UNESCO Dünya Mirası Listesi

UNESCO Dünya Mirası Listesi
Kazakistan'da dört tarihi şehrin UNESCO Dünya Mirası Listesine alınması amaçlanıyor

ASTANA (AA) - Kazakistan hükümeti, ülkedeki dört tarihi şehrin Dünya Mirası Listesi'ne alınması için Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütüne (UNESCO) teklif götürecek.

Kazakistan Kültür ve Spor Bakanı Arıstanbek Muhamedoğlı, UNESCO ve İslami Eğitim, Bilim ve Kültürel Organizasyonu (ISESCO) İşleri Milli Komisyonu oturumunda yaptığı konuşmada, "Hedefimiz İpek Yolu'nun Sırderya kesimi dahil olmak üzere Sıganak, Otırar, Sauran ve Sarayşık şehirlerini Dünya Mirası Listesi'ne almak." dedi.

Ural Nehri kıyısındaki Sarayşık kentinin tahrip olma tehdidiyle karşı karşıya bulunduğunu belirten Muhamedoğlı, "Sarayşık'ın bakımını yapmamız lazım." ifadesini kullandı ve dört eski şehrin Dünya Mirası Listesi'ne alınması halinde restorasyon çalışmalarına BM'nin destek verebileceğini kaydetti.

- Ortaçağ şehirleri

Kazakistan'ın güneyinde yer alan, Ortaçağ'dan kalma Otırar, ünlü filozof Farabi’nin doğduğu yer olarak biliniyor. Ülkenin batısındaki Sarayşık kentinin de tarihte Avrupa ile Çin arasındaki ticari ilişkilere köprü görevi gördüğü belirtiliyor.

Günümüzde Kızılorda eyaletinde bulunan Sıganak ve ülkenin güneyindeki Sauran şehirleri de Ortaçağ'da Kazak Hanlığı'na başkent olmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.