Üretimi dondurma kararının petrol fiyatlarını yükseltmesi beklenmiyor

Üretimi dondurma kararının petrol fiyatlarını yükseltmesi beklenmiyor
Rusya ve bazı OPEC üyeleri tarafından alınan petrol üretimlerini ocak ayı seviyesinde dondurma kararının, petrol fiyatlarına bir etkisinin olması beklenmiyor- BNP Paribas Emtia Piyasaları Müdürü Tchilinguirian:- "Üretimin mevcut seviyede dondurulması kara

MOSKOVA (AA) – EMRE GÜRKAN ABAY - Rusya, Suudi Arabistan, Venezuela ve Katar'ın aldığı petrol üretimlerini ocak ayı seviyesinde dondurma kararının, petrol fiyatlarını yükseltmesi beklenmiyor.

Katar Enerji ve Sanayi Bakanı Muhammed bin Salih es-Sade, dün yaptığı açıklamada, Rusya, Suudi Arabistan, Venezuela ve Katar'ın, diğer büyük üreticilerin de uygulaması şartıyla petrol üretimlerini ocak ayı seviyesinde dondurmaya karar verdiğini belirtti.

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan BNP Paribas Emtia Piyasaları Müdürü Harry Tchilinguirian, petrol fiyatlarının sabitlenmesi için iş birliği sağlanacağı iddialarının arttığını, ancak şu anda hepsinin iddia olarak kaldığını vurguladı.

Tchilinguirian, dün Doha'da varılan anlaşmada, diğer büyük üreticilerin de kararı uygulaması şartı bulunduğuna dikkati çekerek, "Yani İran’ın da bu anlaşmaya uyması gerekecek ancak mevcut şartlarda bu çok zor bir ihtimal" dedi.

Üretimin mevcut seviyede dondurulması kararının petrol fiyatlarına yardımcı olmayacağını savunan Tchilinguirian, petrol fiyatlarının yükselmesi için üretim miktarlarında önemli bir azalma gerektiğini vurguladı.


- "Piyasaların psikolojisi değiştirilmek isteniyor"


Moskova Yeni Ekonomi Üniversitesi Enerji ve Doğalgaz Kaynaklar Bölümü Direktörü Vitaly Kazakov da söz konusu anlaşmanın piyasalara herhangi bir etkisi olmayacağını dile getirdi.

Rosneft Başkanı İgor Seçin gibi bazı Rus yetkililerin, petrol fiyatındaki düşüşü spekülatörlere bağladığını hatırlatan Kazakov, "Eğer piyasaların bu şekilde etkilendiğini düşünüyorsanız piyasanın psikolojisini değiştirmeye çalışırsınız" görüşünü paylaştı.

Kazakov, dünkü toplantının da böyle bir hamleye işaret ettiğini anlatarak, "Geçmiş yıllarda da Rusya ve OPEC arasında üretim anlaşması yapılacağına dair fikirler vardı ancak Rus petrol şirketleri, özel yatırımcılar tarafından yönetildiği ve bu yatırımcıların çıkarları devletle her zaman örtüşmediği için böyle bir anlaşma gerçekleşmedi" diye konuştu.

Rus Enerji ve Finans Enstitüsü Ekonomi Bölümü Başkanı Marcel Salikhov, Rusya, Suudi Arabistan, Venezuela ve Katar tarafından alınan kararın, piyasa beklentilerini karşılamadığının altını çizerek, "Ancak bu gelişme, ileride Rusya ve OPEC arasında bir anlaşma yapabileceğine dair bir işaret olarak görülebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Petrol üreticisi ülkelerin mevcut stratejilerinin, petrol fiyatlarını desteklemek için bir anlaşma yapmasının önünde büyük bir engel olduğunu belirten Salikhov, "Yine de Rusya ve OPEC arasında üretimi kısmaya yönelik bir anlaşma için çok erken. Eğer Rusya ve OPEC arasında üretimi durdurmaya yönelik anlaşma yürürlüğe girebilirse anlaşmaya taraf tüm ülkelerin bu anlaşmaya uymasını sağlayabilecek bir denetleme sistemi kurulabilir. Ancak bunun nasıl gerçekleşeceğini yorumlamak için henüz çok erken" ifadelerini de kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.