Uluslararası Adli İşbirliği Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda

Uluslararası Adli İşbirliği Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda
AK Parti Grup Başkanvekili Turan:- "(Dokunulmazlık tartışması) Bizimle ilgili olmayacak ithamlarda bulundunuz. Madem ithamınız var, AK Parti'nin, CHP'nin, MHP'nin, HDP'nin hepsini kaldıralım er mi yaman bey mi yaman görelim"

TBMM (AA) - AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, dokunulmazlık tartışmasına ilişkin, "Bizimle ilgili olmayacak ithamlarda bulundunuz. Madem ithamınız var, AK Parti'nin, CHP'nin, MHP'nin, HDP'nin hepsini kaldıralım er mi yaman bey mi yaman görelim." dedi.

Meclis Genel Kurulu'nda, Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanun Tasarısının birinci bölümü üzerine görüşmeler devam ediyor.

Tasarının 9. maddesi üzerinde partisinin verdiği önerge hakkında konuşan HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, dokunulmazlıkların kaldırılmasını isteyen en üst makamların ilk önce kendi nefislerinde bunları uygulayacaklarını ve ilk olarak kendi dokunulmazlıklarının kaldırılmasını istemesi gerektiğini söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, HDP milletvekillerinin tümünün, dokunulmazlıklarının kaldırılması için birkaç ay önce TBMM Başkanlığına başvuruda bulunduklarını hatırlatarak, imzaların geri alınmadığını söyledi. Turan, "Bizimle ilgili olmayacak ithamlarda bulundunuz. Madem ithamınız var, AK Parti'nin, CHP'nin, MHP'nin, HDP'nin hepsini kaldıralım er mi yaman bey mi yaman görelim." diye konuştu.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise kendilerinin bir defaya mahsus değil, bakanları da içerecek şekilde kürsü dokunulmazlığı dışında bütün dokunulmazlıkların kaldırılmasını teklif ettiklerini savundu.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Başbakan 'hodri meydan' çekiyor ama kendisi, bakanları yok içinde. Başbakan 'hodri meydan' çekiyor ama yaptığı tavır sahte kabadayılıktır. Sizin Başbakanınız sahte kabadayıdır." ifadesini kullandı.

- "Kürsü, milletin kürsüsüdür"

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Özel'i uyararak, "Sayın genel başkanlara ve başbakanlara bu şekilde ağır konuşmak doğru değil." dedi.

Sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, kürsünün milletin kürsüsü olduğunu, "sokak diliyle, küfürbaz tehditlerle, her gün küfredenlerin yeri olamayacağını" söyledi. Turan, "Son dönemde 90 yıllık Mustafa Kemal'in partisinin geldiği yerin, bir küfürbaz partisi haline gelmesi bizi üzüyor." dedi. Turan, bakanlık görevinden kaynaklı suçun başka bir şey olduğunu, milletvekilliğinden kaynaklı suçun başka bir şey olduğunu söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise sataşma olduğu gerekçesiyle yaptığı konuşmada, Genel Kurul'a katılan bakanların sürekli değiştiğini vurgulayarak, "Bakın sayın bakanın (Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz) fezlekesi var. Bu yapacağımız değişiklikte sayın bakanın fezlekesi olmasına rağmen anayasanın bakanların yüce divanda yargılanmasıyla ilgili şartından dolayı sayın bakan bu düzenlemenin dışında kalıyor" değerlendirmesini yaptı.

Söz alan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, anayasanın, Anayasa Mahkemesinin görevlerini sayarken, mahkemenin, Bakanlar Kurulu üyelerini görevleriyle ilgili suçlardan dolayı yüce divan sıfatıyla yargılayabileceğini düzenlediğini hatırlattı.

Yılmaz, şöyle devam etti:

"İsmet Yılmaz hakkındaki fezleke, kültür müsteşarlığı yaparken, Kültür ve Tabiat Varlıkları Kuruluna Ankara'ya atanması gereken birisini Erzurum'a atadı diye benim izinde olduğum dönemde bir savcının soruşturma açmasından dolayıdır. Bu dokunulmazlıklar kalkarsa bu suçtan dolayı İsmet Yılmaz da yargılanacak ama yargılanacağı yer yüce divan değildir. Niye değil? Göreviyle ilgili değil de ondandır."

Yılmaz'ın konuşmasının ardından TBMM Başkanvekili Bahçekapılı, birleşime ara verirken, AK Parti ile CHP milletvekilleri ise tartışarak, birbirlerinin üzerine yürüdü.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.