Ulusal su kurulu ile su kaynaklarının geleceği güvence altına alınacak
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ilk toplantısı yapılan Ulusal Su Kuruluyla su arzına ilişkin plan, politika ve stratejilerin oluşturulacağını, su kaynaklarının devam edilebilir yönetimine ilişkin politikaların belirleneceğini belirtti.
Ulusal Su Kurulunun ilk toplantısı, Bakan Yumaklı'nın katılımıyla Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nde yapıldı.
Bakan Yumaklı, buradaki konuşmasında, Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı alanında üs kesimlerinde çıkan çatışmada şehit olan Mehmetçiklere Allah'tan rahmet diledi. Kahraman Türk ordusunun, şehitlerin kanını yerde bırakmadığını bildiren Bakan Yumaklı, "Milletimizin başı sağ olsun. Allah askerlerimizi faaliyetlerinde muvaffak etsin, ayaklarına taş değdirmesin." ifadelerini kullandı.
Dünyanın her yerinde suyun sınırsız bir kaynak olduğu yanılgısıyla hareket edildiğine işaret eden Bakan Yumaklı, hızlı tüketim ve kirliliğin yanı sıra sanayileşme, kentleşme, iklim değişikliği ve kuraklık gibi faktörlerle kullanılabilir temiz suyun günbegün azaldığını dile getirdi.
Bakan Yumaklı, gelecek vakitlerde sıcaklıklarda artış, yağışlarda ve toplam kar örtüsünde azalış beklendiğini belirterek, "2030 yılına geldiğimizde nüfusumuzun yüzde 10 artacağını, su kaynaklarımızın da yüzde 20 azalacağını tahmin ediyoruz. Su kullanımlarımız bu şekilde gider ve iklim değişikliği etkileri de yükselerek devam ederse, 6 sene sonra toplam nüfusumuzun yüzde 49'u, sulanan tarım kısımlarında ise yüzde 78'i su yetersizliği riski ile karşı karşıya kalacak. Bu olayla yüzleşmemek için risk krize dönüşmeden yönetmemiz gerekiyor." dedi.
Son 21 senede su kaynaklarının etkin ve verimli kullanımı için birçok yatırımı ve çok önemli planlamaları hayata geçirdiklerini anımsatan Bakan Yumaklı, bu bölgedeki yatırımlar ve alınan tedbirlerin artarak devam ettiğini anlattı.
SU TAHSİSLERİ ELE ALINACAK
Bakan Yumaklı, su yönetiminde karar alma mecralarının üst düzey kurullar tarafından yürütüldüğüne ve bu yüzden Ulusal Su Kurulunun oluşturulduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmeleri vurguladı.
"Ulusal Su Kurulu ile su arzına ilişkin kısa ve uzun vadeli önceden düşünülmüş, politika ve stratejileri yapılacak. Su kaynaklarının devam edilebilir yönetimine ilişkin politikalara karar verilecek. Havza ölçekli yönetim yönelik kararlar alınacak. Su tahsisinde arz ve talep dengesi ile sektörel su tahsisleri konuları da münazara edilecek. Ulusal su planı, havza ölçekli yönetim planları, su verimliliği planları ile içme ve planlarının yapılması ile su yatırımlarında kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına kullanma suyu güvenliği planlarını onaylamak gibi yetkilere sahip bir kurul olarak oluşturulmuştur."
Bakan Yumaklı'nın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti.
Bakan Yumaklı, kurulun gündeminde su ve taşkın kanunlarına ilişkin hazırlıklar, Su Verimliliği Seferberliği, su havzaları yönetim planları, içme suyu kalitesi ve sınır aşan sular konularında alt kurulların kurulması önerileri gibi konuların yer aldığını kaydetti.
Kaynak:Anadolu Ajansı

Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.