USTALARIN İZİNDE

USTALARIN İZİNDE
Yazar, şair Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı’nın derlediği “Ustaların İzinde” kitabı Erguvan Yayınevinin Anı serisinden çıktı

Daha önce yayınlanmış; “İhtişamlı Tarihimizden Muhteşem Öyküler, Şehir Şiirleri Antolojisi, Şehrin Kaybolan Efendileri, Yaşayan Hatıralar, Teravihte Gülen Çocuklar, İnsan İnsana Şifadır, Kültüre Adanmış Bir Ömür - D. Mehmet Doğan, Hatır Defteri” isimli eserleri bulunan Bıyıklı; “Ustaların İzinde” kitabını da büyük bir titizlikle hazırlamış.

Mekki Yassıkaya’nın Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı eserin editörlüğünü Elif Sönmezışık ve Fatma Gülşen Koçak birlikte üstlenmişler.

Günümüzün önemli şair, yazar, akademisyen ve mütefekkirlerinin; Necip Fazıl, Nurettin Topçu, Cemil Meriç, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil hakkında yaptıkları konuşmaların bir araya getirilmesiyle oluşan kitap “Necip Fazıl’ın İzinde” başlığı altındaki birinci bölümle başlıyor.

Mustafa Yazgan, Prof. Dr. Bedri Gencer, A. Ali Ural, Yalçın Turgut Balaban, Muzaffer Doğan’ın yazılarının devamında ise, “Necip Fazıl Konuşmaları” nda Yusuf Dursun, Aykut Kuşkaya, Nurettin Durman, Hüseyin Emin Öztürk, Şeref Akbaba ve Yusuf Özkan Özburun’un değerlendirmeleri yer alıyor.

“Nurettin Topçu’nun İzinde” bölümü Mahmut Bıyıklı’nın yazısıyla başlıyor. Daha sonra Topçu’yla ilgili Prof. Dr. Rıdvan Canım, Mehmet Sılay, Prof. Dr. Ergün Yıldırım, D. Mehmet Doğan, Prof. Dr. Emin Işık, Ercan Yıldırım, Mustafa Özcan, Cemal Şakar ve Yunus Emre Altuntaş’ın konuşma metinleri yer alıyor. “Tanıklılar” da ise ; Mehmet Sılay, Şücaattin Erdem, Ebu Bekir Erdem, Bekir Soysal ve Mümin Çelik’in yazıları var.

“Cemil Meriç’in İzinde” bölümdeki yazıları bulunanlar: Dursun Gürlek, Necmettin Şahinler, Recep Garip, Celal Fedai, Memduh Cumhur, Prof. Dr. Ümit Meriç, Furkan Çalışkan ve Gökdemir İhsan.

Mahmut Bıyıklı, Prof. Dr. İlhan Genç, Yusuf Kaplan, Ali Haydar Haksal’ın konuşma metninin yer aldığı dördüncü bölümün ana başlığı “Sezai Karakoç’un İzinde”

Eserin beşinci ve son bölümünde yakın zamanda vefat eden Nuri Pakdil ile ilgili konuşma metinleri bulunan yazar ve akademisyenler: Sadık Yalsızuçanlar, Prof. Dr. Turan Koç, Dr. İbrahim Demirci, Hüseyin Su, Mahmut Bıyıklı, Necip Evlice, Ali Göçer, Vefa Taşdelen, Hasanali Yıldırım, İsmail Kıllıoğlu, Ahmet Edip Başaran.

TYB İstanbul Şubesinde düzenlenen edebiyat festivallerinde; şiir, roman, öykü, deneme, roman gibi birçok alanda eserler veren, edebiyatımızda izler bırakan şahsiyetler için özel programlar yapılması, onların düşünce dünyası, mücadeleleri ve geride bıraktıkları eserlerinin konuşulması her zaman ilgi çekti. İşte bu konuşmaların bir ürünü olan “Ustaların İzinde” kitabı; Düşünce dünyamızın şekillenmesinde öncülük eden önemli isimler ve eserlerinin yeni kuşaklar tarafından da tanınmalarına vesile olacak.

Kitabın tanıtım yazısında ise şu ifadelere yer veriliyor:

“Günümüzün düşünce ve sanat yöneliminin rotasını belirleyen köşetaşlarımızdan Necip Fazıl, Nurettin Topçu, Cemil Meriç, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil hakkında yapılmış konuşmaları bir araya getiren Ustaların İzinde, ustalara bir saygı duruşu niteliğinde.

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı’nın hazırladığı kitapta, beş ustayı anlatan edebiyat ve fikir camiasından önemli isimlerin konuşma metinleri yer alıyor. Yusuf Kaplan, Prof. Dr. Turan Koç, Hüseyin Su, Dursun Gürlek, Prof. Dr. Ümit Meriç, D. Mehmet Doğan, Prof. Dr. İlhan Genç, Mustafa Yazgan, Sadık Yalsızuçanlar ve daha birçok şair, yazar, fikir adamının yanı sıra artık aramızda olmayan merhum Prof. Dr. Emin Işık ve merhum Memduh Cumhur’un tanıklıkları da kitabı zenginleştiren unsurlar olarak öne çıkıyor.

Kitabın muhtevasını, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nin her yıl düzenlediği İstanbul Edebiyat Festivali’nin 5’incisinin teması olan “Ustaların İzinde” kapsamında gerçekleşen konuşmaların metinleşmiş hali oluşturuyor. Beş ustaya dair biyografik bilgileri, hatıraları, her birini ekole dönüştüren tecrübî yürüyüşleri, mücadeleleri, duruşları, eserleri ve fikir dünyamıza kazınan imzaları hakkında çok sayıda metnin yer aldığı Ustaların İzinde, bu öncülerimizi onların rahle-i tedrisinde yetişmiş isimlerin anlatımıyla en sahih biçimde anlamak isteyen nesiller için bir rehber.

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nin organize ettiği İstanbul Edebiyat Festivali, her yıl büyük coşkuyla gerçekleştiriliyor. Yazarların, şairlerin, sanatçıların, akademisyenlerin katkı sunduğu programlar, edebiyatseverlere bayram sevinci yaşatıyor. Türkiye’nin en büyük edebiyat organizasyonu olan İstanbul Edebiyat Festivali, şehrin gelenekselleşen seçkin faaliyetlerinden birisi oldu. Yıllar içinde de özellikle “Ustaların İzinde” temasıyla düzenlediğimiz etkinlikler beklediğimizin çok üstünde hüsnü kabul gördü.

Festival katılımcıları da her programın sonunda kendilerine sunulan güzelliğin kitaplaşması talebinde bulununca işte elinizde tuttuğunuz bu kitap ortaya çıkmış oldu.”

Ustaların İzinde / Derleyen: Mahmut Bıyıklı / Yayın Tarihi: 2020 / Baskı Sayısı: 1 / Sayfa Sayısı: / 208 / ISBN: 6059634359

(Mahmut Erdemir)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.