Üniversitenin 70 yıllık "saklı arşivi" dijital dünyada korunacak

Üniversitenin 70 yıllık "saklı arşivi" dijital dünyada korunacak
Ankara Üniversitesi, son 70 yılda oluşturulan bilimsel ve kültürel etkinliklere ilişkin yazılı ve görsel her türlü materyali elektronik ortama taşıyacak çalışmalara başladı- Üniversitede bir müze görüntüsündeki "Türkiye Cumhuriyeti Tarih Koleksiyonu" ile

ANKARA (AA) - SELMA KASAP - KÜBRA MİNNET - Ankara Üniversitesi, son 70 yılda oluşturulan bilimsel ve kültürel etkinliklere ilişkin yazılı ve görsel her türlü materyali elektronik arşiv sistemiyle asırlar sonrasına taşıyacak çalışmalara başladı.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de elektronik imzayı tamamlayan ilk kurumun Ankara Üniversitesi olduğunu hatırlatarak, 650'den fazla birimdeki yaklaşık 5 bin akademisyen ve 9 bine yakın çalışanın bu sistemi sorunsuz kullandığını ifade etti.

Ankara Üniversitesi'nin tüm fakültelerinin çok değerli arşive sahip olduğunu belirten İbiş, "Üniversitemizde son 70 yılda oluşturulan tüm bilimsel ve kültürel etkinlik ve faaliyetlerine ilişkin üretilmiş tüm materyalleri elektronik ortama aktarmaya başladık. Projemize geçen yıl başladık ve sıkı çalışmayla bir kaç yıl içinde tamamlamayı planlıyoruz. E-arşiv sistemi, üniversitemizin hafızasını dijital ortamda kayıt altında tutacak ve asırlar sonrasına taşıyacak " dedi.

- Dijital bilgi havuzu oluşturuldu

Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde açtıkları "Türkiye Cumhuriyeti Tarih Koleksiyonu"nu, aynı fakültenin arşivinde bulunan ve gün yüzüne çıkmamış 213 fotoğrafın yer aldığı "Atatürk ve Cumhuriyet" albümünü de elektronik arşiv sistemleri kapsamına aldıklarını bildiren İbiş, şöyle devam etti:

“Arşivleyeceğimiz belgelerin orijinallerini korumaya devam edeceğiz. Bu belgeler arasında, üniversitenin gelişimine katkıda bulunan pek çok tez, sempozyum, bilimsel araştırmalar ve fotoğraflar bulunuyor. Arşiv için ayrı bir bina tahsis ettik. Her türlü bilgi güvenliği ve fiziksel risklere karşı akıllı bir bina bu. Çalışmaları oradaki ekip yürütüyor. Ayrıca Ankara Üniversitesi, arşivleme sisteminde ayrı bir binaya sahip olan ilk üniversite olma özelliğini de taşıyor."

İbiş, geçen yıl üniversitenin web televizyonunun da internet üzerinden yayınlarına başladığını belirterek, yayınların üniversitenin bilgi birikiminin arşivlenmesini sağlayacak dijital bir bilgi havuzu yaratmayı amaçladığını söyledi.

Üniversite içindeki bilgi dolaşımını hızlandıracak ve bilgiye erişimi kolaylaştıracak Ankara Üniversitesi Web Televizyonu'nun yayınlarının önceden hazırlanmış görsel-işitsel içeriklerle yapılacağını aktardı.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbiş, çalışmanın sonunda Ankara Üniversitesi arşivinin üniversite çalışanlarının parmağının ucunda olacağını ve bu yolla üniversitenin hafızasının ölümsüzleşeceğini sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.