Unutulmaya yüz tutan meslekler

Unutulmaya yüz tutan meslekler
Kırklareli'de Uluslararası Müzeler Günü etkinlikleri kapsamında unutulmaya yüz tutan mesleklerin ustaları eserlerini sergiledi

KIRKLARELİ (AA) - Kırklareli'de Uluslararası Müzeler Günü etkinlikleri kapsamında unutulmaya yüz tutan meslekler arasında bulunan çömlek yapımı, süpürge, kukla, tahta kaşık sanatı ustaları eserlerini sergiledi.

Aşağıpınar kazı alanında düzenlenen etkinlikte, unutulmaya yüz tutan meslekler arasında bulunan çömlek yapımı ustası Hüseyin Çokan, süpürge ustası Ramazan Korkmaz, tahta kaşık yapımı ustası Kemal Çiftçi, kukla sanatı ustası Mesut Sarıoğlu, tahnit sanatı ustası Niyazi Savcı tarafından kısa kesitler halinde gösteriler yapıldı.

Etkinlikte kukla gösterimi ile çömlek yapımı katılımcıların büyük beğenisini kazandı.

Kırklareli Müze Müdürü Derya Balkan, etkinlikte yaptığı konuşmada, unutulmaya yüz tutan meslekleri gelecek kuşaklara aktarmak için gayret gösterdiklerini söyledi.

Etkinliğin büyük beğeni topladığını aktaran Balkan, kültür mirasının unutulması için bu tür etkinliklere önem verdiklerini kaydetti.

Zanaatkarların mesleklerini canlı icra ederek, gelecek kuşaklara aktardığını dile getiren Balkan, "Geçmişi bugünle tanıştıran ve geçmişin yarınlara taşınmasında önemli rol oynayan, kültürel mirasın toplandığı, saklanıp korunduğu, bilimsel araştırmaların yapıldığı ve eserlerin sergilendiği yerler olan müzeler, yalnızca tarihi ve kültürel objelerin bir arada bulunduğu mekanlar değildir. Sosyal ve kültürel yaşama konu olan, kamuya yönelik estetik duygusunu geliştiren koruma ve araştırma merkezleridir. Müzeler, toplumun belleğini oluşturan, bilgi ve deneyimlerinin artmasını sağlayan, kişisel beğenilerin gelişmesine de etki eden birimlerdir." diye konuştu.

Müzecilik konusunda gerek ekonomik ve teknolojik gerekse nitelikli insan gücünde ortaya çıkan gelişmeyle klasik müzecilik anlayışının, yerini modern müzecilik anlayışına bıraktığını dile getiren Balkan, sözlerini, "Bu süreçte, müzeler sahip oldukları eserlerin ziyaretçilere ulaşmasında modern yöntemler kullanarak müzeciliğe yeni bir bakış kazandırmaya başlamıştır. Modern müzecilikte yenilikçi anlayışla müze ve izleyici arasında iletişimin kurulması önemlidir" diye tamamladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.