Uluslararası Öğrenciler Türkçe Eğitimini Tamamladı

Uluslararası Öğrenciler Türkçe Eğitimini Tamamladı
İÜ Dil Merkezi Başkanı Yalçın Yılmaz:- "Latin Amerika'dan, Uzak Doğu'dan, Orta Asya'dan Ortadoğu'dan, dünyanın her yerinden İstanbul'a geldiniz ve bizde Türkçe öğrendiniz. Bugünden bizim dostumuzsunuz, yani bir Türkiye dostusunuz"

İSTANBUL (AA) - İstanbul Üniversitesi (İÜ) Dil Merkezi'nde eğitimlerini tamamlayan uluslararası öğrenciler, "Teşekkürler İstanbul Uluslararası Öğrenciler Türkçe Sertifika Şenliği" ile sertifikalarını aldı.

İÜ Dil Merkezi Başkanı Mehmet Yalçın Yılmaz, İÜ Kongre Kültür Merkezi'nde düzenlenen programda, İÜ Dil Merkezi'nin 2000 yılından bu yana uluslararası öğrencilere Türkçe eğitimi verdiğini ifade etti.

Yılmaz, bu yıl 140 ülkeden öğrencinin Türkçe öğrendiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Sizler Latin Amerika'dan, Uzak Doğu'dan, Orta Asya'dan Ortadoğu'dan, dünyanın her yerinden kaderin bir cilvesi belki, bekli isteyerek, belki bilmeyerek, belki bir tavsiyeyle İstanbul'a geldiniz ve bizde Türkçe öğrendiniz. Bugünden bizim dostumuzsunuz, yani bir Türkiye dostusunuz. Dünyanın her yerinde bir Türk ile karşılaştığınız zaman büyük bir sempatiyle karşılaşacaksınız. Ülkenizde burada aldığınız eğitimle Türkçenin avantajlarını yaşayacaksınız."

Dünyanın birçok coğrafyasında Türkçenin farklı lehçelerinin konuşulduğunu dile getiren Yılmaz, "Bakü'den yola çıksanız, Kazakistan sınırlarına, Çin'e kadar gitseniz Türkçe ile derdinizi anlatabilirsiniz. Bazı aksan farklılıkları göreceksiniz ama temel fiillerin orada yaşadığını göreceksiniz. Arnavutluk'a, Yunanistan'a, Hırvatistan'a, Sırbistan'a, Makedonya'ya gittiğiniz zaman da bugünkü öğrendiğiniz Türkçe ile temel ihtiyaçlarınızı halledebileceğinizi, sizi anlayan bir esnafla karşılaşacağınızı unutmayınız." ifadelerini kullandı.

İÜ Dil Merkezi'nde Türkçe öğrenen, Makedonya'dan gelen Arnavutluk vatandaşı Rıdvan Azizi, dil eğitimini tamamladığını ve sosyoloji bölümünde okuyacağını belirterek, "Bir sene önce bu zamanlar çok heyecanlıydım. Şimdi de çok heyecanlıyım. O zamanlar YTB'nin sonuçlarını bekliyordum. Şimdi güz döneminde üniversiteye başlayacağım. Ailemizden ayrı kalmanın üzüntüsünü yaşıyorduk. Türkçe dil eğitimini aldığımız kurumda bizlere çok büyük bir destek geldi." diye konuştu.

Öğrencilerden Adriana Gaspar "Asya-Afrika yazarlarına", Moosa Raza ise "Etme" isimli şiirini okudu, Dil Merkezi Korosu Türkçe şarkılar seslendirdi.

Program sonunda eğitimini tamamlayan uluslararası öğrencilere sertifikaları verildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.