Uzmanı uyardı: Soğuk havalar kalp krizi riskini artırıyor

Uzmanı uyardı: Soğuk havalar kalp krizi riskini artırıyor
Medicana Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aycan Fahri Erkan:- "Soğuk hava, kan pıhtılaşma eğilimini artırabilir, bu da kalp krizi veya inme riskini artırabilir"

Medicana Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aycan Fahri Erkan, soğuk hava şartlarının kalp sağlığını olumsuz etkileyebildiğini ve kalp krizi riskini artırdığını bildirdi.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Erkan, soğuk günlerin kalp sağlığına olumsuz etkilerini paylaştı ve korunma yollarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Soğuk havanın, kan damarlarının daralmasına sebep olduğunu kaydeden Erkan, bu halin kan akışının azalmasına ve kan basıncının artmasına yol açabileceğini anlattı.

Erkan, soğuk hava zamanlarında, kalbin vücut ısısını korumak için daha fazla çalışması gerekebileceğini belirterek, bu vaziyetin, kalbin üzerinde ek bir yük oluşturabildiğine işaret etti.

Soğuk havanın vücutta oksijen arzında bir artışa sebep olabileceğini aktaran Erkan, "Kalp, daha fazla oksijen almak için daha fazla yük alabilir. Özellikle kalp hastalıkları olan bireylerde bu hal kalp üzerinde ek bir yük doğurabilir. Soğuk hava, kan pıhtılaşma eğilimini ortaya çıkarabilir bu da kalp krizi veya inme riskini artırabilir." ifadelerini kullandı.

SOĞUK HAVALARDAN KORUNMA YOLLARI

Kalp hastalarının soğuk hava koşullarında dikkatli olması gerektiğinin altını çizen, hastaların korunma yollarına ilişkin şu tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Erkan, ''Soğuk hava koşullarında vücudu sıcak tutmak kalp hastaları için önemli. Katmanlı giyim kullanarak vücut sıcaklığını koruyabilirsiniz. Fiziksel aktiviteyi sınırlayın, kalp sağlığını destekleyen besinlerle sağlığınıza dikkat edin. Yeterli miktarda omega-3 yağ asitleri içeren balık gibi gıdalar tüketebilirsiniz. Yeterli su içmek, kan dolaşımını ve kalp sağlığında kalbe yardımcı olur. Sigara ve alkolü sınırlayın. Sigara içmek ve aşırı alkol tüketimi kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Özellikle kalp sağlığı riski taşıyan kişiler, düzenli sağlık kontrolünden geçmeli ve doktorlarıyla iletişimde olmalıdır. Soğuk algınlığına dikkat edin'' ifadelerine yer verdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.