Uluslararası Adli İşbirliği Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda

Uluslararası Adli İşbirliği Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda
CHP Eskişehir Milletvekili Yüksel:-"Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun'u 2014'te kabul ettiniz ve terör örgütünün propagandasını yapmayı suç olmaktan çıkardınız. HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıkları kal

TBMM (AA) - CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel, "Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun'u 2014'te kabul ettiniz ve terör örgütünün propagandasını yapmayı suç olmaktan çıkardınız. HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıkları kalksa bile, kendi çıkardığınız kanun yüzünden onları yargılayamayacaksınız." dedi.

TBMM Genel Kurulunda Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine devam ediliyor.

Tasarının tümü üzerinde grubu adına söz alan Yüksel, düzenlemenin komisyonlarda yeterli çalışma yapılmadan hızla Genel Kurul gündemine getirilmesini eleştirdi.

Bu durumun hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmadığını, parlamentonun güvenilirliğini de zedelediğini savunan Yüksel, tasarının konusu olması gereken bazı düzenlemelerin yönetmelikler yoluyla Adalet Bakanlığının yetkisine verildiğini söyledi. Yüksel, "Adalet Bakanı yargının üstünde, yargıya talimat veren bir yerde konumlandırılıyor. Bu güçler ilkesine aykırı." diye konuştu.

AK Parti milletvekillerinin son dönemde yaptıkları konuşmalarda, CHP'yi terör örgütleriyle paralel göstermeye çalıştığını, bunun kabul edilemez olduğunu da belirten Yüksel, "Paralel bizde olmaz. Sizin eski ortağınız, şimdiki paraleliniz olan cemaate de dikiz, size de dikiz. Terör örgütü PKK'ya da dikiz, IŞİD'e de dikiz." ifadelerini kullandı.

Yüksel, dokunulmazlıklar konusuna da değinerek, şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan 'Şu dokunulmazlıkları kaldıralım, HDP'lileri yargılayalım' diyor. Yargılayamazsınız. Yargılayamayacaksınız. Neden biliyor musunuz? Siz bunları gerçekten de 6551 sayılı yasayla suç olmaktan çıkardınız. Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun'u 2014'te kabul ettiniz ve terör örgütünün propagandasını yapmayı suç olmaktan çıkardınız. HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıkları kalksa bile, kendi çıkardığınız kanun yüzünden onları yargılayamayacaksınız. Ben HDP'li vekillerin dokunulmazlık dosyalarına göz gezdirdim yüzde 80'i terör örgütünün propagandasını yapmak."

-"Koşa koşa can simidi attınız"

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de sataşma nedeniyle söz alarak Yüksel'in, partisinin siyasi çalışmalarını bir terör örgütü propagandası gibi sunduğunu ifade ederek bu durumu eleştirdi.

Baluken, "Siz önce AKP'nin savaş politikalarına ve darbe konseptine eklemlendiniz. 7 Haziran'dan sonra birileri toplum içine henüz çıkamayacakken siz koşa koşa can simidi attınız. Deniz Baykal'ın yaptığı görüşmeleri, istikşafi keklenmeleri, bütün onlardan sonra dokunulmazlık üzerinden yapılacak rejim değişikliğini... Bütün bunlarda siz nereye eklemlendiniz? AKP bugüne kadar ne zaman sıkışmışsa, CHP devletçi, statükocu bir refleks üzerinden AKP'yi kurtaran bütün hamleleri yapmıştır." diye konuştu.

-"Gezideki yaklaşımınız partinizin siyasi tarihinde bir utanç sayfasıdır"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise Baluken'in sözlerinin hakaret niteliği taşıdığını belirterek, "Adalet ve Kalkınma Partisi'yle bize 'istikşafi keklenme' diye söylediği ama barış süreci, Çözüm Süreci keklenmesi sırasında AKP'nin gezi olaylarına 'darbe' dediği süreçte, bir milletvekiliniz ilk gecesinden oradayken, sadece saraydan partinize gelen mesajlarla Genel Başkanınızın 'darbeyi gördük, gençlerimizi oradan çektik' noktasındaki yaklaşımı, herhalde partinizin siyasi tarihinde ve Gezi olaylarını izleyen herkesin hafızalarında sizler açısından bir utanç sayfasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

HDP Grup Başkanvekili Baluken ise Çözüm Süreci'nde yaptıkları tüm çalışmaların arkasında olduklarını dile getirerek, "Türkiye siyaset tarihinin en değerli işini yaptık. 2,5 yıl boyunca bir tek canı bile o yaptığımız çalışmalar vesilesiyle kurtarmışsak bundan daha değerli bir şey yok. Ama siz yaptığınızın arkasında durabiliyor musunuz?" diye sordu.

Baluken, partisinin Gezi sürecinin aktif gücü olduğunu, ancak ulusalcı çevrelerin HDP bürolarına saldırmaya başlaması üzerine o anlayışı mahkum ettiklerini söyledi.

CHP Eskişehir Milletvekili Yüksel ise konuşmasında HDP milletvekillerinin siyasi faaliyetlerini terör örgütünün propagandası olarak nitelemediğini belirterek, "Ben PKK bayrağı açmayı, bebek katiline 'Sayın Öcalan' demeyi suç olmaktan çıkardık diye kast edilen 6551 sayılı yasayı söylemiştim. Ama kendisi PKK bayrağı altında siyaset yapmak ya da bebek katiline 'Sayın Öcalan' demek istiyor ve bunları siyasi faaliyet olarak nitelendiriyorsa artık sözün bittiği yerdeyiz. Teröriste terörist, bebek katiline bebek katili demek gerekir." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.