Uzmanından Konya’yı korkutan açıklama: Yıkıcı gelebilir!

Uzmanından Konya’yı korkutan açıklama: Yıkıcı gelebilir!
Kulu ilçesinde meydana gelen 4,2’lik depremin ardından katıldığı televizyon programında Konya halkını uyaran Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, daha büyük depremler olabileceğine dikkat çekti.

Kulu ilçesinde meydana gelen 4,2’lik depremin ardından katıldığı televizyon programında Konya halkını uyaran Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, daha büyük depremler olabileceğine dikkat çekti

Gece saatlerinde Konya’nın Kulu ilçesinde meydana gelen 4,2 şiddetindeki deprem, Kulu başta olmak üzere hissedildiği her bölgede kısa süreli korku ve paniğe neden oldu. Depremin ardından katıldığı CNN Türk canlı yayınında konuşan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Konya’daki depremi değerlendirdi.

deprem.jpg

TÜRKİYE’DE DEPREMİN OLMAYACAĞI ŞEHİR YOK!

Türkiye’nin deprem bölgesi üzerinde olduğuna işaret eden Prof. Dr. Süleyman Pampal, Konya’nın da buna dahil olduğunu ve ‘Konya’da deprem olmaz, Konya deprem bölgesinde değil’ görüşünün tarih olduğunu söyledi.

Türkiye’de 1945 yılından bu yana deprem haritalarının yapıldığını ve bunun belirli dönemlerde güncellendiğini dile getiren Prof. Dr. Pampal, “1945 yılında ortaya koyulan haritaya bakarak Konya gibi, Karaman gibi şehirlerin deprem bölgesinde olmadığını söylemek yanlış olur. MTA tarafından ortaya koyulan güncel raporlar ve haritalar Türkiye’nin her yerinde deprem riskinin olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye’de depremin yıkıcı olmayacağı bir şehir yok. Tekrar ediyorum, buna Konya da dahildir. Konya’nın içinden geçen 100 kilometrelik bir fay hattı var. Kulu ve Cihanbeyli sınırlarından Ankara yakınlarına kadar uzanıyor” ifadelerini kullandı.

KONYA’NIN ZEMİNİ DEPREMİN ETKİSİNİ 3-4 MİSLİ ARTIRIR!

Depremlerin meydana geliş şiddetine ve oluşturacağı etkiye dikkat çeken Prof. Dr. Pampal, “Konya’da geçtiğimiz dönemlerde de 6’ya yakın bir deprem olmuş ve Konya çok şaşırmıştı. Ama artık Konya’nın da depremlere hazırlıklı olması gerekiyor.

Bu fay hattı, Eskişehir’in Güneybatısından başlayıp Ankara’ya 60-70 kilometreye kadar uzanıyor. Kulu ve Cihanbeyli ilçelerinin civarından geçiyor. Beklenmeyen bir deprem, bilinmeyen bir fay değil bu. Konyalılar için artık sürpriz değil depremler.

Konya’ya bir takım bölgelerden göçler başlamıştı ama şunu da ifade etmek gerekiyor. Türkiye’de deprem bölgesi olmayan bir tek nokta yok. Tehlike, Türkiye’nin her yeri için geçerli. Türkiye’nin her yerinde toplamda 450’nin üzerinde diri fay hattı bulunuyor. Henüz bilmediğimiz fay hatları da mevcut. Tekrar ediyorum, Türkiye’de deprem tehlikesi olmayan bir yer yok. Konya da buna dahil. Konya’da 6-7 arasındaki büyüklükte faylar var. Yapı durumunu ve zemin özelliklerini de dikkate alacak olursanız, çok büyük bir yıkım etkisi oluşturabileceğini görmüş oluruz. Onun için Konya’nın da Türkiye’nin diğer bölgelerinde olduğu gibi yapı stokunu gözden geçirmesi gerekiyor” diye konuştu.

prof-dr-suleyman-pampal1.jpg

KAHRAMANMARAŞ MERKEZLİ DEPREMLERDE DE AYNI ETKİ OLMUŞTU

Konya’da küçük ölçekte ama sürekli meydana gelen depremlerin, Konya’nın deprem bölgesinde olduğunu da ortaya koyan deliller olduğuna işaret eden Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Alüvyal zemin üzerinde kurulmuş bir şehir Konya. Depremlerde bu zemin depremin ivmesini 3-4 katına kadar artırıyor. Kabaca söyleyecek olursak, bu zemin yapısı depremin yıkıcı etkisini 3-4 kat artırır. Bunu Kahramanmaraş depremlerinde depremin etkisi altında kalan tüm bölgelerde gördük” ifadelerine yer verdi.

prof-dr-suleyman-pampal-001.jpg

Havva Gül Yavuz

Güncel gelişmelerden anında haberdar olmak için bağlantıya tıklayarak PUSULA WhatsApp grubumuza katılabilirsiniz: https://chat.whatsapp.com/EMhe2A1A0esChU9ySiRiYR

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.