Üniversitelilerin "Atlas"ı ABD yolcusu

Üniversitelilerin "Atlas"ı ABD yolcusu
Anadolu Üniversitesinden bir grup öğrenci, ürettikleri insansız hava aracı prototipi "Atlas" ile 22-24 Nisan'da ABD'de gerçekleştirilecek insansız hava araçları tasarım yarışmasında Türkiye'yi temsil edecek- Anatolia Aero Desing Takım Kaptanı Top:- "ABD'd

ESKİŞEHİR (AA) - SİNAN BALCIKOCA - Eskişehir'de Anadolu Üniversitesi (AÜ) öğrencilerinin oluşturduğu "Anatolia Aero Desing" takımı, ürettikleri insansız hava aracı prototipi ''Atlas'' ile 22-24 Nisan'da ABD'de yapılacak insansız hava araçları tasarım yarışmasında birinciliği hedefliyor.

Tamamen üniversite öğrencileri tarafından üretilen, 550 gram ağırlığa, 133 santimetre kanat açıklığına ve 113 santimetre gövde uzunluğuna sahip "Atlas", 15 santimetre çap ve 40 santimetre uzunluğunda bir kutuya rahatlıkla sığabiliyor.

Kutusundan çıkarıldıktan birkaç dakika sonra uçuşa hazır hale gelen "Atlas"ın, ağırlığının yaklaşık 4 katını kaldırabilme özelliği bulunuyor.

Takım kaptanı AÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak Gövde ve Bakımı Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Gürol Top, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araç için tasarladıkları malzemeleri üç boyutlu yazıcılardan çıkardıklarını ve yüksek teknoloji kullandıklarını söyledi.

İnsansız hava aracının elektrik motoruyla çalıştığını belirten Top, "Günümüzde gerek sivil gerekse askeri alanda insansız hava araçları hep ön plana çıkıyor. Arazideki bir asker bunu rahatlıkla taşıyabilir. 5 dakikada kurulumunu yaparak gerekli çalışmalarını yapabilir. Taşıması kolay modüler bir sistem" diye konuştu.

Gürol Top, geçen yıl Türkiye'de yapılan "Geleceğin Hava Aracı Tasarımı Yarışması"nda ikincilik elde ettiklerini ve dereceye giren tek Türk takımı olduklarını hatırlattı.

Bu kez ABD'de bir yarışmada yer alacaklarına değinen Top, "Nisan ayında ABD'de yapılacak yarışmaya katılacak tek Türk takımıyız. Amacımız üniversitemizi ve ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek" dedi.

- "Çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor"

Takımda yer alan yüksek lisans öğrencisi Emre Özbek ise 4 yıldır insansız hava araçları üzerine çalışmalar yürüttüklerini aktardı.

Özbek, takımın 7 öğrenciden oluştuğu bilgisini vererek, şöyle konuştu:

"ABD'de iki, Türkiye'de de bir kez yarışmalara katıldık. Ekibimiz yıllar geçtikçe tecrübe kazanıyor. ABD'nin Kaliforniya eyaletinde yapılacak SAE Aero Design West adlı yarışmaya katılacağız. Bu yarışmada uçağımız 'Atlas' ile birinciliği hedefliyoruz. Çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor."

- "Yaptığımız ön testler oldukça iyi sonuçlar verdi"

Proje danışmanı AÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Karakoç da üniversitenin insansız hava aracı tasarımında iyi bir donanıma sahip olduğunu vurguladı.

Üniversitede geliştirilen projelerle yurt içi ve yurt dışında yapılan yarışmalarda çok sayıda dereceler elde ettiklerini dile getiren Karakoç, şunları kaydetti:

"Öğrencilerimiz tarafından tasarlanan 'Atlas', ağırlığının yaklaşık 4 katını taşıyabilme özelliğine sahip. ABD'de iyi bir derece elde edeceğimizi ümit ediyoruz. Yaptığımız ön testler oldukça iyi sonuçlar verdi. Defalarca test uçuşu yaptık. Öğrencilerimiz hafta sonları da dahil olmak üzere bu işe yoğunluk gösterdi. ABD'deki organizasyon, dünyada popüler bir yarışma. Bu yıl üniversitemizi ve ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğiz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.