"Üstü Kalsın" izleyiciyle buluştu

"Üstü Kalsın" izleyiciyle buluştu
Şair Cemal Süreya'nın aşklarını, yaşamında iz bırakan anıları konu alan "Üstü Kalsın" adlı tiyatro oyunu, İstanbullu sanatseverlerle buluştu - Oyuncu Gerçek:- "Alkışı duyduktan sonra her şey biter, üzerinizde bir yorgunluk kalır. Rolümden elbette etkilen

İSTANBUL (AA) - Şair Cemal Süreya'nın aşklarını, yaşamında iz bırakan anıları konu alan "Üstü Kalsın" adlı tiyatro oyunu, İstanbullu sanatseverlerle buluştu.

Oyuncu Hakan Gerçek, İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezi'nde sahnelenen oyun öncesi AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

"Üstü Kalsın" oyununu ilk olarak 2011 yılında Tiyatrogerçek olarak sahnelemeye başladıkları belirten Gerçek, "Tek kişilik oyunumuzun 5. sezonundayız. Diğer taraftan Van Gogh oyununu 7 sezondur sahneliyoruz, Savunma'yı ise üç sezon sahneledik" dedi.

Gerçek, Türk toplumunun şiiri sevdiğine dikkati çekerek, oyuna sahneden şiir dinlemek anlamında şaşırtıcı bir ilgi olduğunu, sağlığı elverdiği müddetçe oyunu sahnelemek istediğini söyledi.

İki ayrı tek kişilik oyunlarda rol almanın kendisi için zor olmadığını söyleyen Gerçek, şunları anlattı:

"Biz ona göre eğitim aldık. Tek kişilik oyunlarda aklınızı ve yüreğinizi güzel kontrol ederseniz, iki farklı oyunda, iki farklı karakteri canlandırmanın hiçbir zorluğu yok. Ben oynadığım kişi değil, Hakan Gerçek'im. Sahnede ise oynadığım karakter kalbimde, yüreğimde, beynimde nerelere çarpıyorsa onu aktarıyorum. Mesela, Cemal Süreya'nın şiiri, fikirleri, duyguları etkiliyor beni tabii ama bu sahnede bir saatlik bir mutluluk. Alkışı duyduktan sonra her şey biter, üzerinizde bir yorgunluk kalır. Rolümden elbette etkileniyorum ama, 'çıkamadım bu rolden' falan gibi şeyler bana çok sağlıklı ve inandırıcı bir oyunculuk gibi gelmiyor."


- "Cemal Süreya'ya anlatmak Nazım Hikmet, Orhan Veli gibi kolay değil"

Oyuncu Gerçek, Cemal Süreya'nın hayatını sahneye aktarmanın zor olduğuna vurgu yaparak, şöyle konuştu:

"Metni Atilla Birkiye yazdı ve hayatını sadece şiirlerinden, düz yazılarından alıntılarla aktarmak istedik çünkü Cemal Süreya'yı anlatmak gerçekten çok zor. Bir Nazım Hikmet ya da Orhan Veli'yi sahneye taşımak gibi kolay değil çünkü onları seyirciye sahne diliyle anlatmak, tiyatro açısından çok daha kolay. Ayrıca sadece Cemal Süreya zor değil, İkinci Yeni şairlerini anlatmak çok zor. Bu yüzden Atilla Birkiye ile hayatını anlatmayı şiirleri ve metinleri üzerinden denemek istedik."

Rolüne hazırlanırken Cemal Süreya hakkında çıkmış bütün yazıları, biyografileri okuduğunu belirten Gerçek, ailesinden ulaşabildikleriyle konuştuğunu ve şaire karşı beslediği kendi hislerinden yola çıktığını dile getirdi.

Gerçek, Cemal Süreya'nın şiirlerinin birçok insan tarafından bilindiğine işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Bilmeyenler, yeni keşfedenler de var. Şairlerin şiiri birilerinin bir taraflarına çarpıyor, siz başka türlü yorumlayabilirsiniz, dinleyen bir başkası, 'ben hiç böyle düşünmemiştim' der, kabul etmek istemez. Biz oyunu hazırlarken, Cemal Süreya'nın hiç bilmediğimiz yönünü fark ettiğimiz anlar oldu, çünkü şiir bıçak sırtı bir iş, herkesin kafasında bir şair var, şiirini anlasa da anlamasa da. Duygusunu aktarmak, herkesin kafasında bir şekilde çakışan bir şeyi yeniden aktarmak zor, biliyorsunuz ki insan başka bir fikre, yoruma çok çabuk kanmaz. İzleyici kafasında canlandırdığından farklı bir şair portresi görebilir de, biz de zaten daha iyi anlaşılmasını sağlamaya çalışıyoruz."

Hakan Gerçek, "Bence Cemal Süreya deha bir şair. Biraz da haylaz bir şair. Bir yanağınızdan makas alırken, öbür eliyle de tokat atabiliyor, bu yüzden çok sevdiğim bir şair" ifadesini kullandı.

Şairin yaşadığı dönem ve bugün arasında çağ farkı olduğuna değinen Gerçek, şu yorumu yaptı:

"Bugünün şairleriyle Cemal Süreya'nın dönemindeki şairler arasında farklar var. Geçmiş daha iyiydi demek istemiyorum ama çağımızın getirdiği sosyal medya gibi şeyler var. Eskiden dokunmak, görmek, duymak vardı. Karşımızdaki insana, bir nesneye, bir resme, bir şiire bakardınız. Şimdi bunlardan çok kopuk yaşıyoruz. İnternet gibi ortamlarda da herkes iki cümle yazıp, kaçabilir. Hakaret edebilir hatta. Bunlar tabii ki hem insani değil, hem de saygı duyulacak şeyler değil. Cemal Süreya'nın ise döneminin koşulları çok başka. O dönemin şairlerinin duruşu çok başka."

Türkiye'nin "hiç durmayan bir ülke" olduğu yorumunu yapan Gerçek, "Garip Akımı ve İkinci Yeni şairlerinin yaşadıkları dönemler başka türlü bir akım gelmiş ve sosyal koşullar dönemin şairlerini çok beslemiş. Bugünün koşulları da elbette bir gün başka bir şey getirecek fakat bu hemen olmayacak ama bir gün şiirde ve resimde bugünün ne getirdiğini göreceğiz" dedi.

Gerçek, tek kişilik yeni oyunlar yapmak istediğini belirterek, Kafka, Bukowski gibi ünlü edebiyatçıları sahnede canlandırmak istediğini sözlerine ekledi.

Oyun, 23 Mart'ta Cihangir Bo Sahne'de tiyatro severlerle buluşacak.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.