Üniversiteler yüz yüze eğitime hazırlanıyor

Üniversiteler yüz yüze eğitime hazırlanıyor
Konya’da geçtiğimiz dönemi uzaktan eğitimle bitiren öğrenciler ve üniversiteler, yüz yüze eğitim için sayarken hazırlıklar da devam ediyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üniversitelerin akademik takvim çalışmalarını 13 Eylül itibariyle yapacağını açıklamasının ardından üniversitelerde yeni eğitim yılında planlamalar ve hazırlıklar yüz yüze eğitim için yapılmaya başladı. YÖK verilerine göre 3'ü devlet üniversitesi 2 si de vakıf üniversitesi olmak üzere toplam 5 üniversitede, önlisans ve lisans düzeyinde 110 bini aşkın öğrencinin eğitim gördüğü Konya'daki üniversitelerde, 13 Eylül'de başlaması planlanan yüz yüze eğitim hazırlıkları ve heyecanı yaşanıyor. Konya'daki 5 üniversitenin rektörü yeni eğitim yılı öncesi Pusula'ya konuştu.

prof-dr-metin-aksoy-2.jpg

AKSOY: ÖNCELİĞİMİZ ÖĞRENCİLERİMİZDİR

“Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biri olan Selçuk Üniversitesinde, güçlendirdiğimiz teknik altyapımız sayesinde eğitim sürecinde herhangi bir aksaklık yaşanmadı” diyen Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, pandemi döneminde de öğrencilerin bilgiye kolay erişebilmesi için bütün imkânları seferber ettiklerini dile getirdi. Aksoy, “Covid-19 pandemisinin ülkemizde görülmesi nedeniyle yüz yüze eğitime ara verilen Selçuk Üniversitesinde, yapılan değerlendirmeler sonucunda teknik altyapı imkânı sağlanarak 2020-2021 bahar yarıyılında hibrit eğitim ve uzaktan eğitim modelleri uygulandı. Oluşturulan teknik altyapı ile öğrencilerimizi pandemi döneminde de mağdur etmeden derslerimize devam ettik. Selçuk Üniversitesi olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da önceliğimiz öğrencilerimizdir. Geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimizin donanımlı bir şekilde mezun olabilmesi noktasında fiziki ve teknik altyapımızı güçlendirmeye devam ediyoruz. Öğrencilerimizin barınma ihtiyacının karşılandığı yurtlarımızda ferah ve konforlu bir yaşam alanı sunmak için birçok düzenleme gerçekleştirildi. Sosyal donatılar zenginleştirildi, kütüphanemizdeki materyal sayısı artırıldı. Öğrencilere mesleki tecrübe kazanma noktasında önemli kazanımlar sağlayan uygulama birimlerimiz, yeni dönemde de hizmet vermeye devam edecek. Çünkü bizim amacımız, öğrencilerimizi geleceğe en iyi, en kapsamlı şekilde hazırlamaktır. Çünkü onlar bizim emanetimiz. Ailelerinin bizlere emanet ettiği, edeceği gençlerimize her türlü imkânı sunmayı en önemli vazife olarak görüyoruz. Selçuk Üniversitesini tercih eden gençlerimiz ve aileleri şundan emin olsun ki eğitim-öğretim hayatına 1975 yılında başlayan Selçuk Üniversitesi; öğrencilerine hizmet etmeyi her zaman birinci önceliğine almıştır, almaya da devam edecektir” şeklinde konuştu.

prof-dr-cem-zorlu.jpg

ZORLU: ÖĞRENCİLERİMİZİN YUVALARI HAZIR

Koronavirüs pandemisi dolayısıyla yüz yüze eğitime ara verdiklerini bu zorlu sürecin ilk gününden itibaren de maddi ve manevi olarak öğrencilerinin yanında olduklarını belirten Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, “Üniversite olarak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının üniversitelerin derslerini uzaktan eğitim ile sürdürmesi kararı sonrası, örgün eğitim kalibresinde tam erişilebilir bir uzaktan eğitim sistemi oluşturduk. Fiziki uzaklığı sosyal ve duygusal yakınlığa dönüştürme gayretimizin başta öğrencilerimiz olmak üzere tüm muhataplarımızca nasıl deneyimlendiği üzerine alımlama (geri bildirim) çalışmaları yaparak önümüzdeki süreci mental olarak çok daha verimli geçirebilmenin ipuçlarını da sağlamış olduk. Pandemi süreci içerisinde yerleşkelerimizde öğrencilerimizin yüz yüze eğitime başlayacağı günler için hazırlıklarımızı da tamamladık. Ayrıca, yeni eğitim yılı itibariyle Köyceğiz Yerleşkemizdeki bin 500’er kişilik KYK’ya ait iki adet kız ve erkek yurtlarımız faaliyete geçecek. Öğrencilerimizin yuvaları hazır. Mevcut şartlar çerçevesinde 4 Ekim 2021 tarihi itibariyle eğitime yüz yüze başlamayı planlıyoruz inşallah. Üniversite yönetimi, idari ve akademik kadro olarak yüz yüze eğitim için gereken tüm hazırlıkları tamamladık. Ayrı geçen günlerin ardından tekrar buluşacağımız günlerin daha sağlıklı, daha güzel olması için öğrencilerimizden kendilerine iyi bakmalarını ve mutlaka aşılarını olmalarını istiyoruz. Onları kampüste, dersliklerde görmeyi gerçekten çok özledik ve bir araya geleceğimiz günü sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.

prof-dr-babur-ozcelik-001.jpeg

ÖZÇELİK: ÖĞRENCİLERİMİZİN EYLÜL’E KADAR AŞILANMAYI TAMAMLANMASINI ARZU EDİYORUZ

Ülke olarak tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını nedeniyle zor süreçlerden geçildiğini ifade eden Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik, “Her şeyde olduğu gibi yükseköğretim faaliyetleri de bu süreçten oldukça etkilendi. Ancak Konya Teknik Üniversitesi olarak başından beri öğretim sürecini kesintiye uğratmayacak şekilde tüm hazırlıkları olabildiğince hızlı tamamlayarak 6 Nisan 2020 itibariyle uzaktan öğretime başladık. Bu kapsamda öğretim sürecinin teorik kısmını sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için alt yapı çalışmalarımızı tamamladık ve derslerimizi asenkron ve senkron olarak başarıyla gerçekleştirdik” dedi. Üniversite olarak 2021-2022 öğretim yılı akademik hazırlıklarımızı yaptıklarını ifade eden Özçelik, “Sürecin başından bu yana olduğu gibi Sağlık Bakanlığımız ve İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından yapılan açıklamaları yakından takip ediyoruz ve bu doğrultu da alınan tedbirleri hızlı bir şeklide hayata geçiriyoruz. Konya Teknik Üniversitesi olarak pandemi sürecinin başından beri üst düzey önlem almaktayız ve çalışmalarımızı titizlikle yürütmekteyiz. Ayrıca akademik ve idari personelimizin de aşı grubuna dahil edilmesiyle hızla aşılarının yaptırmalarını teşvik etmek istiyoruz. Yine öğrencilerimizin de Eylül’e kadar aşı programına alınarak aşılanma sürecini tamamlanmasını arzu ediyoruz. Bizler bir an önce öğrencilerimize kavuşmak istiyoruz. Yaklaşık 1 buçuk yıllık pandemi sürecinde sağlıklı bir şekilde yürütülemeyen uygulamalı öğretim faaliyetlerini öğrencilerimiz ve öğretim elemanlarımızın da yoğun gayretiyle hızlıca tamamlayacağımıza da inanıyoruz. Bir an önce üniversitemizde yüz yüzü eğitim-öğretimin açılması için çabalıyoruz” dedi.

327030.jpg

SADE: KURALLARA UYGUN AMA YÜZYÜZE BİR YIL BİZİ BEKLİYOR

16 Mart 2020 tarihinde üniversitelerde eğitime ara verilmesinin ardından bir hafta gibi kısa bir sürede uzaktan eğitime geçmeyi başardıklarını vurgulayan KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, “Bu dönemde derslerin neredeyse tamamını uzaktan eğitimle canlı olarak yürüttük. Küresel ölçekte yaşanmakta olan pandemi sürecinde üniversitemiz, 23 Mart 2020 tarihi itibariyle canlı olarak uzaktan eğitim faaliyetlerine başladı. 2020-2021 akademik yılı için ise üniversitemizde KaratayHibrit Eğitim Modeli benimsendi. Öğrencinin, akademik ve idari personelin tamamına en sağlıklı ortamda ulaşması için uygulamaya koyulan KaratayHibrit Eğitim Modeli sayesinde aynı anda online ve sınıf ortamında eğitim imkânı sunuldu. Ayrıca uzaktan eğitim sistemi ile öğrencilerimiz, alanında duayen isimlerden deneyimlerini dinleme fırsatı buldu. KTO Karatay Üniversitesi, Temmuz 2020 tarihi itibariyle Türk Standartları Enstitüsü tarafından ‘TSE 13811 Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi Belgesi’ni almaya hak kazanarak, Türkiye’de Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi belgesine sahip ilk üniversite oldu. Üniversitemiz 2021-2022 akademik yılında da pandemi şartlarına göre en iyi eğitim modeli ile faaliyetlerini sürdürecektir. Sıkı tedbirlerle geçen pandemi sürecinin ardından bu akademik yılda öğrencilerimizle yüz yüze ve birlikte olmayı arzu ediyoruz. Zira onların ışıldayan ve gelecek vadeden gözlerini görmeyi, derslerde birebir muhatap olmayı hocalarımız da çok özledi. Pandemi kurallara uygun ama yüz yüze bir yıl bizi bekliyor” ifadelerini kullandı.

prof-dr-cumhur-cokmus.png

ÇÖKMÜŞ: YENİ AKADEMİK YILI HEYECANLA BEKLİYORUZ

Öğrencilerle beraber olmayı çok özlediklerini ifade eden Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş yeni akademik yılı heyecanla beklediklerini ifade etti. Çökmüş, “Aralık 2019’da Çin’de ortaya çıkan ve kısa sürede Dünya genelinde pandemiye neden olan Covid-19 viral hastalığı tüm ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de değişik sektörlerin yanı sıra özellikle eğitim-öğretim süreçlerini etkilemiştir. Bu süreçte Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi olarak toplam öğrenci sayımızın da az oluşu avantajı ile güçlü ve verimli bir online (çevrimiçi) eğitim alt yapısı ile eğitim-öğretimimize devam ettik. Devletimizin Covid-19 salgını ile ilgili yürüttüğü etkin mücadele sonunda belirli bir başarı sağlanmış olup normalleşme sürecine girilmiştir. Yapılan projeksiyonlar doğrultusunda 2021-2022 Akademik yılı güz yarıyılında üniversitemizde yüz-yüze eğitime başlanması planlanmış olup pandemi sürecinde gerçekleştiremediğimiz uygulamalı eğitimin eylül sonrasında telafi edilmesi hedeflenmiştir. Mevcut ve yeni öğrencilerimizi 2021-2022 akademik yılı başında bekliyor olacağız” diye konuştu. (Gülşen Çopur)

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.