Uzaktan kumandalı elektrikli yelpaze üretti

Uzaktan kumandalı elektrikli yelpaze üretti
İzlediği bir filmden etkilenen Kayserili fabrika işçisi Fırat Başoğlu, sıcak havalarda sıkça başvurulan yelpazeyi uzaktan kumandalı hale getirdi- Tasarladığı uzaktan kumandalı elektrikli yelpazenin patentini alan işçi Başoğlu, ürünün piyasaya sürülmesi iç

KAYSERİ (AA) - ESMA KÜÇÜKŞAHİN - Kayseri'de bir fabrikada işçi olarak çalışan Fırat Başoğlu, izlediği bir filmden etkilenerek uzaktan kumandalı elektrikli yelpaze üretti.

Çocukluğundan beri elektronik aletlere merak duyan 43 yaşındaki Başoğlu, babasının elektronik dükkanında mesleği öğrendi. Organize sanayi bölgesinde bir fabrikada tamir, bakım ve otomasyon bölümünde çalışan Başoğlu, kısa süre önce elektrikli yelpaze imal etti.

Sıcak havalarda özellikle otel ve restoran gibi toplu alanlarda kullanılabilecek elektrikli yelpaze, ayarlanabilen yüksekliği, farklı boyutları ve uzaktan kumanda ile kontrol edilmesiyle kullanım kolaylığı sağlıyor.

Başoğlu, yelpazenin seri üretiminin yapılıp piyasaya sunulması için destek bekliyor.

Fırat Başoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçüklüğünden bu yana elektronik aletlere ve hayatı kolaylaştırıcı ürünler üretmeye meraklı olduğunu belirterek, "Hazreti Yusuf" filmindeki bir sahnede gördüğü yelpazelerin elektrikle çalışanını üretmeye karar verdiğini ve yaklaşık 2 yıllık bir çalışmanın ardından elektronik yelpaze yaptığını anlattı.

Elektronik yelpazenin 5 ay önce patentini de aldığını bildiren Başoğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye'de yelpaze kullanımı çok yaygın değil. İki yıl önce bir fuar için Çin'e gitmiştim. Burada sokaktaki herkesin elinde yelpaze var. Yelpazenin geçmişi çok eskilere dayanıyor. Hazreti Yusuf filminde Firavun'u serinleten büyük yelpazeler vardı. 'Neden bunun el, kol yormayacak şekilde elektrikle çalışanını yapmıyoruz' diye düşündüm. Kafamdan tasarladım, ürettim. Parçaların bir kısmını kendim yaptım, bazılarını atölyede yaptırdım. Büyük bir yelpaze yapmak istedim. Aradığım boyutlarda hazır yelpaze olmadığı için plastikten kendim yaptım. Demir bir profil gövde üzerine yelpazeyi monte ettim. Kumanda sistemi hazırdı onu yelpazeye göre uyarladım. Patentini aldığım ürünün boyu 120 santimetre, genişliği ise 70 santimetre. Yelpaze daha çok Asya'da kullanılıyor, teknoloji ise Avrupa'da. Ben de bunların ortasında olan Türkiye'de yelpazeyi ve teknolojiyi birleştirdim."

Başoğlu, patentini aldığı ürünün ardından hazır yelpazeleri kullanarak farklı boyutlarda, masa üstünde veya yerde kullanılabilecek şekilde elektrikli yelpazeler de tasarladığını dile getirdi.

Elektrikli yelpazeleri, işten artan vakitlerinde ya da izin günlerinde yaptığını ifade eden Başoğlu, kendi imkanlarıyla bunları ürettiğini, eğer destek verilirse ürünün seri üretimini yapabileceğini belirtti. Başoğlu, "Patent belgesinde özellikle lokantalarda ve restoranlarda kullanılabileceği belirtiliyor. Vantilatöre göre çok daha sağlıklı. Vantilatör çarpabiliyor ancak yelpaze serinliği ara ara veriyor. Ürünün sıcak ülkelere ihraç edilebileceğini düşünüyorum." diye konuştu.

- "Bülent Ersoy'a hediye etmek isterim"

Türkiye'de yelpazenin daha çok sanatçı Bülent Ersoy ile özdeşleştiğini anımsatan Başoğlu, Ersoy'un kullandığı yelpazenin bir benzerini yaptığını ifade ederek, "Masa üstünde kullanılabilir, el yormaz. Kendisine hediye etmek isterim." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.