Uludağ Ekonomi Zirvesi

Uludağ Ekonomi Zirvesi
Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zorlu:- "Dünyada kalkınan ülkeler belli; Güney Kore, Çin, Tayvan örnektir. Türkiye'nin ihracatı 145-150 milyar dolar. Güney Kore'nin ihracatı 2012 itibarıyla yaklaşık 600 milyar dolar. Almanya'nın ihracatı 1 trilyon 47

BURSA (AA) - Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, "Dünyada kalkınan ülkeler belli; Güney Kore, Çin, Tayvan örnektir. Türkiye'nin ihracatı 145-150 milyar dolar. Güney Kore'nin ihracatı 2012 itibarıyla yaklaşık 600 milyar dolar. Almanya'nın ihracatı 1 trilyon 470 milyar dolar. İşte bunları örnek almamız lazım" dedi.

Zorlu, Capital ve Ekonomist dergilerince bu sene 5'incisi düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin, Cisko Türkiye Genel Müdürü Cenk Kıvılcım moderatörlüğündeki ''Sanayinin Geleceği ve Endüstri 4.0'' konulu bölümünde, "Endüstri 4.0'"n önemini anlattı.

Endüstri 4.0 denilince akıllı fabrika ve işletmeler ile sistemin birbiriyle iletişiminin anlaşıldığını belirten Zorlu, "Rekabetçi olabilmek için bunları yapmak lazım, yapmak da zorundayız. Türkiye nereden nereye geldi. Bugün akıllı fabrikaları, dijital teknolojiyi konuşuyoruz. 2000'li yıllara geldiğimizde Türkiye, dijital teknolojiye geçmeye başladı" ifadelerini kullandı.

Vestel firmasının dijitalleşmesine değinen Zorlu, bunun yanı sıra yeniliklerin de ön plana konulması gerektiğini bildirdi.

Türkiye'nin ihracat rakamlarını değerlendiren Zorlu, şöyle devam etti:

"Dünyada kalkınan ülkeler belli; Güney Kore, Çin, Tayvan örnektir. Türkiye'nin ihracatı 145-150 milyar dolar. Güney Kore'nin ihracatı 2012 itibarıyla yaklaşık 600 milyar dolar. Almanya'nın ihracatı 1 trilyon 470 milyar dolar. İşte bunları örnek almamız lazım. Bunlar nasıl yaptı, nasıl bu durumlara geldiler? Çünkü sanayici, devlet, üniversite iş birliği yapmış. 1997 yılında Güney Kore'ye gittiğimde bizim gecekondular oradaki gecekonduların yanında villalardı ama bugün Güney Kore'nin geldiği noktaya bakın. Onların bir tanesi kalmadı. İşte onların sanayici, üniversite, devlet iş birliğini örnek almamız lazım. Bir Tayvan'ın ihracatı 2012 itibarıyla 300 miyar dolar, nüfusu 10 milyon civarında. Bizim nüfusumuz 80 milyon, ihracatımız onun yarısı. Onun için yapmamız gereken çok iş var."

- "Çok çalışmamız, çok araştırmamız lazım"

Vestel'de gelecek yılın sonuna kadar tamamen robot sistemleriyle üretim yapacaklarını hatta yeni cep telefonlarını tamamen bunlarla imal edeceklerini anlatan Zorlu, "Bu bir örnektir. Bugün 1 milyon metrekare kapalı alanı olan Vestel City'ye günde bin 500 tır giriyor çıkıyor, kamyon giriyor çıkıyor. Bugün 2,5 milyar dolar ihracatı ve bunun lojistiğini, satışını, ürünü düşünün" diye konuştu.

Dünya devlerinin yıllık cep telefonu üretimini kendilerine hedef belirlediklerini vurgulayan Zorlu, Vestel firmasının 2020 yılında 40 milyon cep telefonu üretmeyi amaçladığını dile getirdi.

Zorlu, şu ifadeleri kullandı:

"Şu an Vestel City'de 35 milyon cihaz üretiyoruz. Türkiye'nin nereden nereye geldiğinin göstergesidir. Bunu Vestel City'de başarıyoruz. Başarmamak için neden yok. İşi zamanında, zemininde, hedefinde yapmak lazım. Zamanı kaçırırsak bir yere gitmemiz mümkün değil çünkü atasözlerimiz var. 'Atı alan Üsküdar'ı geçer.' Bunları yapamazsak bir yere gitmemiz mümkün değil çünkü fiyat satış rekabetini elde edemediğiniz vakit sınıfta kalırız. Çok çalışmamız, çok araştırmamız lazım. 1994'te Vestel'i aldığımız zaman ilk Ar-Ge'yi yeniden yapılandırdım. 22 sene oldu, Ar-Ge'yi üçüncü kez yapılandırdım. Onun için inanıyorum, Türkiye'deki grupların bunu önemsediğini de düşünüyorum çünkü 4.0'ın üçündeyiz. İnşallah 2019-2020'de 4.0'ı geçmiş olacağız.''

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.