Uyuşturucu terörü her yıl 200 bin can alıyor

Uyuşturucu terörü her yıl 200 bin can alıyor
Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi verilerine göre, 2013'te dünya genelinde uyuşturucu kullananların sayısı 246 milyon oldu

Birleşmiş Milletler'e (BM) göre uyuşturucu kullanımı nedeniyle dünya genelinde her yıl 200 bin kişi hayatını kaybediyor.

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi 2015 raporuna göre doğal, yarı sentetik ve sentetik olmak üzere 200'ün üzerinde uyuşturucu madde türü bulunuyor. Bunlar arasında en fazla bilinenler opiatlar, kokain, kenevir, amfetamin ve yeni psikoaktif maddeler olarak sıralanıyor.

Rapora göre 2013'te dünya genelinde yaşları 15 ile 64 arasında değişen toplam 246 milyon insan uyuşturucu kullanıyordu. Bu rakam bir önceki yıla göre 3 milyon artış anlamına geliyor. Rakamlar ayrıca her 20 kişide birinin uyuşturucu kullandığını gösteriyor.

Her 10 uyuşturucu kullanıcısından biri, bağımlılık mağduriyeti yaşıyor. Buna göre dünya genelinde 27 milyon uyuşturucu mağduru var. Mağdurlardan 12 milyonu uyuşturucuyu vücuduna enjekte ediyor.

Bunların neredeyse 200 bini aşırı doz ve uyuşturucuyla bağlantılı sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybediyor. Vücuduna uyuşturucu enjekte edenlerin yüzde 13'ü HIV taşırken, Hepatit C taşıyıcıları ise yüzde 50'yi aşıyor.

Her 6 uyuşturucu bağımlısından sadece biri tedavi oluyor.

Uyuşturucu kullanımı nedeniyle en fazla ölümler ABD ve Rusya'da meydana geldi. ABD'de 2010 yılında 40 bin 393 kişi, Rusya'da ise 2012'de 7 bin 408 kişi bu nedenle hayatını kaybetti.

Türkiye'de 2011'de 105, İran'da 2012'de 3 bin 56 kişi uyuşturucu nedeniyle hayatını kaybetti.

Her 3 uyuşturucu kullanıcısından biri ve tedavi olan her 5 kullanıcıdan biri kadın.

Erkekler kenevir, kokain ve amfetaminleri kadınlara göre 3 kat daha fazla kullanırken, kadınlar reçetesiz morfin ve yatıştırıcı uyuşturucuları erkeklere oranla daha fazla kullanıyor.

Dünya genelinde morfin türevi uyuşturucuların yaklaşık 32,4 milyon, yarı sentetik yollardan üretilen opiatların ise 16,5 milyon kullanıcısı bulunuyor.

Küresel afyon üretimi 2014 yılında 7 bin 554 ton ile en yüksek seviyesine çıktı.

Meksika ve Kolombiya merkezli üretilen eroin ABD ve Güney Amerika'ya, Afganistan'da üretilen eroin ise Avrupa, Afrika, Asya, Uzak Doğu, Avusturalya ve Kanada'ya pazarlanıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.