Vatandaş gönül rahatlığı ile otobüsleri tercih edebilir

Vatandaş gönül rahatlığı ile otobüsleri tercih edebilir
Pandemi sebebiyle yolcu otobüslerinde uygulanan yüzde 50 kapasite sınırı kontrollü normalleşme ile birlikte kaldırıldı. Otobüs firmaları ise vatandaşların gönül rahatlığı ile otobüsleri tercih edebileceğini söyledi

Pandeminin başladığı günlerden itibaren şehirlerarası yolcu otobüslerinde sosyal mesafe kapsamında yüzde 50 kapasite ile çalışma zorunluluğu getirilmişti. Bu karar kontrollü normalleşme ile birlikte kaldırılarak yüzde yüz kapasiteye geri dönüldü. Konu hakkında konuşan terminal yetkilileri Büyükşehir Belediyesi’nin terminaldeki esnafın bu süreçte yanında olunduğunu belirterek şunları söyledi. “11 Mart 2020 tarihinden önce Konya Terminali’nde yolcu hareketliliğinin günlük 20 bin civarındayken, bu rakam şu an 5 bine düştü. Araç giriş sayılarına bakıldığı zaman pandemiden önce günlük 800 araç girip çıkarken, pandemiden sonra bu rakam 400 olarak kaydedildi. Bu kapsamda işletme verilerinin de aynı oranda düştüğü gözlendi. Büyükşehir Belediyesi tüm bunları göz önünde bulundurarak otogar esnafından, 2020’de üç ay kira almadı. Yine 2021 yılında da Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay yaptığı açıklamayla mart-nisan-mayıs aylarında da kira da yüzde 50 indirime gidileceğini söyledi. Bunun dışında otobüslerin otogara giriş çıkış ücretlerinde de bir indirim uygulandı.”

TERMİNALİMİZ ŞU SÜREÇTE ÇOK DURAĞANLAŞTI

Konu hakkında konuşan Kontur İşletme Müdürü Mithat Oruç şunları söyledi. “Pandemi sürecinin başladığı andan şu ana kadar geçen süreçte maalesef ulaşım şirketleri ve terminalimiz durağanlaştı. Yani biz yüzde 50 kapasite ile çalışıyorduk. Fiyatlarımız da çok düşüktü. Bu yüzden sektörümüz çok yara aldı. Tabi vatandaşımız da pandeminin başlarında seyahat yasağından dolayı şimdi de maddi durumları el vermediği için seyahatten geri duruyor. Kısıtlamanın esnetilmesi ve yüzde yüz kapasiteye çıkarılması bu anlamda bize pozitif bir katkı sağlamadı. Zaten yarı kapasite ile çalışırken bile araçlarımız zor doluyordu. Şimdi de farklı bir durum söz konusu değil. Bizim şu süreçte zaten arabalarımızın dolacağına dair hiç umudumuz yok. Yıllardır bu sektörün içindeyiz hiç böyle bir şeyle karşılaşmadık. Ama şunu söyleyebiliriz ki vatandaşımız gönül rahatlığıyla terminal ve otobüsleri tercih edebilirler. Gerekli dezenfeksiyon kurallarına uygun hareket edildiğini söyleyebiliriz.”

otogar-mithat-oruc-2.jpg

FAHİŞ FİYATIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Özkaymak Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Özkan Özkaymak da otobüs biletlerinde fahiş fiyata geçit verilmediğini belirterek, “Otobüs bileti fiyatları geçen seneki fiyatlarla aynı hatta ondan daha aşağı olduğunu bile söyleyebiliriz. Ulaştırma Bakanlığı bir haksız rekabet olmaması adına bir taban fiyat genelgesi yayınlayacak. Bu sayede yüzde yüz kapasiteyi fırsat bilip fahiş fiyat uygulamak isteyenlerinde önüne geçilmiş olacak. Tabi diğer taraftan yüzde yüz kapasiteye izin verildi diye yolcu var mı? Maalesef yok. İnsanlar hem korkuyor hem de tedirginler. Beş saat ve altı olan yerlere mümkün olduğunca kendi otomobilleri ile ya da araç kiralayarak gitmek istiyorlar. Bunun dışından çoğunlukla tren ve uçağı tercih ediyorlar. Çok zorda kalırsa en son çare otobüs kullanıyorlar. Şuan da üniversitelerinde kapalı olması bu durağanlığın en büyük sebeplerinden. Bizim işimizin bel kemiği üniversite öğrencileri olduğu için onların evde kalmasından ötürü çok yoğun çalışamıyoruz. Hayat normale gerçek anlamda döndüğünde ancak seyahat şirketleri derin bir nefes alacak. O zamana kadar maalesef bu şekilde devam etmek mecburiyetindeyiz” diye konuştu.  

otogar-ozkan-ozkaymak-001.jpeg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.