Uluslararası gıda enflasyonu Türkiye'yi vurdu

Uluslararası gıda enflasyonu Türkiye'yi vurdu
Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü, üyesi olan ülkelerde ekim ayında kaydedilen gıda enflasyonu oranlarını paylaştı.

Türkiye'de yaşanan ağır enflasyon uluslararası kamuoyunda da raporlara girdi.

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD), 5 Aralık'ta yayınladığı raporda ülkelerin bir yıl içinde değişen enflasyon oranlarına yer verildi. Yayınlanan rapora göre, geçtiğimiz sene yüzde 61.4 olan gıda enflasyonunun bu sene yüzde 72.0 olduğu kaydedildi.

OECD’nin yayınladığı rapor şöyle: “OECD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile ölçülen yıllık enflasyon, Eylül'deki yüzde 6,2'den Ekim 2023'te yüzde 5,6'ya düştü. Bu, Ekim 2021'den bu yana en düşük seviye olmasına rağmen Haziran 2023'te benzer bir orana kısaca yüzde 5,7'ye yaklaşılmıştı. OECD üyesi 28 ülkenin 2023 Eylül ve Ekim aylarında yaşanan enflasyon düşüşleri kaydedildi.

‘OECD ÜLKESİNDE DÜŞÜŞTÜ TÜRKİYE’DE ARTTI’

OECD'de gıda enflasyonu hızla yavaşlamayı sürdürerek Eylül ayında yüzde 8,1'den Ekim ayında yüzde 7,4'e geriledi. Gıda enflasyonu 32 OECD ülkesinde düşüş gösterdi ancak Türkiye, İzlanda, Kolombiya ve Birleşik Krallık'ta yüzde 10'un üzerinde olduğu görülüyor.

OECD'de enerji enflasyonu Ekim ayında negatif seyretti. Bu düşüş en çok İtalya, Birleşik Krallık ve İrlanda'da yaşandı; bu durum büyük ölçüde Ekim 2022'de enerji tüketici fiyat endeksindeki güçlü artışla açıklanıyor. Çekirdek enflasyon (enflasyondan gıda ve enerji çıkarıldığında) Ekim 2023'te yüzde 6,5 seviyesinde genel olarak istikrarlıydı.

G7'de yıllık enflasyon Eylül'deki yüzde 4,1'den Ekim'de yüzde 3,4'e gerileyerek Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Enflasyon, Japonya hariç tüm G7 ülkelerinde geriledi. İtalya, G7 ülkeleri arasında en düşük yıllık enflasyon oranını kaydetti; Eylül'deki yüzde 5,3'ten Ekim'de yüzde 1,7'ye düştü. Ekim ayında G7 ülkelerinin çoğunda manşet enflasyona en çok gıda dışı ve enerji dışı kalemler katkıda bulundu. Gıda enflasyonu ve çekirdek enflasyondaki düşüş eğilimi devam etti. Enerji fiyatları Eylül ayındaki yükselişin ardından Ekim ayında tekrar düşmeye başladı.

Kaynak:Karar Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.