Vedat Milor kimdir ve nerelidir?
110
Türkiye’de gurme denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Vedat Milor, yemek konusundaki seçiciliği, yorumları ve lezzet avcılığı ile tanınıyor. Yemek ve damak tadı ile adı bir anılır hale gelen Vedat Milor aslında sadece bir gurme olmaktan öte iyi bir eğitim almış olan bir profesör. Aslen Konyalı olan Vedat Milör, Konya’nın köklü ailelerinden birinden geliyor.
210
ÜZERİNDE ÇOK SEVDİĞİ BÜYÜKANNESİ HANDAN’IN EMEĞİ ÇOK
Aslen Konyalı olmakla birlikte 10 Ekim 1955 tarihinde İstanbul’da doğan Vedat Milor, 1960 yılında henüz 5 yaşındayken annesiyle babasının ayrılması sonucu büyükannesi ve büyükbabasının yanında yetişmiş.
310
Vedat Milör’ün büyükbabası Mecidiyezade ailesinden Tahir Paşa’nın torunu Tahir Bey. Tahir Paşa’nın adını taşıyan Tahir Paşa Camii, Konya’da merkezi bir konumda bulunuyor. Büyükannesi ise ulema ve medrese sahibi Ulusan – Karahafız ailesinin kızı Handan Hanım…
410
Vedat Milor, büyükannesini çok sevdiğini beyan ederek, “Handan diye seslenirdim ve komşular çok eleştirirdi. Büyükbabam ise ‘Boşver oğlum. Sen kendi doğru bildiğini yap, sadece kendi vicdanını dinle ve kimseye kulak verme’ derdi. Bunu hiç unutmadım ve hep öyle yaptım, yapıyorum. Handan’ım çok güzel ve iyi kalpli olmasının dışında çok iyi yemek yapardı” diyerek çok sevdiği büyükannesine yani Handan’ına atıfta bulunuyor.
510
‘BANA YEMEK YETİRMEK ÇOK ZORDU’
Çocukluğunda kendisine yemek yedirmenin çok zor olduğunu, iştahsız ve sıska biri olduğunu kendine ait olan vedatmilor.com adlı sayfada anlatan Vedat Milor, “Yatılı olarak okuduğum Galatasaray Lisesi’nde de öyle idim. Üç sevgilim vardı: masa tenisi, sinema ve edebiyat. Lisedeki son senemde Galatasaray Kültür ve Edebiyat Şöleni Komitesi Başkanı oldum ve daha sonra gelenek haline gelen bu şöleni organize ettim” diyor.
610
‘KIZ ARKADAŞLARIMA ETLİEKMEK YEDİRİRDİM’
Boğaziçi Üniversitesi’nde ekonomi okuyan Milor, lisedeyken annesi Selma Keşmir tarafından Taksim’deki Lamartin Caddesi’nde bulunan Çin lokantasına zaman zaman götürüldüğünü, köfte ve makarnadan sonra ‘tatlı-ekşi soslu karides’ yemeğini de buraya yediğini, en sevdiği üçüncü yemeğin de bu olduğunu söylüyor. Lise sondan itibaren kız arkadaşlarımı etkilemek için farklı lokantalara götürmeye başladığını paylaşan Milor, “İyi yemek benim için hep ikinci planda kaldı. Ne zamana kadar? Lisans üstü eğitim için University of California, Berkeley’e gidene kadar” diyor.
710
‘SENİN İNANILMAZ BİR DAMAĞIN VAR DİYENLER ŞEVKİMİ ARTIRDI’
Tadım konusunda bu işi kendisinden daha iyi bilenlerin ‘Senin inanılmaz bir damağın var’ minvalindeki söylemlerinin şevkini artırdığını söyleyen Vedat Milor, “Gastronomi ile ilgilenmeye ve tavuk hariç herşeyi denemeye başladım. Doktora tezi için 9 ay Paris’te kalınca da dünyanın en iyi lokantaları ile tanıştım. Referans noktalarım oluşmaya başladı. Edebiyat ve sinema sevgisi devam etti. Tenis, masa tenisinin yerini aldı ve buna gastronomi eklendi” diyor.
810
AKADEMİK VE MESLEKİ KARİYERİ
Hayat hikayesini özetle anlattığı sayfasında akademik ve mesleki kariyerine de değinen Milor, “Doktora tezim ‘Planning and Economic Development in Turkey and France: Bringing the State Back in’ 1990 senesinde Amerika Birleşik Devletleri’nde, American Sociological Association (Amerikan Sosyoloji Derneği) tarafından o senenin en iyi doktora tezi seçildi. Doktora sonrası World Bank’ta (Dünya Bankası) işe başladım. Sonrasında da, Brown University sosyoloji bölümüne asistan profesör olarak girdim. Princeton’daki Institute For Advanced Study’e davet edildim ve bir yıl Albert O. Hirschman’ın yanında araştırma yaptım. Stanford University’e girerek hukuk okudum. Burayı ilk yüzde 10’a girerek JD derecesi ile bitirdim. Bir şirketin hukuksal işlerine baktıktan sonra Georgia Institute of Technology’de ‘kamu yönetimi’ bölümünde öğretim üyeliğine başladım. 2005 yılında Koç Üniversitesi’nde misafir profesör olarak ‘uluslararası politik ekonomi’ dersleri verirken Milliyet’te yazmaya başladım. ‘Vedat Milor’la Tadı Damağımda’ programı 2007’de başladığında, iki işi birlikte yürütmek imkansız hale geldiği için üniversiteden ayrıldım” ifadelerine yer veriyor.
910
ÇOK SEVDİĞİ HANDAN’ININ ADINI KIZINA VERDİ
Hürriyet Gazetesi’nde haftasonları yazı yazmaya devam eden Vedat Milor, 2004 yılında şimdilerde Michelin yıldızına sahip bir şef olan Mikael Jonsson ile kurduğu Gastroville’in devamı olan Gastromondiale’de yazılar yayınlıyor. Profesör Linda Susan Milor ile evli olan Vedat Milor’un, bir de kızı bulunuyor. Milor, kızına çok sevdiği Handan’ının ismini vermiş ve kızının ismi Ceylan Handan Milor olmuş.
1010
SOYADININ NEREDEN GELDİĞİNİ ÇOK ARAŞTIRMIŞ
Vedat Milor, kendisine en merak ettiği şeyi soruyor ve cevap olarak da Milor soyadının nasıl oluştuğu konusu ortaya çıkıyor. Rahmetli dedesinin Mecidiyezade diye adlandırılan ailelerine ithafen Mecidiyeoğlu adını almak istediğini söyleyen Milor, “Soyadı Komisyonu yabancı kökenli diye reddetmiş. O da ‘peki Milor olsun’ demiş ve Komisyon kabul etmiş. Şapkadan tavşan çıkarır gibi. Nerden ve nasıl buldu bu adı İngilizce ve Fransızca bilmeden? Mecidiye’yi beğenmeyen Komisyon, Milor’u nasıl kabul etti? Aile büyüklerim dedemin Türkçe sözlükten “mil” (anlamlarından biri eksen) ve “or” (en yüksek rütbeli anlamında) kelimelerini gösterdiğini söylüyor. Büyükbabama bunu sormayı çok isterdim ama o vefat ettiğinde 13 yaşındaydım ve soramadım” diyerek Milor soyadının hikayesini anlatıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.