Üniversiteyi 9 yılda bitirmek zorunda kaldı

Üniversiteyi 9 yılda bitirmek zorunda kaldı
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. sınıftayken derse başörtülü girdiği için uzaklaştırma ve kınama cezası olan Şule Asri, tıp fakültesini bitirebilmek için yurtdışında eğitim almak zorunda kaldı- Asri:- "Normalde 6 yıl olan tıp fakültesini, 28 Şubat s

ANTALYA (AA) - AYŞE YILDIZ - İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. sınıftayken derse başörtülü girdiği için uzaklaştırma ve kınama cezası olan Şule Asri, normalde 6 yıl olan tıp fakültesini, 28 Şubat süreci nedeniyle 9 yılda bitirmek zorunda kaldığını söyledi.

Antalya'da doktorluk yapan üç çocuk annesi 39 yaşındaki Asri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi dördüncü sınıftayken 28 Şubat sürecinin sıkıntılarının baş gösterdiğini ifade etti.

Yaklaşık bir yıl üniversiteye gidip, kapıdan geri döndüklerini anlatan Asri, sınıfa girdiklerinde dersten çıkarıldıklarını, başörtülü oldukları için de bazı hocaların dersleri iptal ettiğini belirtti. Tıp fakültesini kazandıkları zaman başörtülü olarak okula ve uygulamalara gittiklerini ifade eden Asri, "4. sınıfa geldiğimizde 'Artık başörtülü olarak derslere giremezsiniz' diye bir uyarı yapıldı. Hocalar derse girdiğinde başörtülü öğrencileri uyarıyordu, eğer çıkmazsa dersi iptal ediyordu. O dönemde rektörlük, dekanlık hocaları da tehdit ediyormuş, sonradan öğrendik" diye konuştu.

Bir yıl boyunca ümitle her derse gittiklerini ancak okula giremediklerini kaydeden Asri, başörtülü olarak sınava girmeye çalıştıkları için okuldan uzaklaştırma ve kınama cezası aldıklarını vurguladı. Asri, o dönemde kendilerine "Ya okulu bırakacaksınız ya da başınızı açacaksınız" şeklinde iki tercih sunulduğunu dile getirdi.

- "Sınav salonundan 8 polis beni dışarı çıkardı"

Tıp fakültesinde okurken mescit olmadığı için yakındaki camide namaz kıldıklarını ve sürekli sözlü tacize uğradıklarını anlatan Asri, dersine giren profesörün başörtülü olduğu için üzerine yürüdüğünü ve dövmek için yakasından tuttuğunu söyledi.

Asri, "Farmakoloji sınavında kapıdaki polise kimliğimi gösterdim, başka bir şeyle ilgileniyordu benim geçtiğimi kontrol edemedi. Sınav salonuna gittim, herkesin kağıdını verdi, benim sınav kağıdımı vermedi hoca. Ondan sonra 'Sınav kağıdımı vermeyecek misiniz?' dedim. Kapıdan polisi çağırdı ve 8 polis beni o sınav salonunda çıkardı. 450 kişinin içinde 8 polisin arasında sınıftan çıkarıldım ve onu hiç unutamıyorum. O dönemde tutanaklar tutup, çok davalar açtık ama hiçbiri lehimize sonuçlanmadı" diye konuştu.

Başörtüyü kapı önünde açmanın ve çıkarken tekrar kapanmanın kendileri için büyük bir travma olduğunu belirten Asri, şunları kaydetti:

"Başörtülü olarak farmakoloji dersine girmeye çalıştığım için altı ay okuldan uzaklaştırma cezası aldım. Hayalim doktor olmaktı ve bunu gerçekleştirebilmek için de yurt dışına gitmek zorunda kaldım. Pek çok ülkeyi araştırdım. Sistemi uyan Avrupa ülkeleri vardı, Almanya'da İngilizce eğitim yok. Macaristan'a gittim, orada mülakat gibi hocalar görüştü, kabul ettiler. 13 arkadaş gittik oraya. Farklı sınıflardandık, orada 4 yıl kaldık. Bir yıl dil eğitimi aldık. Dersleri takip edebilmek için İngilizce, hastalarla diyalog kurabilmek, muayene edebilmek için de Macarca dilini öğrendik."

- "Hayata on yıl geriden başladım"

Burs alarak yurtdışına gittiğini anlatan Asri, Türkiye'de o dönemde devalüasyon olduğunu, doların iki katına çıktığını ve bursların geldiği yerden de sıkıntı çektiklerini söyledi. YÖK'ün kendilerine gitmeden önce üniversitenin denkliği olduğuna dair evrak verdiğini ancak döndüklerinde bu evrakın kabul edilmediğini dile getiren Asri, denklik sınavına alınmadıkları için de 6 yıl beklemek zorunda kaldığını belirtti.

Asri, "Normalde 6 yıl olan tıp fakültesini, 28 Şubat süreci nedeniyle 9 yıl okumak zorunda kaldım, 3 yılımı kaybettim. Yurtdışında okuduğum üniversitenin denkliği olmadığı gerekçesiyle de YÖK beni 6 yıl bekletti. Doktorluk yapmak için 12 yıl bekledim" dedi.

O sürecin hala sıkıntısını yaşadığını dile getiren Asri, "Tekrar o günlere, karanlık zamana gitmemek için dua ediyorum. İlk başlarda, Çapa'nın önünden geçemiyordum büyük bir travmaydı üniversiteyi bitirememiş olmak. Hala hafızamda, o dönemde çok uykusuz gecelerimiz oldu sabahlara kadar ağladığımız" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.