Uzman isimden hayati uyarı: Yaz geliyor, mutlaka uygulayın!

Uzman isimden hayati uyarı: Yaz geliyor, mutlaka uygulayın!
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte artan güneş kremi kullanımı ile ilgili Medicana Konya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nursel Dilek, Pusula Gazetesi’ne özel önerilerde ve uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Nursel Dilek, cilt kanserine yakalanmamak için mutlaka koruyucu güneş kremlerinin kullanılması gerektiğini belirterek, " Sadece yaz aylarında değil 4 mevsim boyunca güneş kremi kullanılması gerekiyor" dedi.

gunes-kremi.jpg

‘GÜNEŞ KREMİ KULLANIMI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR’

Güneş kremini kullanmanın, hayati önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Nursel Dilek, “Son günlerde toplumumuzda güneş kreminin hassasiyeti oluştu. Cildi güneşin zararlı etkilerinden korumak için güneş kremi kullanımı hayati önem taşıyor. Güneş kreminin kullanım yaşı genellikle ileri yaşlarda başlanıyor. Fakat güneş kreminin kullanım yaşı daha erken yaşlarda başlamalıdır. Çünkü cilt kanserleri 18 ila 20 yaş aralığında alınmış olan ultraviyole ışınları sebebi ile meydana geliyor. Çocukluk ve gençlik yıllarında güneş kremlerinin kullanılması ve alışkanlık haline gelmesi çok önemlidir. Gençlik yıllarında meydana gelen güneş lekeleri ileriki yaşlarda cilt kanserine sebep olabiliyor. Güneş kremlerinin kullanılmaması sonucunda pek çok cilt hastalıklarına sebep oluyor. Bunlara örnek verecek olursak Vitiligo (Ala Hastalığı), bunun gibi pek çok cildin savunmasız kalacağı hastalıklara davetiye çıkarıyor” ifadelerini kullandı.

tum-vucut-gunes-kremi.jpg

‘DÖRT MEVSİM GÜNEŞ KREMİ SÜRÜLMELİ’

Medicana Konya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nursel Dilek, yaptığı açıklamada, sadece yaz aylarında değil 4 mevsim boyunca güneş kremi kullanılması gerektiğini söyledi. Dilek, Güneşten korunmak için mümkün olduğunca şapka takmayı, uzun kollu giyinmeyi öneriyoruz. Islak kıyafetler ile güneşe çıkmak ultraviyoleden korunmayı etkisiz bırakıyor. Güneşe karşı aşırı duyarlılığı varsa, çabuk yanıyorsa, deri hastalıkları öyküsü varsa özellikle bebeklerde mümkün olduğu kadar güneşin yoğun olduğu saatler arasında dışarı çıkmamalarını, çıkmak zorunda kalanlar için güneş koruyucu krem kullanmalarını öneriyoruz. Danışanlarıma güneş kremini 4 mevsim boyunca kullanmalarını öneriyorum. Güneş kremini bir defa sürüp saatlerce koruma sağlaması beklenmemeli, 3-4 saatte bir tekrar tekrar kullanılmalı. Güneş kremi mutlaka dışarıya çıkmadan yarım saat önce sürülmeli” şeklinde konuştu.

dermatoloji-uzmani-nursel-dilek-1.jpg

‘GÜNEŞ KREMİ TERCİHİNDE SPF’YE DİKKAT’

Güneş kremi seçerken üzerindeki güneşe karşı koruyuculuk faktörüne (SPF) bakılarak tercih yapılması gerektiğini bildiren Prof. Dr. Nursel Dilek, "Güneş kreminin fiyatından çok koruma faktörüne dikkat edilmeli. Yüksek fiyatlı olanlar her zaman tam korumayı sağlamayabilir. Güneş kremlerinin bayilerden alınmasını öneriyoruz. Bunun sebebi ise piyasadaki içeriği ile oynanmış sahte ürünlerdir. Pahalı güneş kremlerinin her cilde iyi geleceği konusunda bir kesinlik veremeyiz. Ürünleri aldıktan sonra cildinize tahriş olacak sorunlar meydana getiriyor ise bu ürünü kullanmayı hemen bırakmalısınız. 12 faktör düşük koruma, 12-30 arası orta koruma, 30-50 faktör üzeri olanlar ise yüksek koruma olarak kabul ediliyor. Kremlerin koruyuculuk oranı genellikle 30-50 faktör aralığında olmalı. 30 faktörün altında olan güneş kremlerini kullanmanızı önermiyoruz” dedi. •Tülay Gizem Başar

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.