Uzmanlar uyardı: Vefat yaşı 20’ye indi!

Uzmanlar uyardı: Vefat yaşı 20’ye indi!
Son dönemlerde koronavirüsten vefat yaşının 20’lere kadar indiğini vurgulayan Op. Dr. Hasan Hüseyin Uysal, “Artık aşıyı ciddiye almamızın vakti geldi de geçiyor bile” dedi

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Konya’da da koronavirüs salgını ile ilgili mücadele sürerken, bir taraftan da aşı olmakta direnenler süreci zorlaştırıyor. Konya’da özellikle son dönemlerde 45 yaş altı vatandaşlarda pozitif vaka oranının ciddi bir şekilde artış göstermesi ile uzmanlar aşı olma konusuna tekrar dikkat çekti. Salgınların tarihte de birçok defa insanlığın başına geldiğini ve hepsine de aşılarla çözüm bulunduğunu ifade eden Op. Dr. Hasan Hüseyin Uysal, “Yıllarca süren salgınlar biliyoruz. Hz. Ömer döneminde bir veba salgını oldu. O dönem salgının olduğu bölgelerden birinde insanlar toplanıp duaya çıkıyor. O bölgenin valisi de, ‘Yanlış yaptınız toplanma yerine birbirinizden uzaklaşmanız gerekiyordu’ diyerek uyarıyor. Bu işte Müslüman ferasetidir. Biz ümmet olarak bu konuda çok hassas olmalıyız. Çünkü Nebi Aleyhisselam’dan salgın olan bir yerde bulunanın yanına gitmemeyi, salgın hastalığa tutulanın da bulunduğu yerde durmasını öğreniyoruz. Yani geçmişten günümüze milyonların ölümüne sebep olan birçok salgınla insanlık karşılaştı. Tek çözüm insanlardan izole olmak ve aşı olarak görüldü” dedi.

HASTALIĞI REDDETMEK AKILLA UYUŞMUYOR

Hastalığı reddetmenin, küçük görmenin ve umursamamanın akılla uyuşan bir şey olmadığına dikkat çeken Uysal, “Bir buçuk yıldır zaman zaman pik yapan bu hastalığın artık dördüncü zirvesini görmüşken insanların hala inanmamakta ısrar etmesi akıl karı değil. Tabi bazı kesimlerinde her şeyi gayet bilerek toplumun sağlığına kast etmek için ben bunu yaptığını düşünüyorum. Rabbim bu hainlerden hepimizi korusun. Netice de elimizde öldüren bir hastalık var. Hatta şu son süreçte ölüm yaşı 20’ye kadar indi. Ve bu insanların hiçbir ek hastalığının da olmadığını maalesef ki söyleyebiliriz. Aşıyı ciddiye almamızın vakti geldi de geçiyor bile” diye konuştu.

HER VÜCUDUN ANTİKOR ÜRETME KABİLİYETİ BİR DEĞİL

Türkiye’nin sağlık konusunda birçok ülkeyi geçerek dünyanın birinci liginde olduğunu ifade eden Uysal, “Türkiye kesinlikle bu süreçte Avrupa ülkelerinin çoğundan daha üstün bir performans sergilerdi. Aşı tedariki konusunda çok ivedi davranıldı. Bunlar yadsınamaz gerçekler. Şu anda tedarik edilen aşılardan olup dozlarını tamamlamış vatandaşlardan yoğun bakımlık hastamız hemen hemen yok diyebilirim. O yüzden hastalığı yok etmek için aşı bugün elimizdeki tek geçerli yoldur. İnsanlar neden 2-3 doz aşı olunduğuna takılıyorlar. Bunun da sebebi aşının etkisinin azlığı değil, hastalığın vücuda birkaç kez tekrar tanıtılması gerektiğindendir. Herkesin vücudunun antikor üretme kabiliyeti bir değil. O yüzden dozlarımızı tam olmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

TEMEL MANTIK KURALLARINA BU TEORİLER KESİNLİKLE AYKIRIDIR

Aşı ve virüsle ile ilgili komplo teorilerine de değinen Uysal, “Aşı insanlığı yok edecek, virüs laboratuvar ortamında üretildi gibi daha birçok komplo teorisi ile karşı karşıya kalıyoruz. Bütün insanlığın ve dünya sağlık camiasının ihanette birleşmesi akıllara zarar bir şeydir. Bir ülkenin başında olan liderleri, o ülkenin bütün insanlarının zararına bir şeyi kabul edebilir mi? Bence etmez. Hadi oldular diyelim bütün dünyadaki devlet liderleri ve sağlık yönetimleri aynı payda da birleşip hepsinin aşı çağrısı yapması ve vatandaşlarını tehlikeye atması düşünülebilir mi? Bu komplo teorisyenlerine göre o zaman bütün dünyadaki liderler kendi halkına düşmanlık etmeye karar vermiş. Bunu ancak akıldan noksan biri söyleyebilir. Temel mantık kurallarına bu teoriler kesinlikle aykırıdır. Aşı kısırlık yapacak diyorlar. En başta bütün dünyadan devşirmek suretiyle nüfus artırmaya çalışan İsrail buna razı olmaz. Komplo teorisyenlerinin dediği gibi virüs laboratuvarda üretilmiş olsa bile ortada bir hastalık var. Önce bu uçurumu bir geçelim. Sonra o konuyu aydınlatıp hesabını soralım. Şu anda gözle görülür ölümler var ortada. İnsanlar aşı olmaya direndiği müddetçe hastalıkta direnecek. Yeni bir kapanmayı ekonomik olarak ülkemiz kaldıramaz” dedi.

‘AYIP OLUR’LARI BİR KENARA BIRAKMAMIZ LAZIM

Mümkün olduğu kadar bir arada olmayacak formüller bulunması gerektiğinin altını çizen Uysal, “Kısıtlamalar kaldırılsa da bizim kendimizi biraz olsun kısıtlamamız lazım. Bakıyorsun adam 5 bin kişilik düğün yemeği veriyor. Biz düğün salonlarının işlerinin aksamasını da elbette ki istemeyiz. Ama şu süreç geçene kadar biraz daha mütevazı yöntemlere yönelmeliyiz. Baktığımız zaman cenazelerimiz de öyle. Mümkün oluğu kadar asgari insanla cenazemizi defnedip, ayıp olurları bir kenara bırakmamız lazım. Bu hassasiyetin ibadet şuuruyla yapılması gerekiyor. Çünkü bunlar teknik olarak biz sağlıkçıların mücadelesini imkansız hale getiren şeyler. Düşünün bilerek isteyerek değil ama bir şekilde birbirimizin hayatını tehlikeye atıyoruz. İnsanlar virüs bitmiş gibi davranıyorlar. Özellikle maske konusunda hassasiyetlerin devam etmesini istiyoruz” diye konuştu.

ÖZKAN: 45 YAŞ ALTINDA POZİTİF VAKA ARTTI

Konya Valisi Vahdettin Özkan, son dönemlerde 45 yaş altı vatandaşlarda pozitif vaka oranının ciddi bir şekilde artış gösterdiğini belirterek aşısını yaptırmayan vatandaşların aşılarını yaptırmalarını istedi.Vali Vahdettin Özkan, İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç ve sağlık yöneticileri ile pandemi değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. Konya’da sürdürülen sağlık hizmetleri ile korona virüsle mücadele çalışmaları hakkında detaylı bilgiler alan Vali Özkan, aşılama süreci, vaka sayıları, filyasyon, hastanelerdeki doluluk oranları ve okullardaki son durum ile ilgili gerçekleştirilen sunumlar sonrası değerlendirmelerde bulundu. Özellikle son dönemlerde 45 yaş altı vatandaşlarda pozitif vaka oranının ciddi bir şekilde artış gösterdiğini ifade eden Vahdettin Özkan, aşısını yaptırmayan veya günü gelmesine rağmen 2. ya da 3. dozunu tamamlamamış olan vatandaşlardan aşılarını ivedilikle yaptırmalarını istedi. (Gülşen Çopur)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.