ULVİ SULTAN TÜRBESİ YENİDEN YAPILACAK

ULVİ SULTAN TÜRBESİ YENİDEN YAPILACAK
Valilik binasının batı kapısı önünde bulunan ve 1924 yılında yol genişletmek için yıkılan Ulvi Sultan Mescidi ve Türbesi’nin yeniden gün yüzüne çıkarılması için Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kazı ve restorasyon çalışmaları yapılmaya başlandı.

Emine Şeyma Yıldız/ÖZEL

1924’TE YIKILMIŞTI

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışması, Gökalp Proje Mühendislik tarafından projesi yürütülen Ulvi Sultan Mescidi ve Türbesi Kazı ve Restorasyon Çalışması başladı. Konya Hükümet binası ile Kayalı Park arasındaki yol üzerinde yer alan Ulvi Sultan Türbesi ve Mescidi, 1953 yılında Mehmet Önder merhum tarafından yaptırılan kazıda, türbenin tonozla örtülü cenazeliği bulunmuş, bu yer o zaman yeşil saha hâline getirilerek, bir levha ile işaretlenmişti. Hükümet binasının batı kapısının önünde, bugünkü yeşil alan üzerinde yer alan, klâsik Selçuklu dönemi mimarî tarzında ve 13. yüzyıl sonlarına doğru inşa edilen Ulvi Sultan Mescidi ve türbesine ait. Selçuklu döneminin nadide eserlerinden birisi olan türbe ve mescit, Cumhuriyet döneminde Şerâfeddin Türbesi yıkılırken, yol genişletme gerekçesiyle 1924-25 yılında belediye tarafından yıktırılmış, türbe ve mescidin temelleri toprak altında kalmıştır. Mescidin yekpare mermer mihrabının, PTT binasının önünde bulunan mescidin yıkılmasından sonra buraya taşındığı söylenir. Bu yekpare mermer mihrap, müzeye kaldırılırken iki parçaya bölünmüştür. Yıkılan mescidin taş mihrabı ise bugün İnce Minare Müzesi’nin girişinde sergileniyor. Günümüzde bu Selçuklu eserinin yerindeki yeşil alana dikilen levhada mescit ve türbe hakkında bilgi bulunuyor.

ULVİ SULTAN KİMDİR?

Selçuklu döneminin tanınmış şeyh ve velilerinden kabul edilir. Doğum ve ölüm tarihleri belli değildir. Adı Muhammed Ulvî Sultan’dır. Aslen Azerbaycan beylerinden bir bey olduğu rivayet edilir. Kaynaklardaki Arapça Ulvi kelimesi, devamlı olarak; “Alevi” diye okunmuş, orada yatan zat da, Alevi Sultan olarak anılagelmiştir. Kendisinin Azerbaycanlı oluşundan dolayı bu unvanıyla anılmış olabileceğini de akla getirmektedir.

 

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum