Uzmanlar güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi konusunda uyarıyor

Uzmanlar güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi konusunda uyarıyor
Uzmanlar güneş gözlüğü satın alırken ultraviyole ya da morötesi ışınlara karşı koruduğuna dair bir sertifikasının olmasına dikkat edilmesi gerektiğini uyarısında bulunuyor

Uzmanlar güneş gözlüğü satın alırken ultraviyole ya da morötesi ışınlara karşı koruduğuna dair bir sertifikasının olmasına dikkat edilmesi gerektiğini uyarısında bulunuyor.

Piyasada farklı fiyat aralıklarında satılan güneş gözlükleri, yaz aylarının gelmesiyle birlikte birçok kişi tarafından tekrar tercih edilmeye başladı. Göz sağlığı için güneş gözlüğü kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren optik işletmecileri, sahte güneş gözlüklerine karşı vatandaşı uyarıyor. Güneş gözlüklerinin ultraviyole ışınlarından koruyucu özellikte ve göze uygun olması gerektiğini ifade ederek sözlerine başlayan Dünyagöz Optik Konya Şube Müdürü Muhammed Ali Dikmen, “Güneş gözlüğü günümüz şartlarında yaz sezonunun başladığı bu günlerde daha fazla ihtiyaç duyulan bir materyal olduğu için bununla ilgili birçok konuya dikkat edilmeli. Güneş ışınları, insan gözlerinin algılayamayacağı veya hissedemeyeceği oranda ultraviyole(UV) radyasyonu yayar. Gözlerimizi güneşten korumamızı sağlayan güneş gözlüklerinin UV ışınlarından koruyucu özellikte ve gözümüze uygun olmalı. Halk arasında cam koyuluklarının fazla olduğu ürünlerin UV engellemesinin daha fazla olduğu düşüncesi var. Bu doğru değil. Kaliteli bir güneş gözlüğünde öncelikle camın renginin koyu yada açıklığından ziyade UV ışığını engelleyip engellemediği önem taşımakta. Renklendirme oranı sadece ışığın şiddetini azaltarak görme konforu sağlar. Güneş gözlüklerinin ışığı bloke etme gücü UV200, UV400 ve UV600 gibi ibarelerle belirtilmekte. Gündelik hayatta UV400 korumalı güneş gözlüklerinin kullanılması gerekir. Tabi yapılan aktiviteye göre UV yoğunluğuna göre bu değişebilir” dedi.

dsc-0565.jpg

‘PAHALI OLMASI BİR ÖLÇÜ DEĞİL’

Güneş gözlüğü satın alırken mutlaka UV yada morötesi ışınları kestiğine dair bir sertifikasının olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Dikmen, “Bijuteri tarzı sokaklarda satılan güneş gözlükleri fiyat olarak tabi son derece uygun gelebiliyor. Güneş gözlüklerinin mutlaka UV yada morötesi ışınları kestiğine dair bir sertifikası olmalı. Yoksa merdivenaltı, nerede yapıldığı bilinmeyen güneş gözlüklerinin bu korumayı sağladığı söylenemez. Hatta birçok hekim güneşli bir ortama çıkacaklarsa eğer bu tarz gözlüklerin kullanılmaması daha hayırlı buluyorlar. Çünkü bu tarz ışık emilimini sağlayan camlarda UV blokajı olmadığı için, karanlıkta göz bebeği de büyüdüğü için daha fazla UV ışınlarına maruz kalma durumu var. Normalden çok daha fazla zararlı hale geliyor. Ürünün pahalı olması da bu zararlı ışınları ciddi manada engellediği anlamına gelmiyor. Çok önemli markalar, kendini kanıtlamış markalar olsa da buradaki gene en büyük kıstas UV ışın bloke gücü. Ayrıca bir gözlüğün de polarize olması çok iyi bir gözlük olduğu anlamına da gelmiyor. Polarize, güneş gözlüğü camı içerisindeki bir özelliktir. Bunu uzun süre araç süren sürücülere öneriyoruz ama bu sadece ışık kırmasını, parlama ve yansımayı ortadan kaldırmayı sağlayan bir özellik olarak değerlendirilmesi gerekiyor.

dsc-0568.jpg

‘GÖZLÜKLERİ KIYAFETİNİZLE TEMİZLEMEYİN’

Gözlük kullanımı hakkında uyarılarda da bulunan Dikmen, “Gözlükleri giysilerin ucuyla temizlemek, çantaya yada cebe gelişigüzel atmak sıklıkla yapılan yanlışların başındadır. Bu hatalar cam üzerinde mikro çizikler oluşmasına neden olur. Gözle görülmeyen bu çizilmeler zaman içerisinde görme kalitesini bozar. Gözlüğün kullanılmadığı zamanlarda orijinal kutusunda saklanması, temizliğin ise akan su, sabun veya ürünle birlikte verilen mikrofiber bez ile yapılması gerekir. Ayrıca kontakt lens kullanan kişilerin, lensleri UV filtreli dahi olsa üzerine güneş gözlüğü takmaları gerekir. Güneş gözlüleri, kontakt lens kullanıcılarının sıklıkla karşılaştığı gözlerde kuruma sorununa karşı koruma sağlar” ifadelerini kullandı. (Mehmet Günnar)

dsc-0563.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.