıyor. Araç piyasası hiç bir zaman bu şekilde karaborsaya dönmedi. Bizim en başından bu zamana kadar söylediğimiz lütfen aracı yatırım olarak görmeyelim. İhtiyaca göre alim yapalım. Yoksa bu rakamların önüne geçemeyiz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.