Uluslararası Adli İşbirliği Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda

Uluslararası Adli İşbirliği Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda
Tasarının ilk iki maddesi kabul edildi

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulu'nda, Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanunu Tasarısının ilk iki maddesi kabul edildi.

İki maddesi kabul edilen tasarı, cezai konularda uluslararası adli işbirliğinin usul ve esasları ile yabancı devletlerle cezai konularda yapılacak adli işbirliğini kapsıyor.

Tasarının üçüncü maddesine ilişkin MHP'nin verdiği önerge işlemi sırasında AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan karar yeter sayısı istedi. Bu sırada CHP, HDP ve MHP grup başkanvekilleri birleşimi yöneten Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın oylama işlemini başlattığını savundular.

İtirazların sürmesi üzerine Bahçekapılı tutanakları inceleyeceğini belirterek, birleşime ara verdi.

Aranın ardından Turan'ın önergenin gerekçesi okunurken karar yeter sayısı istediğini ifade eden ve tutanakları gösteren Bahçekapılı, oylamayı yapacağını ve karar yeter sayısı arayacağını kaydetti.

Bahçekapılı'nın aradan önce oylamayı başlattığını ileri süren muhalefet grup başkanvekillerinin ısrarlarını sürdürmeleri üzerine usul tartışması açıldı.

Usul tartışmasında söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Bahçekapılı'nın, Turan'ın karar yeter sayısı talebine yanıt vermeden oylamayı başlattığını, o sırada salonda muhalefetin çoğunlukta, iktidar milletvekillerinin ise azınlıkta olduğunu öne sürerek, önergenin kabul edilmesi gerektiğini savundular.

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ise MHP'nin verdiği önergenin oylanması sırasında AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan'ın karar yeter sayısı istediğini belirterek, Meclis Başkanvekili Bahçekapılı'nın tutumunun doğru ve tartışmaya yol açmayacak şekilde net olduğunu söyledi. Tunç, Turan'ın talebi doğrultusunda oylama yapılması gerektiğini kaydetti.

Lehte ve alehte konuşmaların ardından Bahçekapılı da içinin rahat olduğunu, adil ve tarafsız bir yaklaşım içinde bulunduğunu vurguladı.

Genel Kurulda bazen "karar yeter sayısı" taleplerini duyamadıklarını aktaran Bahçekapılı, "Haksız eleştirilerle karşılaşıyorum. Oylama yapmadım, oylama bitmedi. İçtüzüğü açalım, 141. maddesini okuyalım." diye konuştu. Bahçekapılı, Meclis tutanaklarını milletvekillerine göstererek, "Şu tutanakların neresinde 'kabul edilmiştir, edilmemiştir' ifadesi var" diye sordu.

Usul tartışmasının ardından Bahçekapılı, tutumunda değişiklik olmadığını dile getirerek, tasarının üçüncü maddesine ilişkin önergeyi oylamaya sundu ve karar yeter sayısı aradı.Yapılan üç oylamada da karar yeter sayısı bulunamaması üzerine Bahçekapılı, birleşimi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.